Antena 3 CNN Politică PSD: Roberta Anastase, un preşedinte "fără onoare", bun de revocat din fruntea Camerei Deputaţilor

PSD: Roberta Anastase, un preşedinte "fără onoare", bun de revocat din fruntea Camerei Deputaţilor

PSD: Roberta Anastase, un preşedinte "fără onoare", bun de revocat din fruntea Camerei Deputaţilor
22 Apr 2009   •   12:28

Autoritatea democrat-liberalei Roberta Anastase ca preşedinte al Camerei Deputaţilor a fost pusă încă o dată sub semnul îndoielii de către social-democraţi. Deputatul PSD a preluat ştafeta înţepăturilor de la colegul Adrian Năstase şi a solicitat parlamentarilor PDL să o revoce din funcţie pe Anastase pe motiv că încalcă Regulamentul acestui for legislativ şi conduce "defectuos" lucrările. Totul pe fondul reluării certurilor dintre PSD şi PDL pe marginea aeroportului de la Braşov pe care fostul Guvern Tăriceanu l-a promovat printr-o ordonanţă de urgenţă.

Anastase, acuzată de încălcarea Regulamentului Camerei

"Aţi pus o persoană la conducerea Camerei Deputaţilor, care nu numai că nu cunoaşte Regulamentul, dar şi atunci când îl înţelege, îl încalcă" şi-a aruncat Nicolicea mustrarea spre băncile ocupate de deputaţii democrat-liberali.
Deputatul PSD a făcut un pomelnic al neregulilor constatate în timpul şedinţelor de plen prezidate de deputatul PDL, insitând pe încercarea de impunere a votului prin ridicare de mână după defectarea sistemului de vot electronic.

"În ceea ce priveşte maniera de conducere a şedinţelor a doamnei preşedinte, trebuie să remarcaţi cu toţii că, de o foarte bună bucată de vreme, practic, nu se mai poate da un vot final pentru anumite legi decât dacă se strică aparatura electronică, lucru foarte ciudat având în vedere că ea conduce o şedinţă şi beneficiază de 70% susţinere. Altădată, când era un guvern minoritar şi altcineva conducea şedinţele, treceau legile mult mai repede şi nu aveam blocajul de astăzi", a criticat Nicolicea modul Robertei Anastase de a prezida şedinţele de plen.
Social-democratul s-a arătat deranjat în special de modul în care Anastase a condus, marţi, şedinţa în care s-a discutat prima oară în plen ordonanţa liberală privind transferul unui teren pentru realizarea unui aeroport la Braşov. Actul normativ se bucură de susţinerea PSD şi mai ales al ministrului IMM-urilor, braşoveanul Constatin Niţă, dar nu şi de cea a PDL.
Deputatul PSD a sugerat grupul PDL să-l însărcineze pe Ioan Oltean cu delicata problemă a prezidării şedinţelor.
?Chestiunea este că, înainte de a-mi exprima această dorinţă, ea a fost şi îndeplinită. Din nefericire văd că dumneavoastră încercaţi să procedaţi exact ca doamna Anastase"â?, i s-a adresat Nicolicea lui Ioan Oltean, aflat, joi la prezidiul şedinţei de plen pentru a o înlocui pe Roberta Anastase, aflată într-o vizită în Italia.
Nicolicea şi-a continuat tirul criticilor apreciind că grupul PDL ar trebui să solicite revocarea din funcţie a Robertei Anastase, deputaţii democrat-liberali fiind singurii care pot cere această schimbare."Nu există alt leac decât să rugăm din nou grupul PD-L de a pune în aplicare prevederile articolului 25 şi să solicite revocarea, schimbarea din funcţie a doamnei preşedinte" a conchis deputatul PSD.

Constatin Niţă:"Preşedintele Camerei nu mai are onoare"

Democrat-liberalii sunt însă prea ocupaţi să continue meciul iniţiat ieri în plen pe marginea ordonanţei Tăriceanu privind oportunitatea construirii unui aeroport la Braşov prin transferul unui teren aflat în proprietatea statului. Timp de aproape patru ore, deputaţii s-au certat în plen pe tema proiectului de Ordonanţă privind transferul unui teren în administrarea Consiliului Judeţean Braşov, în vederea construirii Aeroportului Internaţional Braşov.

Preşedintele de şedinţă Ioan Oltean (PDL) a încercat să deschidă şedinţa de astăzi a Camerei Deputaţilor fără să mai ia în discuţie această ordonanţă, ceea ce a stârnit protestele deputaţilor PSD, PNL şi UDMR. Oltean a invocat Regulamentul, arătând că preşedintele Camerei Deputaţilor Roberta Anastase a trimis ieri această ordonanţă la comisie, pentru un termen de două săptămâni.

Reprezentanţii PSD, PNL şi UDMR au replicat în cor faptul că liderii grupurilor parlamentare, împreună cu preşedintele Camerei Deputaţilor, au convenit ca dezbaterea în plen la această ordonanţă să fie continuată în şedinţa de miercuri a Camerei.
"Chiar să nu mai avem onoare? Un preşedinte al Camerei să nu-şi respecte cuvântul? Dumneavoastră cum vreţi să dezvoltaţi turismul? Cu ce vreţi să-l faceţi, cu căruţa? Autrostrăzi nu vreţi, aeroport nu vreţi, cum vreţi să dezvoltaţi ţara asta?", s-a întrebat ministrul braşovean Constantin Niţă, care ar dori să fie cel care va tăia panglica la finalizarea construcţiei acestui aeroport.
El a afirmat că cetăţenii braşoveni aşteaptă de 20 de ani construirea acestui aeroport, iar acum acest proiect este blocat pentru că "nişte şemecheri vor să-şi folosească avioanele personale pe un aeroport mic".

"Nu vom sta să asistăm la această bătaie de joc în Camera Deputaţilor", a adăugat Niţă.

"Aseară, într-o pauză convocată nestatutar, liderii de grup au căzut de acord că atitudinea preşedintelui Camerei, Roberta Anastase, de a trimite proiectul la Comisie fără a supune la vot propunerea, a fost neregulamentară şi s-a convenit ca discuţia să se reia la proiect. Dacă nu aţi fost informaţi, nu e vina noastră. Preşedinta a fost de acord să recunoască că a încălcat Regulamentul" a susţinut şi liberalul Eugen Nicolăescu.

Rămaşi singuri în tabăra oponenţilor, deputaţii PDL s-au străduit să împiedice, prin diferite chichiţe procedurale, votarea acestui act care este susţinut de parlamentarii PSD şi ai PNL şi ai UDMR. După patru ore de certuri de uzură, şedinţa de lucru a fost suspendată de Oltean din lipsă de cvorum, în sală fiind prezenţi doar 107 deputaţi. Deja lucrările plenului de astăzi fuseseră întrerupte de două runde de consultări, social-democraţii nereuşind să-şi convingă partenerii de guvernare să fie de acord cu discutarea şi votarea acestei ordonanţe. PDL a intenţionat să o amâne pentru a o trimite spre rediscutare la Comisia de agricultură.

PNL ar cere interdicţie de participare la lucrări pentru Anastase şi Oltean

Amânarea votării ordonanţei a iritat la culme grupul deputaţilor liberali. Bogdan Olteanu a anunţat că va cere Comisiei de Regulament să-i sancţioneze pe preşedintele Camerei Deputaţilor Roberta Anastase şi pe vicepreşedintele Ioan Oltean pentru modul neregulamentar în care au condus şedinţele de plen de marţi şi miercuri. Sancţiunea pe care liberalii ar fi înclinaţi să o ceară ar consta în interdicţia de participare la lucrări timp de 15 zile, ]ns[ cei doi democrat-liberali nu riscă decât un avertisment.

"Este evident că ieri şi azi s-au săvârşit abuzuri extrem de grave pe Regulamentul Camerei Deputaţilor. De altfel, Roberta Anastase nu este la prima abatere: era obligată să supună moţiunea simplă pe educaţie a PNL dezbaterii plenului în termen de 6 zile; moţiunea a fost depusă pe 15 aprilie, iar dumneaei a programat dezbaterea pe 27", a declarat Olteanu.

PNL le impută celor doi pedelişti că s-au opus, prin mijloace neregulamentare, voinţei politice exprimate de majoritatea deputaţilor în cazul ordonanţei de construire a aeroportului din Braşov. Anastase s-ar face vinovată de suspendarea şedinţei de plen în lipsa solicitării exprese a unuia dintre liderii de grup, iar Oltean pentru trecerea peste punctul de pe ordinea de zi care reglementa transferul de teren necesar construcţiei aeroportului.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close