Preşedintele Traian Băsescu a refuzat să comenteze, joi, pe marginea scandalului drapelului secuiesc şi a afirmaţiilor ambasadorului ungar privind modificarea Constituţiei României.
Şeful statului a spus doar că se va pronunţa pe acest subiect atunci când şi preşedintele Ungariei va avea o reacţie oficială.
"La nivelul acesta, punctele de vedere se exprimă de către Ministerul de Externe, la nivel de secretari de stat. Când va avea o reacţie preşedintele Republicii Ungare, voi avea şi eu o reacţie. Nu puteţi face din preşedinte un politician care răspunde unui ambasador", a spus preşedintele Traian Băsescu, pe Aeroportul Otopeni, înainte de plecarea la summitul Consiliului European.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat referitor la că va avea "o reacţie potrivită" atunci când şi preşedintele Ungariei va avea una, precizând că sunt alte instituţii care "gestionează viaţa de zi cu zi a ambasadorilor".
Ungaria a ameninţat astăzi România cu măsuri diplomatice.
Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkar Fuzes, declara miercuri, că asumă integral afirmaţiile secretarului de stat în MAE ungar Nemeth Zsolt privind steagul secuiesc, el exprimând şi ideea că ar susţine modificarea art. 1 din Constituţiei României şi autonomia.
El spunea că arborarea steagului secuiesc în instituţiile publice româneşti este un drept "natural" al secuilor din judeţele Covasna şi Harghita. Întrebat de ce se simte minoritatea maghiară agresată în România, Fuzes a răspuns că aceasta nu poate să se simtă acasă dacă nu îşi poate folosi simbolurile şi că "drepturile i-au fost încălcate".
Întrebat despre afirmaţia secretarului de stat în MAE român Bogdan Aurescu cu privire la faptul că îndemnul secretarului de stat ungar Nemeth Zsolt ar echivala cu susţinerea explicită a autonomiei teritoriale pe criteriu etnic, nepermisă de Constituţia României, ambasadorul ungar a răspuns "în acest caz, eu aş propune o schimbare în Constituţia României".
De asemenea, întrebat care ar fi această schimbare, el a arătat că trebuie vorbit cu reprezentanţii comunităţii maghiare. "Dumneavoastră trebuie să vorbiţi cu reprezentanţii comunităţii maghiare din România. Bineînţeles, eu nu am nici dreptul, nici intenţia să mă amestec în treburile interne ale României", a spus Fuzes.
Presa maghiară a relatat că declaraţia lui Nemeth Zsolt este o replică la scandalul steagului secuiesc. Oficialul maghiar, cunoscut pentru poziţiile sale pro-autonomie, a îndemnat primarii din Ungaria să arboreze în semn de solidaritate steagul Ţinutului Secuiesc.
La finalul săptămânii trecute, la ceremonia de învestire a noului prefect de Covasna, steagul Ţinutului Secuiesc a fost scos din sala de protocol unde s-a desfăşurat evenimentul.
În replică, premierul Victor Ponta a cerut ministrului de Externe să adopte o atitudine fermă şi să transmită că România nu acceptă de la nimeni din străinătate "obrăznicii" şi lecţii privind funcţionarea autorităţilor locale şi nici sfaturi privind arborarea steagurilor.