Şi vicepreşedintele PSD, Dan Nica a precizat că partidul său va rămâne consecvent anunţului făcut de liderul Mircea Geoană şi va susţine o moţiune de cenzură. Nica a evitat însă să precizeze dacă vor sprijini moţiunea deja anunţată de PNL sau vor veni cu o iniţiativă proprie.
În aceste condiţii, procedural, Cabinetul Boc 2 are toate şansele să cadă. În realitate însă, lucrurile sunt puţin mai complicate: cheile numirii unui nou premier se află în mâinile preşedintelui Traian Băsescu, care poate propune Parlamentului în trei rânduri acelaşi premier sau un altul, putând tergiversa această procedură până la alegerile prezidenţiale.
NICA: PSD SUSŢINE MOŢIUNEA DE CENZURĂ
Chiar dacă şeful statului nu mai deţine în ultimele 6 luni de mandat instrumentul provocării alegerilor anticipate pentru a şantaja Parlamentul cu acest mijloc de presiune, este de aşteptat ca nici Opoziţia să nu insiste prea mult pentru debarcarea de facto a premierului Boc de la cârma guvernării mulţumindu-se mai mult cu câştigul de imagine obţinut şi cu haosul creat prin perturbarea activităţii guvernamentale.
Menţinerea actualului Guvern, mai convenabilă
De altfel, atât pentru PNL, cât şi pentru PSD este mai convenabilă menţinerea actualului Guvern pentru a eroda şi discredita imaginea acestuia şi a candidatului Traian Băsescu, făcându-i responsabili pentru eşecurile politicilor publice şi a ale măsurilor anticriză.
"Am discutat în grupurile parlamentare şi am ajuns la decizia că, împreună cu celălalt partid cu care am fost în Opoziţie în această perioadă, suntem gata să elaborăm o moţiune de cenzură şi să o depunem. Am fost mandatat atât eu cât şi colegii mei din conducerea grupurilor parlamentare să discutăm cu cei din PNL şi, dacă ajungem la o concluzie comună, să depunem o moţiune de cenzură", a declarat liderul UDMR.
Marko a precizat că moţiunea va fi elaborată de parlamentarii ambelor partide.
"Împreună vom elabora şi vom finaliza textul. Eu nu pot judeca de cât timp avem nevoie. Astăzi, mâine, foarte repede. Suntem pentru o moţiune cu PNL. PNL-UDMR", a spus Marko Bela.
În aceste condiţii, drumul spre un vot de blam în Parlament menit să dea jos Guvernul Boc 2 începe a deveni realitate. Fără sprijinul voturilor celor 31 de parlamentari ai Uniunii, democrat-liberalii nu au nici o şansă să atragă atât de multe voturi din zona PSD-PNL pentru a-şi asigura majoritatea legislativă dorită.
PSD şi-a făcut cunoscută intenţia de a susţine o moţiune de cenzură care să ducă la îndepărtarea actualului Guvern.
Potrivit Constituţiei, moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. Demersul poate duce la căderea actualului Guvern în cazul în care moţiunea întruneşte voturile a jumătate plus unu din numărul total al parlamentarilor camerelor reunite.
CRIN ANTONESCU ANUNŢĂ INIŢIEREA UNEI MOŢIUNI DE CENZURĂ
Antena3.ro