Liderii PSD a scos de la naftalină un Plan de acţiune cuprinzând un număr de 24 de măsuri pentru ieşirea din criză, pe care l-au lăsat plocon luni şi pe masa coaliţiei de guvernare, spre analiza celor de la PDL. Programul este structurat în bună măsură pe iniţiative sociale mai vechi, cu potenţial electoral, cum ar fi reducerea TVA pentru pâine, carne de pui neprelucrată şi lapte, crearea unui Fond National de Locuinţe care să finanţeze construirea a 50.000 de locuinţe complet echipate, destinate închirierii, dar şi reducerea cu o treime a facturii de energie pentru consumatorii casnici în funcţie de nivelul veniturilor, dar şi pentru agenţii economici afectaţi de criza economică. Cu o campanie prezidenţială mutată în pragul iernii, PDL pregăteşte în replică punerea pe tapet a necesităţii asigurării stocurilor de combustil şi reabilitării CET-urilor, principalele furnizoare de căldură pentru populaţie. Chiar dacă social-democraţii şi democrat-liberalii marşează şi pe unele măsuri care ţin de soluţionarea unor dificultăţi economice actuale deja din această vară se anunţă o escaladare electorală a promisiunilor sociale a partenerilor de guvernare.
PSD ne dă nouă TVA redus la pâine, carne, lapte...ouă?
Potrivit documentului prezentat, luni, de către preşedintele PSD Mircea Geoană., reducerea TVA pentru pâine carne de pui neprelucrată şi lapte are ca scop asigurarea protecţiei sociale a celor mai săraci români, măsura urmând să fie dublată de un mecanism de control, prin care micşorarea TVA să se regăsească în reducerea preţurilor şi nu în creşterea profiturilor comercianţilor.
Geoană a evitat să precizeze clar cifra cu care va fi redus TVA pentru aceste alimente. "Iniţial a fost vorba de 5 la sută, suntem dispuşi la dialog, pentru a vedea care este forma exactă a acestei reduceri de TVA", a spus preşedintele PSD, în viziunea căruia acesta este o formă de sprijin şi pentru producătorii autohtoni.
O altă măsură socială propusă prin Planul de acţiune al PSD o constituie reducerea cu o treime a facturii de energie pentru consumatorii casnici, în funcţie de nivelul veniturilor, dar şi pentru agenţii economici afectaţi de criza economică. Mircea Geoană a explicat că acestă măsură ar urma să fie aplicată pe o perioadă de şase luni, din 1 septembrie, prin creşterea la 90 la sută a ponderii în coşul de calcul pentru gazele naturale din producţia internă şi la 50 la sută pentru energia electrică.
O astfel de măsură ar contribui şi la micşorarea poverii fiscale în perioada de criză prin reducerea facturii la energie pentru populaţie şi pentru firme, se mai arată în documentul citat, la capitolul "Măsuri de înfiinţare/menţinere de locuri de muncă şi solidaritate socială".
Încasarea TVA la plata facturii şi eliminarea impozitului minim, posibile surse de conflict în coaliţie
În domeniul pur economic, PSD îşi propune însă instituirea plăţii TVA la încasarea facturii. "Prea mulţi agenţi economici din România ne spun, de ani şi ani, că sunt nedreptăţiţi şi că este nefiresc ca statul să blocheze sume din TVA pe care care să le folosească discreţionar, privând agentul economic de folosirea banului său pentru propria afacere, pentru reinvestire şi, până la urmă, pentru profit şi locuri de muncă", a explicat liderul social-democrat.
Geoană a recunoscut că măsura ar fi "dificilă" şi ar crea probleme la colectare, dar a pledat pentru gradul ei de aplicabilitate, fiind cerută mai ales de mediul de afaceri.
O altă măsură lansată pentru a fi supusă dezbaterii publice propune penalizarea Ministrului Finanţelor pentru depăşirea termenului legal de rambursare a TVA şi pentru orice întârziere a plăţilor realizate de instituţiile statului către agenţii economici.
PSD ar mai dori eliminarea impozitului minim pe cifra de afaceri începând cu 1 septembrie 2009. În opinia social-democraţilor, costurile menţinerii acestui impozit sunt însă mult mai mari având în vedere dispariţia a zeci de mii de firme, care antrenează pierderea de locuri de muncă, în paralel cu creşterea cheltuielilor de la bugetul asigurărilor sociale.
Potrivit documentului, prin introducerea acestei măsuri s-a dorit creşterea încasărilor la buget cu 0,25 la sută, în condiţiile în care impozitul minim nu are efectul scontat, încasările "ipotetice" la bugetul de stat fiind, pentru anul 2009, potrivit datelor Ministrului Finanţelor, de 150 de milioane de lei.
Social-democraţii au însă de întâmpinat în această chestiune opoziţia colegilor de coaliţie. "Pe mine mă interesează mai mult opinia mediului economic, care, în acest moment consideră acest impozit ca un obstacol în calea bunei funcţionări a unui important segment de întreprinderi mici şi mijlocii. Teoria economică spune că în condiţii de criză ecomomică nu cresc taxele. Pentru că vorbim de politică prociclică, creşterea de taxe înseamnă un tip de politică prociclică", a declarat Geoană, încercând să minimalizeze conflictul politic ce ar putea apărea la nivelul coaliţiei datorită poziţiilor divergente în domeniu.
Preşedintele PSD a mai menţionat ,ca propunere la capitolul "măsuri de sprijinirea a mediului de afaceri", acordarea unie bonificaţii de 5 la sută din valoarea obligaţiilor fiscale către bugetul de stat pentru firmele care timp de trei ani consecutiv şi-au plătit datoriile la zi, dar şi pentru persoanele fizice care îşi achită integral obligaţiile fiscale până la 31 martie a fiecărui an.
PDL loveşte... cu protocolul de la KyotoÎn cealaltă tabără a guvernării, democrat-liberalii nu au zis nici pâs despre programul anticriză înaintata de PSD. Ei au bătut toba pe tema necesităţii reabilitării centralelor termice pentru pregătirea lor pentgru sezonul rece.
Vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur a anunţat, la finalul şedinţei Biroului Permanent Naţional al partidului, că ministrul Economiei, Adriean Videanu a informat conducerea PDL că România va obţine 1,8 miliarde euro din vânzarea drepturilor de emisie a circa 150 milioane tone de dioxid de carbon, cotă ce revine ţării noastre conform Protocolului de la Kyoto, încheiat pentru prevenirea încălzirii globale.
"Ne pregătim pentru sezonul rece, am discutat şi astăzi în coaliţie despre reabilitarea centralelor termice, iar o sursă de finanţare va fi vânzarea drepturilor pentru 150 milioane tone de dioxid de carbon", a explicat Flutur.
În ceea ce priveşte programul de guvernare, vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur a menţionat doar că echipele PDL şi PSD care au redactat programul de guvernare se vor întâlni în zilele următoare pentru a face o evaluare, la şase luni, a stării economiei naţionale.
El a precizat că, în schimb, s-a vorbit despre mai multe probleme privind relansarea economică şi au apărut mai multe propuneri.
"S-a venit cu formula de a se întâlni aceste echipe care au redactat programul de guvernare, săptămâna aceasta, de la noi echipa naţională de strategii, iar PSD are o proprie echipă, pentru a face o evaluare, la şase luni, a economiei româneşti, şi propuneri de îmbunătăţire, în special a mediului economic", a mai spus Flutur.
Marius Vulpe, Antena3. ro