"Este un semnal al intereselor Statelor Unite pentru securitatea în zona Mării Negre și a menționat președintele Iohannis faptul că România, de foarte mult timp, pledează în fața alianților NATO să focuseze efortul militar, efortul diplomatic, efortul de angajament în domeniul apărării pe zona aceasta a mării negre.
Din 2008, de când Rusia a invadat militar Georgia, am avut un război în vara anului 2008; din momentul în care Rusia a anexat ilegal Crimeea, în 2014 și a invadat Estul Ucrainei, avem, din păcate, în arealul Mării Negre o serie de conflicte militare generate, provocate, de Rusia.
Noi, fiind riverani ai acestei mări, nu putem să stăm indiferenți. Facem parte dintr-o alianță, polonezii sunt capătul de Nord al axei în care România ocupă capătul de Sud și pe flancul de Est al NATO, de la Marea Baltica la Marea Neagră, noi trebuie să tragem un semnal de alarmă în privința angajamentului aliat în fața acestei agresiuni.
Operațiunea României a reușit. Acest forum B9, care părea la început destul de dificil de coagulat, a reuși să genereze ceea ce probabil, din amintirile mele a general Grupul de la Vișegrad, la începutul anilor 1990, când Cehia, Ungaria, Slovacia și Slovenia reușeau să fie un vârf de lance în integrarea euro – atlantică.
Acum, România a preluat rolul de lider. Faptul că Joe Biden intervine în forumul B9 de la București e un semnal foarte bun pentru noi. Faptul că intervine și secretarul general al NATO, dau greutate reuniunii de astăzi.
Este un succes al diplomației și un moment de satisfacție pentru noi. Pentru că tot timpul ne-am referit la faptul că alte țări au avut succese diplomatice și de inițiative mai multe decât România. În sfârșit, a venit și momentul nostru", a spus analistul militar Radu Tudor, la Antena 3.
Radu Tudor a comentat și idee unei posibile vizite a președintelui american Joe Biden, în România:
"Destul de greu de presupus, din informațiile mele, că până nu se termină pandemia, o astfel de vizită ar putea avea loc. Joe Biden are 77 de ani, e o personalitate politică precaută, care e angajată deplin în rezolvarea problemei pandemice în SUA. Anul acesta sunt puține șanse. Dar deja există un dialog între Bogdan Aurescu și Antony Blinken, Nicolae Ciucă, ministrul Apărării și Lloyd Austin, șeful Pentagonului.
Avem, deja, un dialog între Joe Biden și Klaus Iohannis și toate acestea arată că România este un aliat și un partener strategic de valoare pentru SUA, mai ales atunci când vine vorba despre provocările Rusiei. Noi asta am încercat să facem, să spunem: noi suntem aici în linia întâi, suntem cei mai expuși, veniți și voi cu forța voastră, suntem în aceeași alianță și împreună să ne ținem spatele și să ne uităm foarte atenți la ceea ce face Rusia în bazinul Mării Negre. Se întâmplă lucrul acesta, să fim solidari, să fim aliați, să avem o reacție de răspuns fermă. Avem inclusiv angajamentul NATO că în cazul unei agresiuni, nu ne dorim niciodată acest lucru, ne dorim un dialog, NATO va interveni.
Nu întâmplător, la acest moment, pe teritoriul României au loc ample exerciții ale NATO care exact asta încearcă să pună în practică, o reacție fermă de apărare", a mai adăugat Radu Tudor.
Trei câștiguri pe care România le are după Summitul B9
"În primul rând, confirmarea Art. 5, toți pentru unu și unu pentru toți, dacă se întâmplă vreun necaz, toate cele 30 de state membre NATO sunt împreună.
Doi, faptul că Marea Neagră devine un subiect vizibil la intervenția și la insistențele României și Poloniei.
Trei, faptul că președintele Joe Biden știe unde este Bucureștiul, știe care e prefixul țării noastre și s-ar putea să-l mai formeze pe viitor", a declarat realizatorul Radu Tudor.
București, gazda Summitului B9
București este astăzi capitala NATO. Summitul B9 care are loc la noi în țară este crucial pentru securitatea tarii noastre si a întregii regiuni.
Discuțiile sunt axate pe consolidarea capacităților de apărare in fata provocărilor actuale, cu accent pe provocările Rusiei din Marea Neagra. La discuiții iau parte unii dintre cei mai importanți lideri ai planetei, precum președintele american Joe Biden si secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.