Antena 3 CNN Politică PUSL, scrisoare deschisă către Marcel Ciolacu, pentru a opri importurile mascate de deșeuri: România nu este groapa de gunoi a Europei

PUSL, scrisoare deschisă către Marcel Ciolacu, pentru a opri importurile mascate de deșeuri: România nu este groapa de gunoi a Europei

deseuri gunoi
Deșeuri de plastic. Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Iul 2024   •   10:14

Partidul Umanist Social Liberal, prin deputatul Grațiela Gavrilescu, președintele Biroului Executiv al PUSL, i-a adresat, luni, o scrisoare deschisă premierului Marcel Ciolacu, cerându-i ca autoritățile statului să găsească soluții pentru a opri importurile mascate de deșeuri. 

Redăm, mai jos, conținutul integral al scrisorii:

Domnule Prim-Ministru,

Cunosc eforturile dumneavoastră pentru redresarea României!
Din respect pentru acestea, vă semnalez o situație gravă, care afectează parcursul european al țării noastre.

Deși avem directive europene clare, legi naționale şi proceduri de aplicare fǎră echivoc, 99,9% dintre transporturile care intră în țară, pe apă sau pe uscat, cu “documente” de second-hand sau “ajutoare “, sunt, de fapt, IMPORTURI MASCATE DE DEȘEURI.

Unde ajung acestea?
În cel mai fericit caz, în depozitele autorizate, deja pline, dar pot fi văzute cu ochiul liber și pe câmpuri, la liziera pădurilor, pe malurile apelor…

Situația nu trebuie tolerată sub nicio formă și mă aștept ca Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, Ministerul de Interne, SRI, ANPC și toate subordonatele cu atribuții să găsească SOLUȚII, nu să se vaite!

ROMÂNIA NU ESTE GROAPA DE GUNOI A EUROPEI!

Astfel de infracțiuni nu s-ar putea înregistra dacă autoritățile ar acționa “cum scrie la carte”.

Este foarte adevărat că personalul Gărzii de Mediu este insuficient și nu poate acoperi, 24-din 24, cu vigilență, activitatea din punctele de frontieră!

Dar nu am auzit de nicio strategie pentru REZOLVAREA acestei situații, ci doar… lamentarea că aceasta există!

Iar perspectiva devine și mai sumbră, o dată ce, prin aderarea la Schengen, controlul la frontiere, practic, dispare!

România are propria sa industrie și face suficiente importuri de electrocasnice și textile noi și își creează suficiente second-hand-uri și deșeuri încât să își autoregleze gestionarea consumurilor și a deșeurilor produse!

E nevoie doar de știință de carte, de bună-credință, de voință politică, fermitate, demnitate, onoare și curaj pentru a stopa această situație periculoasă pentru sănătatea mediului, a economiei și, nu în ultimul rând, a românilor!

×
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close