Antena 3 CNN Politică Rectificarea bugetară, ca şi trecută de Parlament. PSD cere plan complet de relansare economică

Rectificarea bugetară, ca şi trecută de Parlament. PSD cere plan complet de relansare economică

3 minute de citit Publicat la 15:58 14 Apr 2009 Modificat la 15:58 14 Apr 2009
Rectificarea bugetară, ca şi trecută de Parlament. PSD cere plan complet de relansare economică
Ordonanţa de urgenţă privind prima rectificare bugetară din 2009 are toate şansele să fie aprobată de Parlament. Premierul Emil Boc a participat marţi la o reuiune cu conducerea celor două camere ale Parlamentului în care a prezentat modul de implementare a acordului de împrumut cu FMI şi măsurile de rectificare bugetară pe care Guvernul le are în vedere pentru acest an. Deşi săptămâna trecută, liderul PSD, Mircea Geoană era rezervat faţă de efectele pozitive ale acestei rectificări, astăzi preşedintele social-democrat s-a declarat satisfăcut de lămuririle primite din partea omologului său democrat-liberal. La polul opus, PNL a anunţat că nu va vota rectificarea bugetară pentru care Guvernul solicită dezbatere de urgenţă, întrucât aceasta marchează eşecul politicii fiscal-bugetare a Executivului.
Boc speră că rectificarea bugetară va trece de Parlament

Primul ministru a declarat că speră ca ordonanţa de urgenţă privind rectificarea bugetară să fie aprobată de Parlament. El a caracterizat discuţiile de marţi cu reprezentanţii Parlamentului pe tema rectificării bugetare ca fiind ?responsabile? şi ?raţionale?, apreciind că au fost înţelese problemele determinate de criza economică.
"Există în clasa politică actuală o înţelegere de fond a situaţiei economice în care se află România în contextul crizei economice globale", a afirmat premierul Emil Boc, la finalul întâlnirii de la Parlament cu membrii Birourilor Permanente şi ai comisiilor economice.

Premierul a amintit că ordonanţa de urgenţă privind rectificarea bugetară, care prevede şi introducerea impozitului forfetar, reprezintă o condiţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional, pentru un acord de împrumut care va permite limitarea efectelor crizei, asigurarea fondurilor pentru plata salariilor şi a pensiilor, relansarea procesului de creditare.
Geoană: Premirul trebuie să vină după aprobarea rectificării cu un plan de relansare economică
Speranţele lui Boc au fost alimentate şi de poziţia liderului PSD, Mircea Geoană. Preşedintele Senatului a declarat că Legislativul îl aşteaptă pe prim-ministru, după aprobarea OUG privind rectificarea, cu un plan complet de relansare economică.
"Ceea ce aş putea spune, ca rezumare a întrebărilor puse de membrii Birourilor Permanente, este solicitarea către premier ca, după încheierea acestei prime etape de asumare a răspunderii de către noul guvern şi încheierea acordului cu FMI, cu UE şi cu celelalte instituţii financiare internaţionale, ca guvernul să intre în a doua fază de luptă împotriva crizei, cu o strategie completă de relansare economică", a spus preşedintele Senatului.
În opinia lui Geoană, strategia de relansare economică ar trebui să se refere la impulsionarea angajării şi protejarea locurilor de muncă, reforme structurale în domenii cheie care să permită scurtarea perioadei de recesiune, relansarea economică şi poziţionarea României pe o platformă competitivă atunci când criza îşi va fi consumat efectele.
PNL: ?Rectificarea bugetară marchează eşecul politicii fiscal-bugetare a Guvernul Boc?
PNL nu va vota rectificarea bugetară pentru care Guvernul solicită dezbatere de urgenţă, întrucât aceasta marchează eşecul politicii fiscal-bugetare a Executivului, a anunţat însă purtătorul de cuvânt al PNL, Varujan Vosganian.
"În opinia mea şi a colegilor din PNL, rectificarea bugetară marchează eşecul politicii fiscal-bugetare a Guvernul Boc. Faptul că, după nici o lună, deficitul bugetar urcă practic de la 2% la aproape 6%, arată că în momentul în care legea bugetară a fost aprobată în Parlament, nu exista nici o evaluare concretă cu privire la realităţi", a subliniat Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei şi Finanţelor în Guvernul Tăriceanu.
Vosganian a susţinut că prin această rectificare se agravează una dintre cele mai mari deficienţe ale Legii bugetului, respectiv cea privitoare la subfinanţarea cronică a unor ordonatori de credite, cum ar fi Ministerul Adminstraţiei şi Internelor, Ministerul Agriculturii sau Ministerul Apărării.
"În opinia noastră, nici legea bugetului, adoptată în Parlament luna trecută, nici această rectificare nu se bazează pe o evaluare corectă a realităţilor şi, din acest punct de vedere, în continuare, Guvernul nu prezintă credibilitate în onorarea obligaţiilor statului", a precizat Vosganian.
Antena3.ro

×
x close