Antena 3 CNN Politică Rebranduire PNL a la Antonescu: sintagma de "partid al elitelor", la gunoi. Romeo Stavarache, şef de campanie prezidenţială

Rebranduire PNL a la Antonescu: sintagma de "partid al elitelor", la gunoi. Romeo Stavarache, şef de campanie prezidenţială

Rebranduire PNL a la Antonescu: sintagma de "partid al elitelor", la gunoi. Romeo Stavarache, şef de campanie prezidenţială
06 Iul 2009   •   11:24

Vicepreşedintele PNL Romeo Stavarache va fi cel care va coordona campania partidului pentru alegerile prezidenţiale, preşedintele Crin Antonescu urmând să facă acest anunţ în şedinţa de astăzi a Delegaţiei Permanente, susţin surse liberale. Antonescu îşi mai propune o rebranduire a PNL. Imaginea de "partid al elitelor" va fi abandonată pentru cea de "partid deschis tuturor categoriilor sociale", printr-o amplă campanie de atragere de noi membri, care să ofere PNL o nouă bază electorală menită să exceadă bazinul tradiţional. În acest sens, filialelor PNL neperformante le vor fi impuse, pe lângă dizolvări de conduceri sau organizaţii locale, target-uri de atragere de noi membri de partid într-o încercare de a consolida potenţialul PNL pentru prezidenţialele din toamnă.


"Cea mai importantă decizie a fost desemnarea şefului campaniei electorale pentru prezidenţiale în persoana domnului vicepreşedinte al partidului, Romeo Stavarache - primarul Bacăului, asupra căruia s-a oprit alegerea mea, care a fost validată în unanimitate, conform statutului, de CNEx", a anunţat liderul PNL, Crin Antonescu după lucrările din strcturile liberale de astăzi.

Antonescu i-a urat succes lui Stavarache în "misiunea extraordinar de dificilă", exprimându-şi deplina încredere în forţele sale şi invitându-şi colegii să formeze "o uriaşă echipă de campanie electorală".

"Am deplină încredere şi vă spun tuturor că desemnarea lui Stavarache nu înseamnă că doar el se va ocupa de campania electorală, ci că împreună vă aşteptăm pe toţi, cu toate competenţele, cu toate posibilităţile pe care le aveţi, să formăm tot partidul o uriaşă echipă de campanie electorală. Vă cer tuturor să aveţi încredere în Romeo Stavarache, să funcţionăm ca o armată, pentru că de-aia se numeşte campanie, şi să fim la capătul acestei competiţii cu mult mai puternici şi mai gata de luptă pentru locul I decât am fost la alegerile europarlamentare şi decât am fost vreodată", a spus preşedintele PNL.
Iniţial, pentru coordonarea campaniei electorale pentru Cotroceni, variantele avansate de surse liberale se refereau la alte persoane: prim-vicepreşedintele Ludovic Orban, deputatul Relu Fenechiu şi deputatul Bogdan Olteanu. Se pare însă că controversele iscate în jurul afinităţilor acestora fie cu PDL, fie cu PSD, l-ar fi determinat pe Antonescu să facă apel la o soluţie de rezervă, care să demonstreze că nu este dispus la nici un fel de negociere cu vreunul din cele două partide de guvernământ înainte de alegeerile prezidenţiale.

Stavarache, posibil liant între taberele din PNL

Pe lângă aceste considerente de imagine, a contat şi faptul că Stavarache s-a remarcat în ultimii ani ca un oponent serios la campania orchestrată de social-democratul Viorel Hrebenciuc la nivelul Bacăului, dovadă fiind scorul de 49% obţinut la ultimele alegeri de liderul PNL. Mai mult, Stravarache este perceput în partid ca neutru între taberele pro-Tăriceanu şi pro-Antonescu, fiind considerat capabil să funcţioneze ca un liant între acestea în beneficiul candidaturii prezidenţiale a actualului lider al PNL

Liderul PNL îşi va face cunoscută astăzi colegilor de partid şi echipa de campanie pe care o va conduce Stavarache, sursele citate acreditând ideea că Antonescu va renunţa la o parte din consilierii aduşi din afara partidului în favoarea unor liberali cu ştate vechi.

O eventuală numire a lui Olteanu, membru al grupării Tăriceanu, ar fi tensionat relaţiile lui Antonescu cu prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, şi ar fi dat un semnal de apropiere de PSD. O posibilă desemnare a lui Orban pentru această funcţie nu ar fi servit deloc creării unei unităţi a partidului în jurul candidatului prezidenţial, aripa pro-Tăriceanu dând semne că nu ar fi dispusă să sprijine efortul de campanie pentru Cotroceni sub oblăduirea celui care a orchestrat debarcarea fostului lider al PNL.

Strategia PNL pentru prezidenţiale, axată pe recuperarea urbanului şi excederea bazinului electoral tradiţional

Antonescu ar urma să prezinte şi liniile generale ale strategiei pentru prezidenţiale, în condiţiile în care ultimele sondaje nu-l creditează ca favorit pentru intrarea în turul doi, fiind plasat pe locul trei, cu 20% în studiul CURS comandat chiar de PNL.

Antonescu va trebui să găsească soluţii pentru recuperarea terenului existent între el şi social-democratul Mircea Geoană, considerat principalul său rival, în timp ce o eventuală candidatură a primarului capitalei Sorin Oprescu ar complica situaţia în defavoarea sa şi i-ar reduce şi mai mult şansele de a accede în cea de-a doua manşă electorală pentru Cotroceni.

"Dat fiind că o rată de absenteism mare dezavantajează PNL (şi face relevantă orice tip de fraudare), una din mizele PNL este aceea de a conştientiza electoratul cu privire la importanţa votului din toamnă. Practic, şansele candidatului PNL cresc odată cu creşterea prezenţei la urne" se arată în documentul care schiţează principalele direcţii strategice pentru campania prezidenţială a PNL, dat publicităţii pe www.pesurse.ro.

În al doilea rând, Antonescu pare a-şi propune să atragă un bazin electoral mai larg decât cel tradiţional al PNL, care să conţină "componente ale dreptei, clasa de mijloc, dreapta libertariană, întreprinzători, zona de tineret din urbanul mare, care este desprins de mentalităţile paternaliste ale perioadei comuniste", şi chiar "componente ale stângii dezamăgite: de PSD, de Mircea Geoană, de actualul guvern".

"O zonă de adresabilitate specială priveşte acea parte a electoratului PSD care vede în Mircea Geoană un candidat slab, duplicitar şi predispus la compromis cu Traian Băsescu. Acest electorat ar putea fi atras de calităţile de om echilibrat, cinstit şi onest politic ale lui Crin Antonescu, pe care într-o perioadă trecută le-am regăsit la fostul preşedinte Ion Iliescu. Cercetările noastre apreciază că această zonă de electorat al stângii reprezintă cam o treime din votanţii PSD, ceea ce s-a demonstrat şi cu ocazia alegerii primarului general al capitalei. O altă categorie ţintă o reprezintă pensionarii, foşti votanţi ai PSD care pot face o comparaţie între nivelul lor de trai din timpul guvernării liberale şi situaţia actuală" se mai arată în documentul citat.

Discurs anti-sistem, coraborat cu respingerea oricărei alianţe politice

Pentru a atrage aceste pături electorale, Antonescu îşi propune să vină cu un discurs anti-sistem, menit să sancţioneze toate erorile comise de actuala guvernare. "Strategia PNL trebuie să aibă în vedere 2 aspecte: Dimensiunea pozitivă care consistă în prezentarea măsurilor economice şi sociale alternative la ieşirea din criză (10 măsuri economice pentru România în viziune liberală) şi dimensiunea de sancţiune a comportamentului guvernării PSD-PDL pe teme care ţin de clientelism politic, utilizarea abuzivă a banului public, mentalităţile convergente de partid stat" se susţine în strategie.

Liberalii sunt însă mai preocupaţi de recuperarea electoratului urban, o măsură pe care au încercat să o implementeze şi la europarlamentare, însă fără prea mult succes. Cum experienţa politică a scrutinelor anterioare arată că alegerile se câştigă sau se pierd în România ca urmare a votului din marile oraşe, liderul PNL îşi propune să elaboreze o strategie specială pentru mediul urban, diferenţiată pe mai multe categorii de oraşe, în funcţie de situaţia politică şi organizatorică, menită să valorifice "pierderea masivă de viteză de către PDL în zona marilor oraşe, în timp ce PSD încearcă prin strategii de mită electorală să construiască reţele în aceste zone".

Potrivit documentului, PNL se va feri de orice înseamnă alianţă politică. "PNL nu va intra în discuţie privind alianţe postelectorale. PNL nu trebuie să intre în capcana discuţiilor despre alianţe până în momentul rezultatului alegerilor prezidenţiale. Din punctul de vedere al actualei arhitecturi a Parlamentului, PNL se află la egală distanţă şi de PSD şi de PDL. Atâta vreme cât PDL este un partid populist şi non-ideologic (?popular? doar pentru export), care în guvernare a exclus măsurile dreptei politice, nu se poate vorbi despre o relaţie PNL-PD-L în termeni de compatibilitate ideologică" se mai arată în acest document.

Decapitări, dizolvări şi atrageri de noi membri, obligaţii pentru filiale neperformante

Liberalii se mai reunesc, luni, în CNEx pentru a aplica măsurile de reorganizare la nivelul filialelor care au obţinut scoruri electorale sub media naţională la euroalegeri. Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban a fost mandatat cu câteva săptămâni în urmă să facă o analiză a situaţiei din aceste organizaţii şi să vină cu recomandări de reorganizare în faţa Delegaţiei Permanente a partidului.

Potrivit surselor liberale citate, conducerile filialelor care au obţinut sub 10% la europarlamentare ar urma să fie decapitate. La nivelul unei duzini de alte organizaţii vor fi dispuse măsuri de reorganizare mai puţin dure, mai ales că o bună parte din ele şi-au făcut curăţenie în propria ogradă, zburând din funcţii o serie de lideri de organizaţii locale şi chiar excluzând din partid consilieri locali care nu s-au implicat în campania pentru PE.

Potrivit aceloraşi surse, toate organizaţiile locale care au obţinut sub 5% se dizolvă şi se reînfiinţează, 38% din ele urmând a cădea sub incidenţa acestei măsuri la nivel naţional. Totodată, în toate organizaţiile locale care au obţinut sub 10% se vor desfăşura adunări generale de alegeri.

Conform strategiei pe care liderul Crin Antonescu o va prezenta în DP, vor avea loc schimbări la conducerea unor filiale, asociate cu stabilirea unui target precis pentru fiecare filială în ceea ce privește creşterea numărului de membri până la 1 septembrie a.c. şi cu organizarea de alegeri în toate filialele teritoriale care au conduceri interimare în intervalul 1-15 septembrie a.c.

Astfel, la finele lunilor iulie şi august, filialele vor prezenta preşedintelui PNL şi Secretariatului General progresele făcute în materie de recrutare de noi membri de partid, pentru reîmprospătarea bazei electorale. Fiecare filială va avea un target precis, în funcţie de numărul de locuitori. Filialele care au obţinut în ultima vreme rezultate slabe vor fi silite să atragă un număr mai mare de membri de partid, susţin sursele citate.

PNL vrea să scape de sintgma de "partid al elitelor"

În acest sens, PNL îşi propune să scape de sintagma "partid al elitelor" care l-a condamnat până acum pe locul trei în topul formaţiunilor politice, pentru a se transforma într-un partid al maselor. "Până nu cu mult timp în urmă, PNL era perceput ca fiind un partid ?al elitelor?, cu alte cuvinte relativ închis, care nu-şi propune să atragă mulţi membri. În acest context se poate explica şi psihologia partidului mic, de locul al treilea şi implicit rezultatele congruente cu acest tip de psihologie. PNL va demara o campanie sistematică de atragere de noi membri, fără ca această să însemne transformarea în partid de masă sau vreun compromis doctrinar sau identitar. Pornind de la realitatea că PNL are soluţii şi politici liberale pentru toate categoriile sociale şi că îşi propune să aducă prosperitate şi progres societăţii în ansamblu, PNL trebuie să apară ca un partid deschis tuturor categoriilor sociale" se mai arată în schiţa de strategie a liderului Crin Antonescu.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close