Antena 3 CNN Politică Reacţiile partidelor după consultări

Reacţiile partidelor după consultări

Reacţiile partidelor după consultări
08 Iun 2007   •   18:20

La Cotroceni au avut loc consultările preşedintelui cu partidele politice, în urma cărora preşedintele Traian Băsescu îşi propune să identifice un nou premier care să prezinte Parlamentului o echipă guvernamentală axată pe reprezentanţi ai PNL, PD şi PLD. Primii care au intrat la consultări au fost social-democraţii, marele absent al delegaţiei fiind preşedintele PSD, Mircea Geoană. Discuţiile cu Traian Băsescu au durat însă 10 minute, timp în care social-democraţii i-au transmis preşedintelui că nu sunt de acord cu formula de guvernare PNL-PD-PLD.
Citiţi declaraţiile lui Titus Corlăţean, de la sfârşitul consultărilor

Consultările dintre preşedinte şi liberali au durat... 5 minute
Delegaţia PNL a plecat de la Cotroceni, după o întâlnire de 5 minute. Discuţia a început pe un ton tensionat, liderii PNL declarând că propunerea preşedintelui excede cadrul constituţional, pentru că deocamdată există un premier în funcţie. Replica lui Traian Băsescu: această formulă ar putea fi chiar mai stabilă decât actuala guvernare, iar PNL trebuie să se gândească serios dacă e în stare să desfăşoare o guvernare stabilă.

Crin Antonescu: Aceste discuţii sunt aberante
Vicepreşedintele liberal Crin Antonescu a prezentat la sediul partidului concluziile discuţiilor pe care le-a avut la Cotroceni, cu preşedintele Traian Băsescu. ?Este aberant, din punctul nostru de vedere, să participăm la astfel de discuţii?, a precizat liderul liberal, cu atât mai mult cu cât România are în acest moment un premier în funcţie.

?PNL se va opune tentativelor lui Băsescu de a ne distruge?
Antonescu a atacat intenţia preşedintelui de a organiza negocieri cu partidele parlamentare pe o temă ?fără probleme?. Vicepreşedintele PNL a subliniat că liberalii vor depune toate eforturile de a se opune distrugerii PNL. ?Ne vom opune tentativelor lui Băsescu de a distruge PNL?, a încheiat Antonescu.

Emil Boc: PD sprijină propunerea preşedintelui şi cere demisia lui Tăriceanu
La ieşirea de la discuţii, liderul PD Emil Boc a prezentat poziţia susţinută în faţa preşedintelui Traian Băsescu. ?Propunerea preşedintelui este cea mai apropiată de votul pe care românii l-au dat în 2004 şi de ceea ce populaţia a votat la referendumul din 19 mai?. În consecinţă, PD sprijină formula guvernamentală PNL-PD-PLD, dar cu 2 condiţii: Călin Popescu Tăriceanu nu mai poate fi cooptat ca premier sau membru al guvernului, iar PSD este exclus din această formulă, a mai spus Boc.

PC propune un guvern de tehnocraţi, condus de Ion Ţiriac
Liderul PC Dan Voiculescu i-a propus preşedintelui Traian Băsescu soluţia unui guvern de tehnocraţi, condus de Ion Ţiriac, ?un om cu realizări certe?. La finalul discuţiilor, deputatul conservator Sergiu Andon a catalogat întâlnirea drept una sinceră, deschisă şi serioasă.
Citiţi declaraţiile liderilor PC

Kelemen Hunor: UDMR nu vrea să se certe cu PNL
Deputatul UDMR Kelemen Hunor a declarat că formaţiunea din care face parte nu poate vota moţiunea de cenzură iniţiată de PD - ?noi nu ne-am certat cu PNL-ul şi nici nu vrem să o facem?, a subliniat Hunor. Liderul Uniunii, Marko Bela, a lipsit de la consultările de Cotroceni, motivându-şi absenţa printr-o aniversare în familie. Delegaţia UDMR prezentă la Cotroceni a fost formată din Kelemen Hunor, Iuliu Winker şi Attila Korodi. În ceea ce priveşte propunerea preşedintelui Traian Băsescu, Kelemen Hunor a subliniat că formula propusă de Băsescu înseamnă refacerea alianţei de guvernare rezultată după alegerile din 2004, cu o mică deosebire: absenţa UDMR.

Grupul Minorităţilor Naţionale propune refacerea coaliţiei din 2004
Varujan Pambuccian, liderul Grupului Minorităţilor Naţionale, a declarat că ?analiza de la Cotroceni? evidenţiază 3 soluţii: alegerile anticipate, nefezabile în opinia sa, formarea unei majorităţi parlamentare explicite şi o încercare de refacere a coaliţiei la fel cum a fost ea la început, aceasta din urmă fiind propunerea minorităţilor.

Pentru prima oară, la această rundă de consultări au fost prezenţi şi liberal-democraţii, deşi PLD nu este un partid parlamentar. Participarea lor la consultări vine ca urmare a nominalizării PLD în noul guvern.

Singurul partid care a absentat este PRM. Liderul formaţiunii, Corneliu Vadim Tudor, a apreciat ca ?formarea unei echipe guvernamentale PNL-PD-PLD este o nouă bătaie de joc din partea şefului statului?.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close