Plenul Camerei a adoptat, marţi, cu doar opt abţineri, raportul Comisiei Nemirschi, care spală imaginea ministerului şi al social-democratului care-l conduce în scandalul atriburii fără licitaţie a unui contrcate de promovre de 500.000 de euro firmei Best Advertising. Raportul nu face nici o referire la începerea urmăririi penale în acest caz şi propune doar sesizarea unor instituţii ale statului în vedere verificării legalităţii atribuirii contractului de publicitate care a făcut obiectul anchetei în cazul ministrului PSD.
Preşedintele de şedinţă, Daniela Popa (PSD+PC), nu a mai supus votului plenului propunerea PDL şi PNL privind trimiterea către DNA a raportului Comisiei de anchetă în cazul Nemirschi.
Deputaţii PDL şi PNL au propus, marţi în plenul Camerei, ca raportul Comisiei Nemirschi, să fie transmis DNA în condiţiile în care acest organism anunţa pe data de 9 septembrie că ?se efectuează acte premergătoare începerii urmăririi penale" în legătură cu contractul de publicitate încheiat de Ministerul Mediului cu firma
Best Advertising, pentru promovarea programelor de mediu. Reprezentanţi ai ambelor partide au mai invocat încălcarea unor legi prin atribuirea prin încredinţare directă a contractului de publicitate de către acest minister, dar şi pasivitatea acestei instituţii faţă de amenzile date deja de ANRMAP "în marea lor majoritate necontestate". Raportul va fi supus însă votului deputaţilor, la şedinţa de vot final de la ora 12,30.
Raportul comisiei a fost prezentat în plenul Camerei Deputaţilor, deputaţii din comisie convenind că nu sunt motive temeinice pentru a cere începerea urmăririi penale a demnitarului PSD. Deputaţii solicită doar ca opt instituţii de statului-Curtea de Conturi, Garda Financiară, Autoritatea Naţională de Reglementare şi Monitorizare
a Achiziţiilor Publice, Ministerul Finanţelor, Consiliul Concurenţei şi Oficiul pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor-să demareze verificări la Ministerul Mediului.
Deputatul PDL Petru Călian, membru al comisiei a fost cel care a venit cu propunerea de trimitere a raportului la DNA, el invocând un document al Gărzii Fianciare din 9 septembrie, prin care se transmitea deputaţilor că DNA a comunicat Gărzii că "în cauză se efectuează acte premergătoare începerii urmăririi penale".
"În baza acestui document putem concluziona faptul că deja au început actele premergătoare începerii urmăririi penale asupra autoritărităţii contractate, respectiv a reprezentanţilor autoritpăţii constactante. Pornind de la acest considerent, noi, cei din grupul parlamentar al PDL, considerăm că acest raport trebuie neapărat înaintat şi DNA , astfel încât să poată să constituie dacă va fi cazul, să ia în considerare şi cele stabilute de Comisia parlamentară de anchetă în cazul Nemirschi şi să se poată pronunţa asupra legalităţii şi derulării acestei tranzacţii. V-aş ruga să acceptaţi şi acest demers", a spus Călian, în prezenţa ministrului mediului Nicolae Nemirschi, care a preferat însă să nu ia cuvântul.
Deputatul PDL a apreciat că din raportul Comisiei Nemirschi reiese foarte clar faptul că OUG 34 a fost încălcată, fapt care rezultă şi din documentele puse la dispoziţie de ANRMAP, care a aplicat mai multe sancţiuni contravenţionale, "în marea lor majoritate necontestate".
Parlamentarii PNL s-au raliat poziţiei formulate de către PDL şi au anunţat că susţin transmiterea raportului către DNA, dar din alte coniderente decât cele enunţate de către democrat-liberali.
"Dacă răspunde sau nu aşteptărilor noastre sau obiectului pentru care s-a înfiinţat comisia putem să discutăm, dar aş remarca că în sfârşit o comisie de anchetă îşi face un raport care sesizează anumite elemente care ar trebui să ne dea de gândit. (...) A doua concluzie e că nu s-au desprins aspecte de natură care să ducă la solicititarea începerii urmăririi penale, chiar dacă se sugerează în raport că unele instituţii sunt în faza de efectuare de cercetări premergătoare. De aici până la a depista că sunt sau nu aspecte de natură penală, drumul e lung. (...) Sunt de acord cu propunerea făcută în numele grupului PDL, şi anume ca acest raport să fi transmis organismelor statului", a declarat liberalul Nicolăescu.
Fostul ministru al Mediului, deputatul UDMR Atilla Korodi a atras totuşi atenţia asupra faptului că instituţiile statului cu rol în controlul achiziţiilor publice au avut poziţii contrare.
"Instituţiile au fost create pentru prevenire şi verificarea achiziţiilor publice au avut păreri contradictorii. Eu cred că trebuie să ne aplecăm asupra problemei de a analiza rolul şi implicarea fiecărei instituţii la nivelul de analiză a achiziţiilor publice, pentru că aşa ajutăm pe cei care fac şi pe cei care trebuie să vegheze la respectarea condiţiilor legii în cheltuirea banului public. Cred că trebuie să tragem un semnal de alarmă pe această temă", a mai spus Korodi.
Antena3.ro