UDMR a beneficiat de-a lungul ultimilor 25 de ani de privilegii importante. Drepturi europene pentru minoritatea maghiara, locuri in Parlament desi formatiunea nu e partid si functioneaza pe criterii etnice, participari repetate la guvernare cu locuri de ministri, secretari de stat, sefi de agentii nationale si de institutii cu rang ministerial.
In ciuda acestor privilegii detinute ani de zile, majoritatea liderilor UDMR desconsidera simbolurile romanesti: Constitutia, drapelul, integritatea teritoriala si limba romana.
UDMR continua politica pasilor marunti pentru separatism etnic, cultural si teritorial fata de tara care le ofera un trai generos politic si financiar
Aceste detalii au trezit întrebări serioase din partea autorităţilor române şi au fost subiectul central al emisiunii "Punctul de Întâlnire", realizată de Radu Tudor, la Antena 3.
Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a explicat că potenţiala fază în care România se judecă la Curtea Europeană de Justiţie cu o seamă de lideri politici, printre care şi câţiva ai UDMR, ar putea semnifica faptul că "cineva" doreşte să schimbe regulile jocului.
"Dacă cineva doreşte să schimbe regulile jocului şi dăm această competenţă suverană Bruxelles-ului, atunci suntem într-o situaţie în care negăm un efort politic pozitiv de termen lung. Este o contradicţie între două moduri distincte de a privi lucrurile."
De asemenea, ministrul a punctat că statul român are maturitatea necesară pentru a administra situaţii interne fără influenţe externe.
"Prin ceea ce a făcut ţara noastră timp de 25 de ani, pas cu pas şi ceea ce au făcut forţele politice din ţară, am dus la acest nivel al protecţiei minorităţilor naţionale, de la cele mai mari până la cele mai mici, la o cotă pe care nu o regăsim în multe state europene. Dacă ştim acest lucru, şi prin comparaţie cu alte state europene, inclusiv unele care nu recunosc conceptul, putem să spunem foarte clar că România are maturitatea să îşi decidă singură, pe plan intern."