Antena 3 CNN Politică Punctul de Întâlnire: Sinteza sondajelor de opinie în privinţa partidelor politice

Punctul de Întâlnire: Sinteza sondajelor de opinie în privinţa partidelor politice

1 minut de citit Publicat la 20:23 30 Mar 2014 Modificat la 20:23 30 Mar 2014
Punctul de Întâlnire: Sinteza sondajelor de opinie în privinţa partidelor politice
Foto: VideoNews
În anul electoral 2014, alegerile europarlamentare şi prezidenţiale vor fi, cu siguranţă, centrul atenţiei nu doar al românilor ci şi al comunităţii internaţionale.
 
Sociologul Marius Pieleanu a explicat, în emisiunea "Punctul de Întâlnire", realizată de Radu Tudor, că PSD ar putea atinge un scor chiar şi mai mare decât cel estimat, pentru că există un bazin de votanţi care se activează în ziua votului.
 
"41%, din partea Avantgarde, este cifra de la începutul lui martie, dar probabil că o mare diferenţă nu există. Dacă nu am pondera datele, PSD ar fi mult mai sus. Există o suprareprezentare în ziua votului ale persoanelor de vârsta a treia. PSD poate ajunge si la 44%. La PNL nu este puţin, este în bazinul său tradiţional de vot, la 20%. Dacă preşedintele PNL, Antonescu, schimbă puţin politica, este foarte posibil ca PNL să mai crească. 
 
Politologul Cristian Pârvulescu a arătat că estimarea procentelor pentru fiecare partid este foarte complicată, în condiţiile în care voturile şi intenţiile de vot s-au volatilizat în timp şi nu mai există un punct stabil. 
 
"S-ar putea ca fiecare să aibă dreptate, pentru că au fost în zile diferite, metodologii diferite. De exemplu, francezii folosesc o meodă, slovacii altă metodă, mai apropiată de a noastră. Firmele de sondare nu vor să greşească, dar pot greşi. Acum votul nu  mai este stabil. Când discut de partide politice, prefer să vorbesc despre capacitatea partidelor. Primari, militanţi, simpatizanţi. PSD are cei mai mulţi primari, consilieri locali, de CJ. Deci au capacitatea să aducă la vot foarte mulţi alegători. Liberalii au vreo 24 - 25%, dar nu este la guvernare. Şi de obicei partidele de la putere care organizează alegeri au de câştigat. La PDL este mai complicat, acolo se împart voturile între PDL şi PMP. UDMR este într-o situaţie complicată. Pot obţine pragul, dar pot avea şi surprize."

 

×
x close