Antena 3 CNN Politică Răzvan Mitroi: UDMR ia Kosovo de la gura UCM

Răzvan Mitroi: UDMR ia Kosovo de la gura UCM

1 minut de citit Publicat la 13:58 18 Feb 2008 Modificat la 13:58 18 Feb 2008
Răzvan Mitroi: UDMR ia Kosovo de la gura UCM
Declararea independenţei regiunii Kosovo a fost cel mai bine speculată de UDMR. Şi asta nu atât din cauza vibraţiei naţionaliste care îi străbate şi pe maghiari şi pe kosovari, ci dintr-un pragmatism feroce al liderilor maghiarilor. Ei sunt probabil conştienţi - sau cel puţin majoritatea lor ? că o similitudine politică nu se poate aplica în Harghita şi Covasna sau cu atât mai puţin pentru întreg Ardealul. Condiţiile istorice, politice, economice, sociale sunt total diferite în cele două regiuni şi e foarte greu pentru maghiari să forţeze o soluţie Kosovo.

Cu toate acestea, liderii UDMR joacă această carte a recunoaşterii noului stat. De ce? Pentru că UDMR este într-o criză politică internă şi nu-şi poate permite un alt discurs în faţa propriului electorat. Adeversarii de la Uniunea Civică Maghiară au în mod natural un discurs pro soluţia Kosovo, aşa că o altă poziţie ar fi fatală UDMR. Marko Bela şi grupul său au văzut clar la europarlamentare cât de puternică este UCM (care l-a impus cu uşurinţă pe Lasylo Tokes ca independent) şi, în perspectiva alegerilor locale şi parlamentare nu-şi pot permite un eşec. De altfel, se ştie că dacă prezenţa la vot era cu 10 procente mai mare, din cauza proporţiilor UDMR nici nu ar fi trecut pragul electoral! La europarlamentare, UDMR a fost salvat de români, prin absenteism, dar la alegerile de anul acesta trebuie să fie salvată de maghiari.

Or, pentru a-şi păstra procentele de trecere a pragului, UDMR trebuie să-şi recupereze oiţele rătăcite la UCM. Independenţa Kosovo a picat la timp pentru a putea fi exploatată electoral. Pentru a-şi atinge acest deziderat, UDMR e în stare să sacrifice şi participarea la guvernare (are o altă poziţie faţă de statul român), dar având în vedere că situaţia de la Bucureşti e în pom din cauza conflictului Băsescu ? Tăriceanu, oricum nu mai sunt şanse de profit politic pentru reprezentanţii maghiarilor. UDMR are de rezolvat întâi problema alegerilor locale şi o mai vedea cum e cu guvernarea după alegerile de la toamnă.

Există aşadar premisele ca UDMR să-l părăsească pe Tăriceanu. Pentru a nu părea un gest foarte antiromânesc, liderii maghiari vor invoca şi eventuala adoptare a sistemului de vot uninominal, care îi dezavantajează şi le reduce reprezentarea în Parlamentul de la Bucureşti.

Vedem astfel cum menghina din jurul UDMR e strânsă la maximum de două forţe: UCM şi votul uninominal. Marko Bela nu poate ieşi acum din strânsoare decât prin revenirea la tonul naţionalist-separatist, iar Kosovo i-a venit pe tavă. Dar, bătaia nu e la Bucureşti, ci în Secuime. Şi nu e pe autonomie, ci pe voturi.

Răzvan Mitroi

×
x close