Abuzul în funcţie, capul de acuzare
Membrii celor două partide vor să-i impute Robertei Anastase, modul ?defectuos? în care a condus ieri şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor, care s-a soldat cu părăsirea şi suspendarea ei de către parlamentarii PSD şi PNL, dar şi derapajele constatate în prezidarea şedinţelor conducerii acestei camere. Plângerea va fi elaborată astăzi de către parlamentarii PSD şi PNL, urmând a fi depusă joi la comisia juridică a acestei camere.
Roberta Anastase va fi făcută responsabilă pentru deznodământul şedinţei de plen de ieri, atunci când Opoziţia i-a reproşat faptul că a permis ministrului Turismului, Elena Udrea să ţină un discurs care a depăşit timpul alocat reprezentanţilor PDL, dar şi spaţiul rezervat dezbaterilor pe marginea raportului comisiei de anchetă cu privire la achiziţiile făcute de ministerul în cauză în timpul mandatului reprezentantului PDL.
Nicolăescu: Păcat că Regulamentul Camerei nu ne permite să o revocăm
"Noi considerăm că atitudinea doamnei Anastase este abuzivă, este o atitudine iresponsabilă ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, şi în consecinţă am hotârât împreună cu grupul PSD să facem o sesizare la Comisia Juridică de disciplină şi imunităţi şi în această sesizare vom solicita suspendarea dumneaei de a participa la plenul Camerei pe 30 de zile", a explicat viceliderul deputaţilor PNL Eugen Nicolăescu demersul iniţiat de PSD şi susţinut de liberali.
El a amintit că Anastase nu a respectat marţi programul de lucru pentru Raportul Udrea şi a permis ca Elena Udrea să se abată de la Regulament, trâgând de timp la alocuţiunea sa până la epuizarea timpului alocat dezbaterii acestui subiect.
"Când am solicitat să se revizuiască programul a refuzat, şi în această situaţie am înţeles de fapt că se doreşte tergiversarea, amânarea acestui subiect. Probabil se aşteaptă ca Parlamentul în foarte scurt timp să nu mai lucreze şi o asemenea dezbatere să nu mai aibă loc şi doamna Udrea să fie ferită de votul Parlamentului în ceea ce înseamnă trimiterea dumneaei în Justiţie acolo und ear trebui să se afle adevărul", a apreciat Nicolăescu.
Deputatul liberal a precizat că sesizarea va fi finalizată în cursul zilei de miercuri şi va fi depusă la Biroul Permament al Camerei. "Sesizarea o depunem la BP al Camerei, care este obligat să o înainteze Comisiei Juridice, să i se dea un termen de analiză, şi când raportul se întoarce, se suspune dezbaterii plenului. O depunem la BP de mâine, pentru că noi am hotărât ca mâine să facem această sesizare. Astăzi lucrăm la ea ca să o încadrăm în toate termenele regulamentare. BP de azi se amână pentru mâine, din cauza lucrărilor prelungite la BP reunite", a precizat Nicolăescu.
Liberalul a explicat că PSD şi PNL nu propune suspendarea din funcţie, ci "o sancţiune", care se referă la neparticiparea la lucrări până la 30 de zile, aşa cum prevede Regulamentul.
"Trebuie să se întâmple odată şi odată în această Cameră ca cei care se consideră aleşi pe viaţă, să înceapă să răspundă, să aibă o atitudine corectă, raţională şi mai ales regulamentară", a subliniat Nicolăescu.
El a remarcat că din păcate Regulamentul nu permite opoziţiei să iniţieze revocarea lui Anastase din fruntea acestei camere legislative.
"Schimbarea din funcţie a unui preşedinte al Camerei se poate face numai la propunerea grupului parlamentar care l-a propus în acea funcţie. În consecinţă, noi nu avem din păcate niciun fel de putere în acest sens", a spus Nicolăescu.
Marius Vulpe, Antena3.ro