Potrivit acesteia, este nevoie ca preşedintele ţării, în calitate de persoană aleasă prin vot popular la nivel naţional, să fie factorul principal al puterii executive.
?Consider că, în mandatul 2008-2012, se poate face, în sfârşit, o modificare serioasă şi coerentă a Constituţiei României. Eu şi colegii din Partidul Democrat-Liberal considerăm că România are nevoie de clarificarea modelului de republică, în sensul unei republici semiprezidenţiale consolidate", a spus Raluca Turcan, în cadrul dezbaterii organizate vineri la Parlament de Asociaţia Pro Democraţia pe tema revizuirii Constituţiei.
Deputatul PDL a criticat lipsa mijloacelor constituţionale de control şi influenţarea a Palatului Victoria de către Preşedinţie. "Actuala situatie, în care preşedintele ţării nu are parghii constituţionale pentru a influenţa activitatea Guvernului este incorectă, ţinând cont de gradul uriaş de legitimitate al preşedintelui. Cred că un lider ales este mai important decât un lider numit", a adăugat Turcan.
Deputatul PD-L s-a mai pronunţat pentru introducerea Parlamentului unicameral şi reducerea numărului de judeţe, la 22, pentru facilitarea procesului de accesare a fondurilor europene.
Voicu (PNL): ?Un preşedinte puternic ar lăsa mulţi cetăţeni fără reprezentare politică?
Deputatul liberal Mihai Voicu a susţinut că, dimpotrivă, o creştere a atribuţiilor preşedintelui, coroborată cu introducerea unui sistem de vot majoritar ar conduce la nereprezentarea unui număr mare de cetăţeni în luarea deciziilor politice.
"Nu este nevoie să intrăm într-o dezbatere pe un singur subiect, rolul preşedintelui. Este cel mai periculos lucru pe care-l putem face şi se pare că asta se întâmplă. Se vorbeşte prea puţin despre puterea judecătorească, despre rolul Curţii Constituţionale, despre drepturile fundamentale ale omului", a afirmat liberalul.
El a atras atenţia asupra faptului că o creştere a prerogativelor prezidenţiale ar face ca cei care nu l-au votat să rămână fără reprezentare politică.
Voicu s-a pronunţat pentru o republică parlamentară în care partidele politice să fie reprezentate în funcţie de numărul de voturi primite din partea electoratului.
Antena3.ro