Antena 3 CNN Politică Punctul de Întâlnire. 10 teme esenţiale pentru orice candidat prezidenţial - Călin Popescu Tăriceanu

Punctul de Întâlnire. 10 teme esenţiale pentru orice candidat prezidenţial - Călin Popescu Tăriceanu

3 minute de citit Publicat la 19:51 12 Oct 2014 Modificat la 19:51 12 Oct 2014
tariceanu.JPG
Foto: Agerpres
Preşedintele Senatului, fostul premier al României şi candidatul independent pentru Palatul Cotroceni, Călin Popescu Tăriceanu, a fost invitatul lui Radu Tudor în ediţia de duminică a emisiunii "Punctul de Întâlnire". 
 
Tăriceanu a răspuns întrebărilor puse de Radu Tudor, în lista sa de 10 puncte cu subiecte care trebuie abordate de candidaţii de la Cotroceni. 
 
1. Exploatarea gazelor de şist
 
- Nu am o abordare subiectivă şi nici bazată pe sentimente sau resentimente. Sunt inginer şi orice abordare de acest gen îl fac dintr-o perspectivă bazată pe considerente tehnice. Gazele de şist reprezintă o potenţială sursă de energie. Dacă exploatarea se poate face în condiţii de siguranţă, atunci da, sunt de acord. Dacă experţii spun că pagubele ar fi mai mari decât beneficiile, răspunsul este clar. 
 
2. Exploatarea aurului de la Roşia Montană
 
- Proiectul trebuie să răspundă câtorva criterii, avantaje economice, respectarea mediului, siguranţă. Specialiştii trebuie să dea un răspuns, după care să mai avem şi un specialist independent, care să spună exact dacă se poate sau nu. Trebuie să ne asumăm un răspuns. Dar când mă uit la câte ţări din Europa fac exploatarea aurului, ţări mai ridicate, stau şi mă întreb dacă ăia sunt tâmpiţi şi noi suntem deştepţii deştepţilor. 
 
3. Autonomia teritorială pe criterii etnice
 
- Eu văd o Românie în care minorităţile trăiesc în mod armonios cu majoritatea, la fel cum s-a întâmplat în ultima perioadă şi UDMR a avut un rol decisiv în această idee. România este exemplu de ţară cu respect faţă de minorităţi. Autonomia asta mi se pare păguboasă chiar pentru minoritatea maghiară. 
 
4. Relaţia cu FMI 
 
- Politicile promovate de FMI în ultimii ani s-au demonstrat nefericite. Austeritatea, urmată de mai multă austeritate a demonstrat că nu este soluţia. Christine Lagarde a recunoscut că nu este abordarea corectă. 
 
5. Poziţia României în interiorul UE
 
- Nici nu o să avem o voce mai puternică atâta timp cât viaţa politică românească va fi măcinată din interior. Dacă ajungem a 7-a economie din UE, vă garantez că atunci când vocea României se va ridica, toată lumea va asculta. Să urmărim Polonia. 
 
6. Poziţia faţă de Rusia şi politica acesteia
 
- Nu sunt adeptul unei politici de confruntare cu Rusia dar România trebuie să aibă o politică de solidaritate exemplară cu Europa şi aici orice ezitare, orice nuanţă care poate fi interprertată poate fi contraproductivă. Exemplele sunt la nasul nostru şi nu discutăm ipotetic. Uitaţi ce se întâmplă în Ungaria, care are o abordare pro-Rusia în ultimul timp. 
 
7. Reorganizarea teritorială 
 
- Delegarea unor responsabilităţi, de la nivelul Guvernului, către regiuni, cum vorbim de la judeţe la regiuni. Eu întreb: clasa politică astăzi este dispusă să accepte aceste lucruri? Subiectul trebuie discutat mult mai profund şi antrenată şi societatea pentru cea mai bună formulă. Oamenii trebuie să accepte, nu să impunem cu forţa. 
 
8. Revizuirea Constituţiei
 
- Urgen. Constituţia îşi arată limitele, în mai multe privinţe, Guvern, Parlament, cu ambele camere. Senatul trebuie să devină camera de reprezentare pentru administraţia locală şi, dacă o facem, regiuni. 
 
9. Monarhie 
 
- Monarhia pentru mine este un simbol şi este instituţia care a dus cea mai importantă contribuţie la modernizarea României. Monarhia constituţională nu este un subiect de respins, este o discuţie pe care societatea a început să o accepte. 
 
10. Justiţie şi activitatea judiciară
 
- Justiţia încă ne arată o faţă care ne duce la neîncredere. Vedem judecători şi procurori arestaţi, corupţie. Lucrul acesta, suprapus cu declaraţiile preşedintelui ridică mari semne de întrebare. Sigur că, pe de-o parte trebuie salutate eforturile justiţiei, pe de altă parte trebuie ca viitorul preşedinte să renunţe la această abordare, cu atât mai mult cu cât nu poţi fi cel care dă tonul, când tu, cu familia ta, eşti implicat în nişte scandaluri exact pe această temă.

×
x close