Antena 3 CNN Politică Raluca Turcan, despre tăierea salariilor bugetarilor: "Să tai nu e greu, să fie foarte limpede"

Raluca Turcan, despre tăierea salariilor bugetarilor: "Să tai nu e greu, să fie foarte limpede"

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 14:20 12 Mar 2021 Modificat la 15:12 12 Mar 2021
o_1f0j61roo1cmk17gq1bkaesk1stkb.jpg

"După o săptămâna și jumătate avem 160.000 de dosare evaluate, urmând că acestea să fie recalculate." a precizat Raluca Turcan în cadrul unei conferințe de presă.

"Acest proces a început cu resurse limitate pe care le avem. Softuri vechi, dar actualizate(...)și iată că avem un soft care funcționează. De asemenea, aparatura este învechită. Sunt calculatoarea care abia se mișcă și aici avem obligația să înnoim toate calculatorele din casele de pensii. Oamenii sunt supraîncărcați. Practic activitatea li s-a dublat.", a declarat Ministrul Muncii.

Întrebată daca Guvernul ia în considerare vreuna dintre soluțiile propuse de economistul-șef al BNR, de concediere a 300.000 de bugetari sau reducerea salariilor cu 20%, Raluca Turcan nu a oferit un răspuns clar:

"Cred că atunci când vorbești de salarii, venituri, locuri de muncă, abordarea trebuie să fie empatică și una care să privească spre fiecare om. O cifră pe care un economist poate să o aibă în față reprezintă de fapt o viață și o familie în jur. 

Omul când merge la muncă omul trebuie să fie motivat să meargă la muncă. 

Noi căutăm acea formulă de lege care să fie și motivantă și care să ducă și la eficientizarea instituțiilor. Să tai nu e greu. Oricine poate să facă lucrul acesta. Să construiești e mult mai greu."

Economistul şef al BNR: Dacă sunt păstrați toți bugetarii, să aibă salariile scăzute cu 20% şi o zi liberă neplătită

Vine o veste şoc pentru sute de mii de bugetari care se tem pentru locurile lor de muncă. Economistul şef al Băncii Naţionale a declarat în exclusivitate, pentru Antena 3, că Guvernul ar trebui să se gândească la cum va reduce cheltuielile cu aparatul public.

Oficialul BNR pune pe tapet două soluţii: reducerea numărului bugetarilor cu 300 de mii sau păstrarea tuturor locurilor de muncă de la stat dar cu un preţ: toată lumea să aibă salariile scăzute cu 20% şi o zi liberă neplătită

"Sunt două soluţii diametral opuse. Una este: dacă ai nevoie să reduci cu 20% nota de plată din buget de la 12 procente la mai puţin de 10 procente din PIB. Fie trebuie să reduci cu 20%, adică cu 300.000, aşa cum am explicat eu, sau să adopţi soluţia mea, aceea de a reduce salariile, cu timp de compensare." spune Valentin Lazea, analist economic şi economistul şef al BNR

 

×
TOP articole
x close