Antena 3 CNN Politică Radu Tudor: Persoana implicată în afacerea de spionaj a fost ataşatul militar al Bulgariei

Radu Tudor: Persoana implicată în afacerea de spionaj a fost ataşatul militar al Bulgariei

2 minute de citit Publicat la 22:46 03 Mar 2009 Modificat la 22:46 03 Mar 2009
Radu Tudor: Persoana implicată în afacerea de spionaj a fost ataşatul militar al Bulgariei


?Bulgarul implicat în afacerea de spionaj este fostul ataşat militar al Bulgariei la Bucureşti, din perioada 1998-2000?, a declarat, marţi, Radu Tudor, la emisiunea Sinteza Zilei. Analistul militar a făcut această dezvăluire, în premieră, ca urmare a arestării subofiţerului MAPN Achim Floricel şi a cetăţeanului bulgar Zikolov Marinov, acuzaţi de spionaj.

Subofiţerul Achim Floricel a fost reţinut pentru că a procurat documente cu caracter militar, inclusiv din cele clasificate, a căror diseminare poate pune în pericol securitatea naţională şi le-a predat cetăţenului Zikolov Marinov, care ulterior le-a predat unui stat nealiat.

Radu Tudor susţine că informaţia, potrivit căreia, spionul bulgar a fost ataşatul militar al Bulgariei în România, este confirmată atât de serviciile secrete din România cât şi de cele din Bulgaria.

Analistul militar Radu Tudor a precizat şi că Unitatea militară din care face parte Floricel Achim, românul arestat pentru spionaj, este Dacica - Divizia Unu Infanterie Bucureşti. ?Unitatea este una de elită, care are un caracter special, majoritatea celor care fac parte din această unitate sunt implicaţi în misiuni NATO şi non NATO, în special externe?, a explicat Radu Tudor.
Acesta a mai spus că ?Achim este subofiţer de IT şi comunicaţii, iar la Unitatea Dacica era un personaj important care se implica în toate operaţiunile legate de IT şi computere. (...) Cu un memory stick lua toate informaţiile de care avea nevoie.?

Radu Tudor bănuieşte că, în afara Ucrainei, Rusia este cea de-a doua ţară care primea aceste informaţii. ?Suspiciunea mea este că al doilea beneficiar al acestor informaţii este Rusia, se vorbeşte despre state non NATO care erau interesate de aceste informaţii. Noi suntem o ţară menmbră NATO iar documentele, informaţiile, planificările de luptă din Afganistan sau Irak sunt informaţii NATO?, a spus Radu Tudor.

Achim Floricel este acuzat că, în perioada 2002-2007, ar fi procurat şi vândut documente cu caracter secret de stat, dar şi documente a căror importanţă face ca divulgarea lor să pericliteze siguranţa statului constând în sisteme de comunicaţii militare, frecvenţe radar, hărţi standard NATO, scheme şi hărţi ale subunităţilor şi tehnici militare, indicative ale unităţilor militare, planuri de apărare şi altele. În schimbul acestor informaţii, Achim primea de la bulgarul Marinov Zikolov până la 1.000 de dolari.

Cazul de spionaj de la Ministerul Apărării a intrat în atenţia parlamentarilor de la comisia de apărare. Aceştia au decis audierea ministrului Mihai Stănişoară în acest caz.

Acuzat de trădare şi spionaj, subofiţerul Achim Floricel şi-a recunoscut faptele. A declarat anchetatorilor că a vândut informaţiile secrete din cauza situaţiei materiale precare. Subofiţerul şi complicele său bulgar, arestat şi el, au contestat însă decizia magistraţilor dar judecarea recursului a fost amânată pentru joi.

Potrivit agenţiei de ştiri Regnum, citată de Gândul, ataşatul militar ucrainean pe lângă Ambasada ţării vecine în România a fost declarat "persona non-grata" de către statul român şi expulzat.

Deocamdată nu se ştie însă dacă este vorba despre Anatoliy Yatseniuk, ataşat al Apărării şi Naval, sau Serghii Ilniţskii, ataşat militar.

Legătura dintre cele două scandaluri se referă la secretele vândute de către cetăţeanul bulgar Zikolov Marinov, care ar fi ajuns şi la un oficial al Ucrainei în România.



Vedeţi înregistrările emisiunii Sinteza Zilei

Vedeţi prezentarea emisiunilor Antena 3

Vedeţi prezentarea jurnaliştilor Antena 3

Vedeţi transcriptul emisiunilor Antena 3

Antena3.ro

×
x close