PSD nu va boicota asumarea răspunderii celor trei pachete de legi, dar nici nu va încuraja prezenţa sau sancţiona absenteismul propriilor parlamentari. Prinşi în capcana asumării, social-democraţii au analizat marţi atât la nivelul grupului strategic de campanie, cât şi în cadrul mai amplu al Biroului Permanent Naţional opţiunile de lucru. Din nefericire pentru ei acestea nu se dovedesc prea multe. Cum despre sprijinirea unei moţiuni de cenzură nici nu poate fi vorba, social-democraţii au luat în calcul doar trei direcţii de acţiune, susţin surse social-democrate: susţinerea sau nesusţinerea asumarării dorite de guvernul Boc, plus rezervarea dreptului de amenda aceste legi după desăvârşirea procedurii de asumare. Prima variantă a picat deoarece pesediştii au realizat că nu au nimic de câştigat făcând opoziţie împotriva unui guvern pe care l-au girat prin proprii lor reprezentanţi. Mai mult, ei ar fi putut fi acuzaţi cu succes că se opun modernizării ţării şi obligaţiilor asumate cu FMI, un scenariu de evitat în prag de campanie pentru prezidenţiale. Susţinerea asumării pe un ton critic pare a le aduce mai multe avantaje pe termen lung. Dacă pe termen scurt, ca imagine PSD ar avea de suferit din postura de perdant remorcat la strategiile ordonate de la Cotroceni, carenţele legislative conţinute de cele trei proiecte de lege, semnalate de societate civilă şi chiar de autorităţi precum Consiliul Legislativ ar putea fi exploatate şi fructificate în campania electorală în beneficiul candidatului Mircea Geoană prin susţinerea în parlament a unor propruneri legislative de modificare a legilor proaspăt asumate.
O decizie clară va fi luată însă după consultarea grupurilor parlamentare ale partidului pe cele trei direcţii de acţiune, discuţiicare are loc tot astăzi la Parlament.
Liderul PSD Mircea Geoană a subliniat, după şedinţa conducerii partidului, că Legea salarizării unice şi Legea educaţiei naţionale "încă ridică semne de întrebare" şi că "linia de conduită" a PSD faţă de asumarea răspunderii va fi stabilită la întâlnirea cu parlamentarii social-democraţi.
"Această angajare a răspunderii a fost, în mod evident, un gest politicianist", a spus Mircea Geoană, adăugând că "mai este nevoie de lucru" la legi, dar nu a dorit să precizeze ce atitudine va avea PSD faţă de asumarea răspunderii, pe motiv că mai este etapa consultării cu parlamentarii partidului.
Raţiunile acestei stări ambigue a liderului PSD pot fi regăsite în domeniul electoral. Geoană a explicat că o ieşirea în masă a parlamentarilor social-democraţi din sala de plen la asumarea răspunderii nu este de dorit, deoarece românii nu privesc cu simpatie "gesturi politicianiste".
El a explicat că, dacă senatorii şi deputaţii social-democraţi vor considera că legile pe care Guvernul urmează să îşi asume răspunderea au nevoie "de ajustări", atunci vor stabili "linia de conduită" în consecinţă. "Nu cred că tipul de gesturi politicianiste sunt privite cu simpatie de români" a conchis liderul PSD, referindu-se la scenariul părăsirii plenului reuznit de către grupurile parlamentare social-democrate.
Liderul PSD a reluat afirmaţiile despre "graba şi presiunea" cu care Guvernul a decis asumarea răspunderii pe cele trei legi, deşi a admis că actele normative "au multe elemente bune şi utile". Geoană a spus că legile au şi multe elemente bune, dar că "este clar că într-o astfel de grabă şi într-o astfel de presiune scapă foarte multe lucruri".
"Toată această presiune vine din partea lui Traian Băsescu. Emil Boc este doar cel care încearcă să pună în aplicare o strategie electorală a domnului Traian Băsescu şi într-un fel vreau să spun că premierul chiar a muncit cu hărnicie la aceste chestiuni, zi şi noapte, deci a fost disciplinat în aplicarea acestor decizii", a declarat Geoană.
Liderul PSD a reluat afirmaţiile despre "graba şi presiunea" cu care Guvernul a decis asumarea răspunderii pe cele trei legi, deşi a admis că actele normative "au multe elemente bune şi utile".
"Toată această presiune vine din partea lui Traian Băsescu. Emil Boc este doar cel care încearcă să pună în aplicare o strategie electorală a domnului Traian Băsescu şi într-un fel vreau să spun că premierul chiar a muncit cu hărnicie la aceste chestiuni, zi şi noapte, deci a fost disciplinat în aplicarea acestor decizii", a declarat Geoană.
Întrebat dacă vor fi sancţionaţi parlamentarii PSD care nu vor fi în plen la asumarea răspunderii, Geoană a răspuns scurt: "În niciun caz".
Marius Vulpe, Antena3.ro