Antena 3 CNN Politică Referendum 2012. Cine, cum şi unde pot vota românii. De ce trebuie să ieşim la urne

Referendum 2012. Cine, cum şi unde pot vota românii. De ce trebuie să ieşim la urne

O.P.
1 minut de citit Publicat la 06:48 29 Iul 2012 Modificat la 06:48 29 Iul 2012
Referendum 2012. Cine, cum şi unde pot vota românii. De ce trebuie să ieşim la urne
Foto: Mediafax
Spre deosebire de alegerile locale de luna trecută, românii pot vota oriunde, în baza cărţii de identitate sau a buletinului. Dacă votează la secţiile de peste graniţă, alegătorii pot folosi şi paşaportul. Iar cei care se află în alte localităţi decît cele de reşedinţă pot vota pe listele suplimentare.

CLICK PENTRU HARTA CU PREZENȚA ȘI REZULTATELE DE LA REFERENDUM

Persoanele cu drept de vot care călătoresc sau se află în altă localitate pot vota la orice secţie întîlnită în cale, pe baza cărţii de identitate. Paşaportul poate fi folosit doar la secţiile de vot de peste hotare. În ambele cazuri, alegătorii vor fi trecuţi pe listele suplimentare.

Toate informaţiile despre ziua referendumului le puteţi găsi şi pe www.antena3.ro, pe contul de twitter, @antena3, şi pe pagina de facebook www.facebook.com/RomaniaLaVot.


Informații parțiale exit-poll veți putea găsi pe www.antena3.ro pe HARTA realizată pentru ZIUA JUDECĂȚII și pe CCSB.ro.

Citește și Ziua referendumului, minut cu minut la Antena 3.

Potrivit legii, la unica întrebare a referendumului alegătorii pot răspunde punînd ştampila doar pe unul dintre cele două răspunsuri. Votul este valid şi dacă ştampila depăşeşte marginile pătratului, dar este anulat dacă a fost aplicată pe ambele variante.

În cabina de vot nu pot intra mai multe persoane. Excepţie sunt situaţiile în care alegătorul nu poate să-şi exercite singur dreptul electoral şi trebuie să aibă însoţitor. Oricine împiedică o persoană să voteze este pasibil de pedeapsa cu închisoarea, la fel şi cei care încearcă să voteze în mai multe locuri sau să fraudeze procesul de vot.

Au dreptul de a participa la referendum toţi cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani până astăzi inclusiv, cu excepţia celor alaţi sub interdicţie din cauza problemelor medicale, precum şi a persoanelor condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.

Pentru a fi validat de către Curtea Constituţională, la referendum trebuie să se prezinte cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor cu drept de vot. Asta înseamnă 9.154.307 de alegători. În cazul în care la urne vor merge mai puţini oameni, iar Curtea Constituţională va stabili că nu au fost îndeplinite condiţiile de valabilitate stabilite de lege pentru referendum, iar Parlamentul României va decide asupra procedurii de urmat.

În cazul în care referendumul este validat iar preşedintele este demis din funcţie, în cel mult 3 luni de la vacantarea funcţiei Guvernul trebuie să organizeze alegeri prezidenţiale.
>

×
x close