Cu o săptămână înainte de alegerile europarlamentare, primul mare pas pentru partidele politice din România, înainte de prezidenţialele din iarnă, emisiunea "Punctul de Întâlnire", realizată de Radu Tudor, şi-a propus să dezbată posibilele rezultate alături de doi sociologi: Mirel Palada şi Marius Pieleanu.
PSD
Mirel Palada: Şi mai important decât această măsurătoare este felul în care evoluează lucrurile de la un moment la altul. Vedem că PSD, în alianţă cu UNPR şi PC s-a aşezat bine în mintea oamenilor, care trece pragul de 40% şi, mai mult decât atât, s-a aşezat ca fiind partidul care va câştiga alegerile. Este un sentimente foarte puternic şi este un efect comparabil cu cel al USL din 2012. Asta spune ceva despre maniera în care PSD rămâne, în mintea oamenilor, ca urmaş al USL. Până şi CSOP dă 38%, deci până şi ei au înţeles. Într-o săptămână vom vedea PSD puţin peste 40%, în ciuda retoricii opoziţiei care va vorbi despre 30 şi puţin.
Marius Pieleanu: Sentimentul meu este că această alianţă are chiar mai mult decât se vede. Şi în lipsa unei alternative serioase la această coaliţie, aceasta are un scor mai mare decât cel măsurat prin metoda telefonică, cea afişată aici astăzi. Există un relativism al datelor, nu este farmacie aici, cum spune şi Mirel, cred că va fi o participare mică la vot. Partidele foarte bine organizate, cum sunt cazurile PSD şi PDL, vor avea chiar un scor mai bun decât ce se vede.
PNL
Mirel Palada: Sunt trei lucruri de spus aici. Diferenţa care trebuie înţeleasă, dintre intenţie de vot şi vot propriu-zis. Ei zi că o să meargă. Întotdeauna sunt mici variaţii şi aceste diferenţe ţin foarte mult de priceperea organizatorică a partidelor. Al doilea comentariu, legat de nivelul de participare, la ultimele alegeri europarlamentare a fost sub 30%, bănuim acum că va fi tot undeva în jur de 30%, marginal mai mare, vorbim despre 5 milioane, 5 milioane şi jumătate de participanţi. PNL, pe vremuri, acum 7-8 ani de zile era în creştere, datorită lui Crin Antonescu, dădea semne să meargă spre un partid mare. Iată că odată cu epuizarea acestui om, PNL revine la nivelul său, în jur de 17-18%, în orice caz sub 20%.
Marius Pieleanu: Deocamdată, se pare că nu a fost decizia corectă, ruperea USL. Să aşteptăm ziua votului pentru că şi aici funcţionează argumentul de la prima intervenţie. Dacă electoratul este mobilizat exemplar, s-ar putea să fie chiar un scor mai mare decât se vede aici. Eu bănuesc undeva între 18-22%, atât este liberalismul românesc. Liderul partidului, fiind într-un mic con de umbră, este sancţionat. De la 15% şi 18% este o diferenţă şi prin redistribuire poţi să te duci şi peste 20%. În mod normal, cel mai bun scor, cel mai apropiat de adevăr scor ar trebuie să fie cel al PSD.
PDL & PMP
Mirel Palada: PDL are o mare problemă. Faptul că sunt la egalitate cu PMP şi s-ar putea să fie marginal mai buni ceilalţi şi atunci trebuie să îşi convingă electoratul că ei sunt mai buni. Mobilizarea va conta foarte mult şi, istoric vorbind, PDL are o pricepere organizatorică dovedită şi este posibil să obţină ceva mai mult la urne decât la sondaje. Singura întrebare este cât din bazinul PDL nu va defecta la PMP. Avem un partid PDL care, înainte să vină Băsescu, avea un 12%, înainte să vină Băsescu, cu carisma sa şi a urcat la 30%. Dar semnalele din sondajele de acum arată că există posibilitatea scindării partidului. În mintea oamenilor, jumătate au rămas cu PDL şi jumătate au mers spre PMP şi Băsescu.
Marius Pieleanu: Eu fac o medie şi bănuiesc că ajungem la 13-14%, cred că este mai aproape de adevăr aşa. În permanenţă PDL a fost favorizat de casele de sondare în zonele urbane. Acest partid la sate nu depăşeşte 2% în intenţia de vot. Dar pe zonele urbane este altceva. Atenţie, că aceste scoruri au fost calculate din total populaţie cu drept de vot. Cifra, în mod real, cred că este mult mai mică şi rămân în continuare la părerea mea că acest partid va avea o problemă cu pragul electoral de 5%. Dar rămâne să vedem.