Antena 3 CNN Politică Europarlamentarul USR-PLUS Ramona Strugariu, postare controversată pe Facebook: "E cam singura masă a zilei"

Europarlamentarul USR-PLUS Ramona Strugariu, postare controversată pe Facebook: "E cam singura masă a zilei"

Laura Dinu
4 minute de citit Publicat la 09:42 14 Iul 2021 Modificat la 09:58 14 Iul 2021
o_1fahro2scuusc4e1jvqmpfumrg.jpg
Sursa foto: Facebook / Ramona Strugariu

”Despre deputăție, între 2 ședințe. Așa arată pauza de prânz, atunci când o am - adică foarte rar. Şi e cam singura masă a zilei, la mine. Zic fiindcă există oameni care cred că noi ne petrecem viața în întâlniri pe la restaurante de lux şi în cine de fițe, la Bruxelles. Nu e aşa”, a scris Ramona Strugariu, europarlamentar ales pe lista Alianței 2020 USR-PLUS, pe Facebook.

Postarea a strâns în scurt timp sute de comentarii, care mai de care mai critice. 

”Moaaaamă, și bănuiesc că a fost și mai rău având în vedere că în timp ce sorbeați ciorbița aia vă gândeați la bătrânii din România cu 7 lei pensia și copiii care merg flămânzi la culcare și tot flămânzi o iau către școală, nu?

Moamă, crecă v-o cam stat în gât pâinica aia sărăcăcioasă în timp ce vă gândeați la treaba asta, la faptul că deputații sorb ciorbiță pe salariu de mii de euro, iar alții stau pe răbdări prăjite, așa-i? Sau cel puțin așa sper eu, că v-o stat în gât sau că măcar o să vă stea de-acu înainte.

În rest, tot respectul, doamna deputat, îmi dau seama ce greu e să muncești în fotoliu, cu tocurile în picioare, și pe căldura asta, de curge și rimelul waterproof. Cu aleasă considerație sper că măcar de un concediu la țară veți avea timp, cazată undeva la o familie obișnuită care trăiește din agricultură. Poate or să vă pună să-i ajutați la strânsul fânului, că e muncă mai ușoară decât statu-n scaun fără pauză de supă. E relaxant, mai iei o pauză de iarbă verde, mai faci o poză ptr Instagram, ai *** țărani, ei o duc bine, cu job-urile lor full time pitorești și instagramabile, și dvs sunteți blocată la munci antelectuale de mare calibru și efort. Și să nu uit: ca parte din comunitatea religioasă, am să propun cât mai curând să fiți canonizată, că țineți post ostenitor, nu glumă”.

Răspunsul din partea eurodeputatului a venit imediat. 

”1. Da, e greu sa muncești așa. Nu din fotoliu, că nu am, de peste tot. 16 ore pe zi, cu responsabilitatea că reprezinți aproximativ 450 de milioane de oameni care vor legi bune si politici publice europene solide. Și să te și pricepi la asta, nu să stai cu ochii în tavan la ședințe si cu plasele la cumpărături în rest.

2. Eu îmi fac vacanțele la țară de 40 de ani. În fiecare vară. Și am crescut acolo. Acolo îmi duc și copilul, an de an, e important. Am fost și la fân, și la vie, și la lucernă, și la de toate. Fără Instagram. Cu înțelegerea ca așa arată lucrurile și trebuie făcute, ca în orice casă. Singura am învățat si am muncit pentru rezultate și activitatea asta "intelectuala". An de an, cu răbdare. Tata a lucrat 40 de ani în fabrică, mama a stat o jumătate de viata acasă. Noi am avut burse la facultate si am lucrat de la 19 ani, ca sa ne întreținem. Iar bani am câștigat mereu după toată munca asta, cu sau fără deputăție. Sunt foarte împăcată cu felul în care îi fac. 7 ani am lucrat si am făcut voluntariat în comunitățile acelea cu copiii si bătrânii despre care vorbiți, apoi în diferite forme, ani la rand, până azi, am ajutat și ajut în continuare. Nu îmi sunt deloc străine, ba dimpotrivă.

3. În tot timpul ăsta, nu am urat nimănui să îi stea în gât nimic. Si nici nu o voi face vreodată. Nu îmi stă în caracter, pur și simplu. Cred ca asta e diferența principală dintre noi. Restul e mai puțin relevant. Va doresc sa ajungeți eurodeputat. Pe munca dvs. Și să faceți ce fac eu, în fiecare zi. Fără să vă stea în gât, e important pentru oamenii pe care ii reprezentați. Succes și o seara frumoasa”, a comentat Ramona Strugariu.

Care este salariul unui deputat în Parlamentul European

În temeiul Statutului unic al deputaților, în vigoare din iulie 2009, toți deputații în Parlamentul European primesc același salariu. El este stabilit la 38,5 % din salariul de bază al unui judecător la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Salariul lunar brut al deputaților, conform Statutului unic, este de 8.995,39 euro (începând cu 1 iulie 2020). Salariul se plătește din bugetul Parlamentului.

Deputații în Parlamentul European au dreptul la pensie

Deputații au dreptul la pensie pentru limită de vârstă începând cu vârsta de 63 de ani. Pensia reprezintă 3,5 % din salariul pentru fiecare an complet de exercitare a mandatului, fără a depăși însă 70 % în total. Aceste pensii sunt plătite din bugetul Uniunii Europene.

Pe lângă salariu, un europarlamentar mai primește și alte sume de bani pentru activitatea sa. Acestea sunt grupate în:

Cheltuieli pentru deplasări

Europarlamentarii își pot deconta toate cheltuielile de deplasare la sesiunile plenare din PE, la întâlnirile de comitet sau la reuniunile grupurilor politice, care au loc la Bruxelles sau Strasbourg.

Diurna zilnică

Un europarlamentar mai primește și o diurnă de 320 de euro pentru acoperirea costurilor cu cazarea, mesele și alte cheltuieli pentru fiecare zi în care se află la Bruxelles sau Strasbourg, cu condiția ca ei să semneze registrul de prezență la evenimentele la care participă.

Diurna este redusă la jumătate dacă europarlamentarii nu sunt prezenți la mai mult de jumătate din sesiunile plenare unde se votează.

Pentru evenimentele și întâlnirile care au loc în afara Uniunii Europene, diurna zilnică este de 160 de euro, însă cheltuielile cu cazarea sunt decontate separat.

Costuri de cazare

Un europarlamentar mai poate primi și 4.513 euro pe lună, pentru a acoperi activitatea de europarlamentar, precum costurile cu închirierea biroului, costurile de management, abonamente la companii de telefonie etc, scrie DC News.

×
Etichete: Ramona Strugariu
x close