Antena 3 CNN Politică Raport ProDemocraţia: Blaga a cheltuit 6,3 lei pentru un vot, iar Oprescu 0,8 lei

Raport ProDemocraţia: Blaga a cheltuit 6,3 lei pentru un vot, iar Oprescu 0,8 lei

Raport ProDemocraţia: Blaga a cheltuit 6,3 lei pentru un vot, iar Oprescu 0,8 lei
03 Iul 2008   •   15:37

PD-L a fost campion la cheltuieli, în campania pentru alegerile locale de anul acesta. Un raport al Asociaţiei ProDemocraţia arată că Vasile Blaga a cheltuit de opt ori mai mulţi bani decât Sorin Oprescu, pentru voturile bucureştenilor, în turul doi.

Potrivit raportului, Vasile Blaga a cheltuit 6,3 lei pentru un vot, în timp ce Sorin Oprescu a cheltuit 0,8 lei. Acelaşi studiu arată că Blaga a tocat în campanie peste 1.500.000 de lei, în timp ce Ludovic Orban a cheltuit de trei ori mai puţin, adică 525.000 de lei, iar Sorin Oprescu - puţin peste 260.000 de lei.

Raportul Asociaţiei ProDemocraţia arată comparativ şi sumele cheltuite de primarii care au fost reconfirmaţi în funcţii. Liberalul Andrei Chiliman a cheltuit în 2008 de aproape 5 ori mai mult decât în 2004. În schimb, social democratul Marian Vanghelie a scos din buzunar în această campanie doar un sfert din banii pe care îi cheltuise în 2004.

În ceea ce priveşte candidaţii pentru primăriile de sector, şi aici s-au cheltuit sume uriaşe. Dacă primari precum Neculai Onţanu sau Liviu Negoiţă au reuşit să recâştige postul de primar cu costuri minime, de 1-2 lei pentru un vot, alţi candidaţi au făcut cheltuieli considerabile. Răzvan Murgeanu, candidatul PD-L la primăria sectorului 1, a avut, de departe, cea mai costisitoare campanie, cheltuind 19,8 lei pentru un vot.

În concluzie, dacă în campania din 2004, PSD era campionul cheltuielilor, în 2008, locul său a fost luat de PD-L. În general, se arată în raportul ProDemocraţia, nu există o corelaţie între sumele cheltuite în campanie şi numărul de voturi sau câştigarea funcţiei.

Antena3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close