Senatorii PDL, împreună cu cei ai opoziţiei, au impus în comisia de muncă a Senatului punctul de pensie de cel puţin 45% din salariul mediu brut pe economie, în ciuda avertismentului ministrului Mihai Şeitan că nu există bani la buget care să susţină o asemenea creştere. Raportul Proiectului de Lege privind sistemul unitar de pensii publice a fost adoptat miercuri seară de senatorii comisiei cu o serie de amendamente admise, cel mai important fiind punctul de pensie de cel puţin 45% din salariul mediu brut pe economie, dar fără pensii speciale pentru militari şi magistraţi. În prezent, valoarea actulă a punctului de pensie este de 39% din salariul mediu brut.
Raportul final cu tot cu majorarea punctului de pensie a fost adoptat cu patru voturi "pentru" aparţinând PDL şi UDMR şi trei voturi "împotrivă" aparţinând senatorilor PSD şi PNL. Reprezentanţii PSD s-au arătat nemulţumiţi de faptul că din cele 100 de amendamente respinse numai cel privind punctul de pensie a întrunit majoritatea la vot.
Deşi amendamentul beneficia şi de susţinerea unui grup de senatori printre care se regăseau şi cei ai PDL, prin senatorul Ion Ruşeţ, ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a avertizat că această creştere nu este sustenabilă, deoarece presupune un effort financiar de aproximativ 1.200.000 de mii de lei, bani care nu există la buget.
Senatorii au respins însă amendamentele primite de la Comisiile juridice şi pentru apărare care propuneau formule de calcul care să permită menţinerea pensiilor actuale ale categoriilor speciale de pesnionari-militari, magistraţi sau poliţişti.
Şi amendamentul PSD privind reducerea vârstei de pensionare de la 65 la 64 de ani, şi cel care propunea acordarea de reduceri de la vrâsta de pensionare pentru femeile care au născut şi crescut unu-doi copii cu un an şi trei-mai mulţi copii cu doi ani nu au beneficiat de suţinerea necesară în comisie.
Iritaţi, senatorii social-democraţi au anunţat că vor susţine în plen toate amendamentele la Legea sistemului unitar de pensii care le-au fost respinse în şedinţa de miercuri a Comisiei de muncă.
"Grupul senatorial PSD+PC a susţinut aproximativ 100 de amendamente, printre care, cele mai importante, făceau referire la valoarea punctului de pensie, vârsta de pensionare, pensionarea anticipată, pensia de invaliditate, pensiile speciale şi neretroactivitatea legii. Din păcate pentru pensionari, această categorie socială atât de greu încercată în ultima vreme, singurul amendament aprobat a fost cel care priveşte valoare punctului de pensie", se arată într-o informare a grupului PSD.
Antena3.ro