Ediţia de duminică a emisiunii "Punctul de Întâlnire", realizată de Radu Tudor, la Antena 3, a abordat tema cazului Rarinca.
Invitată în emisiune, proaspăt dată afară din PNL, europarlamentarul Renate Weber a explicat că nu este normală atitudinea de tip "nu ai voie să comentezi deciziile justiţiei".
"În primul rând, vreau să constat că, într-un mod nesănătos, în societatea românească, din motive pe care le putem discuta, dacă cineva se exprimă critic cu privire la acest caz, sar nu ştiu câţi că ne-am luat de justiţie. Nu mă iau de justiţie, dar am tot dreptul să constat că un lucru nu merge bine, că este necesară o modificare legislativă, sau nu. (...) Mi se pare profund nesănătos ca partidele noastre să promoveze sau să fie de acord cu un soi de autocenzură. Sănătatea unei societăţi democratice vine din dezbatere."
Mai mult, Renate Weber a explicat că s-a exagerat cu arestul preventiv pentru un caz care ţinea mai degrabă de drept civil.
"În cazul acesta, primul lucru la care mă gândesc este că asupra ministrului Justiţiei ceh cineva a tras cu un pistol. Nu era adevărat, dar cineva a tras. O supărare legată de un dosar în justiţie. Şi ministrul Justiţiei a rugat autorităţile să nu îl aresteze, pentru că îl înţelege. La noi, pentru o chestie care ţinea de zona dreptului civil a ajuns să aibă o interpretare penală, să facă doamna maximul prevăzut de lege în arest preventiv. Acum, când avem o hotărâre definitivă, ce încearcă să facă DNA este o cale extraordinară de atac."
De asemenea Weber a arătat că CSM este obligat să se sesizeze în acest caz.
"Pe de altă parte, CSM ar fi trebuit să se sesizeze singur. CSM de-asta este acolo. Noi am făcut din Inspecţia Judiciară un soi de cale extraordinară de atac. IJ în Constituţie nu există. Este un soi de corp auxiliar, o structură autonomă, dar ajută CSM-ul."
Oana Stancu, realizatorul emisiunii "Exces de Putere", a explicat că preşedintele Iohannis ar fi putut să abordeze acest caz altfel, chiar prezidând o şedinţă CSM, de unde să ceară lămuriri.
"Există clar un abuz aici, cu atât de multe elemente. Pe de altă parte, avem manifestările ulterioare, care dau impresia că oameni cu funcţii importante în România vor să transmită publică că avem de-a face cu o castă care este peste lege şi de care să se teamă. Eu cred că avem de-a face cu acest mesaj de forţă - noi suntem peste tot! Cred că este un lucru care va îngropa România din orice perspectivă democratică. Şi vă întreb, doamna Weber, dacă preşedintele României s-ar fi aşezat la masa CSM, şi ar fi spus "Eu nu pot să o demit pe doamna Stanciu decât în baza unei propuneri a CSM. Vă întreb ce aveţi de gând să faceţi?" ar fi fost o încălcare de lege?
"Nu, şi cred că acesta ar fi putut să aibă o discuţie exact în aceşti termeni, să discute cu cei de acolo, fără prezenţa doamnei Stanciu, sigur. Cred că acest lucru ar fi putut să fie făcut şi eu cred că încă nu este târziu. Încă se poate", a explicat Renate Weber.