?Le Monde? analizează dur scena politică de la Bucureşti. Cotidianul francez comentează în ediţia de miercuri că "bâlbâielile politice" de la Bucureşti şi "războiul deschis" dintre şeful statului şi premier riscă să consolideze poziţia partidelor extremiste. În plus, pot furniza un nou contingent de deputaţi de extremă-dreapta pentru Parlamentul de la Strasbourg, în perspectiva viitoarelor alegeri europene. Una dintre consecinţele tensiunilor politice de la Bucureşti a fost decizia Partidului Democrat de a candida pe listă separată de Partidul Liberal la alegerile pentru Parlamentul European din 13 mai, notează ?Le Monde? în analiza de miercuri.
O alta consecinţă a fost, în opinia jurnaliştilor francezi, demisia ministrului de Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, un apropiat al lui Băsescu, în urma crizei celor doi români reţinuţi de trupele americane în Irak. Le Monde apreciază că: ''Ungureanu este prima victimă în tensiunile de câteva luni dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul liberal, Călin Popescu-Tăriceanu, şi în cursul cărora coaliţia s-a păstrat doar graţie obiectivului comun de aderare la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007''.
Cerând demisia şefului diplomaţiei, fidel lui Traian Băsescu, mai notează ?Le Monde?, premierul a sperat să slăbească poziţia preşedintelui, dar riscă în acelaşi timp să-şi destabilizeze ţara. Jurnaliştii de la Le Monde constată că partidele extremiste, între care PRM, al cărui lider este Cornelu Vadim Tudor, ar putea câştiga de pe urma acestui conflict. Partidul Noua Generaţie a lui Gigi Becali, este şi el în creştere de popularitate, în cele mai recente sondaje.
Concluzia Le Monde este că: ''Bâlbâielile politice din noul stat membru UE riscă să consolideze poziţia formaţiunilor naţionaliste din Parlamentul European, şi pot aduce un contingent puternic de deputaţi de extremă-dreapta, în perspectiva alegerilor europene''.
Antena 3