În contextul în care România și românii fac toate eforturile să sprijine Ucraina și poporul ucrainean în fața agresiunii ruse, PUSL atrage atenţia că, în egală măsură, "avem datoria de a afirma răspicat că și interesele legitime ale țării noastre sunt nenegociabile".
În apelul umaniştilor către Nicolae Ciucă, se arată că "avem obligația de a ne proteja patrimoniul natural".
"(...) În urma lucrărilor efectuate de Ucraina, adâncimea Canalului Bâstroe a crescut de la 3,5 la 8 metri. Mai mult, a fost solicitată includerea acestuia și a Brațului Chilia în rețeaua de transport europeană TEN-T. Cum bine știți, această eventuală decizie necesită acordul României, iar țara noastră are toate argumentele pentru respingerea acesteia, în caz contrar Delta Dunării, una dintre marile comori naturale ale Europei și ale lumii, riscând distrugerea irevocabilă.", spune PUSL.
Umaniştii mai afirmă şi că sacrificarea Deltei Dunării nu face parte din categoriile de compromisuri tolerabile în perioade de conflict.
"Lipsa de acțiune a României, pe toate canalele posibile, pentru stoparea afectării acestui obiectiv al patrimoniului universal, va conduce, din păcate, la creșterea euroscepticismului și a rezervelor nejustificate pe care mulți români le au față de partenerii noștri occidentali, la proliferarea populismului și a narativelor favorabile Kremlinului.", avertizează PUSL.
România deja oferă Ucrainei coridoare prioritare pentru exporturile de cereale și produse alimentare, astfel încât extinderea Canalul Bâstroe nu este cu adevărat necesară. (...) Războiul și ororile sale nu pot cauționa distrugerea Deltei Dunării, mai susţin umaniştii.
Astfel, PUSL cere premierului Nicolae Ciucă să intervină de urgență pentru a apăra această rezervație naturală de orice formă de agresiune:
"Vă rugăm să acționați cu fermitatea specifică militarului care știe că luptă pentru o cauză dreaptă. Pentru că loialitatea și buna vecinătate trebuie manifestate de toți partenerii."