Antena 3 CNN Politică Raluca Turcan, despre salariul minim: "Mă gândesc la o majorare semnificativă. Nu mai putem accepta şi duce cu toții acest nivel"

Raluca Turcan, despre salariul minim: "Mă gândesc la o majorare semnificativă. Nu mai putem accepta şi duce cu toții acest nivel"

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 17:36 16 Sep 2021 Modificat la 18:00 16 Sep 2021
New Project (17)
Sursa foto: Hepta

Raluca Turcan, ministrul Muncii a precizat că  are în vedere majorări semnificative ale salariului minim. Măsura vine în contextul în care, nivelul actual al salariului pe lângă faptul că este insuficient din cauza valurilor de scumpiri este şi factor generator de migrație, foarte mulţi români alegând drumul străinătății.

„De obicei, majorarea salariului minim intră în vigoare la începutul anului viitor. De la 1 ianuarie, în mod normal, trebuie să avem o majorare a salariului minim. Eu mă gândesc la o majorare semnificativă a salariului minim întrucât creșterile de preţuri sunt mult peste ce s-a întâmplat în România în ultima perioadă. (...)

„Nu mai putem accepta acest nivel al salariului minim”

Sunt probabil cel mai pro ministru pentru creșterea salariului minim în România. Românii noştri aleg să plece în străinătate din cauza salariului şi datorită serviciilor de care beneficiază în alte ţări. Nu mai putem accepta şi duce cu toții, ca societate, acest nivel al salariului minim", a declarat Raluca Turcan, în cadrul unei conferințe de presă, potrivit Agerpres.  

Referitor la modul în care va implementa această măsură de majorare a salariului minim, Raluca Turcan a subliniat că se va face predictibil şi cât mai repede astfel încât mediul economic să poată să-şi pregătească activitatea pe anul următor.

Ministrul Raluca Turcan a participat, joi, la o conferință internațională de lansare a unui proiect transfrontalier organizată de AJOFM Bihor şi a vizitat bursa locurilor de muncă organizată de aceeași instituție, unde angajatorii au etalat o ofertă de peste 1.000 de job-uri. 

Salariul minim se majorează semnificativ, din octombrie, în Franța

Autoritățile de la Paris și-au propus să majoreze de la 1 octombrie salariul minim, transmite presa internațională. Acest indicator economic va ajunge la 10,48 euro sau 12,37 dolari pe oră, a anunțat ministrul muncii din Franța, Elisabeth Borne. Creșterea de 23% va compensa inflația, potrivit legii, a precizat ministrul francez. 

Salariul minim din România, în coada clasamentului comunitar

La începutul acestui an, zece state membre din estul UE aveau salarii minime sub 700 de euro pe lună.

Acestea sunt Bulgaria (332 euro), Ungaria (442 euro), România (458 euro), Letonia (500 euro), Croația (563 euro), Cehia (579 euro), Estonia (584 euro), Polonia (614 euro), Slovacia (623 euro) şi Lituania (642 euro).

În alte cinci ţări membre UE salariile minime erau cuprinse între 700 şi ceva mai mult de 1.100 de euro pe lună: Grecia (758 euro), Portugalia (776 euro), Malta (785 euro), Slovenia (1.024 euro) şi Spania (1.108 euro).

Astfel, salariul mediu lunar pentru o slujbă cu normă întreagă în Franța va ajunge la 1.589,47 euro, ceea ce corespunde unei creșteri de 34,89 euro. Aceasta este a doua majorare a salariului minim din acest an în Franța.

De la 1 ianuarie a intrat în vigoare o creștere de 15 euro pe lună. Preturile de consum în Franța au crescut în urma majorării prețurilor la energie, care au alimentat inflația în UE.

Care este situația salariului minim în alte state europene

În Germania, salariul minim este de 9,60 euro pe oră, iar de la 1 ianuarie 2022 ar urma să fie majorat la 9,82 euro pe oră. O altă majorare va surveni la 1 iulie și va duce acest indicator la 10,45 euro pe oră.

Aceste decizii luate de Guvernul de la Berlin sunt recomandate de Comisia care se ocupă de salariul minim, formată din reprezentanți ai angajatorilor şi ai sindicatelor.

×
x close