Antena 3 CNN Politică PSD, reunit în Biroul Permanent, pentru a discuta noua nominalizare pentru MAI. Dan Nica, considerat favorit

PSD, reunit în Biroul Permanent, pentru a discuta noua nominalizare pentru MAI. Dan Nica, considerat favorit

PSD, reunit în Biroul Permanent, pentru a discuta noua nominalizare pentru MAI. Dan Nica, considerat favorit
03 Feb 2009   •   10:04

Liderii PSD se reunesc marţi, la ora 19.30, într-o şedinţă a Biroului Permanent, pentru a discuta despre situaţia creată la MAI, în urma demisiei lui Liviu Dragnea. Social-democraţii se grăbesc astăzi cu nominalizarea noului ministru la Interne, dovadă faptul că a convocat şi un videocomitet executiv cu liderii organizaţiilor judeţene. Surse din partid ne-au declarat că vicepremierul Dan Nica va prelua interimatul,urmând ca în câteva zile să fie confirmat ca ministru plin la MAI. El ar putea cumula calitatea de vicepremier cu portofoliul Internelor, chestiunea rămânând încă în suspensie.
"Sper ca în cursul după-amiezii să vă putem anunţa nu doar interimatul ci şi propunerea noastră pentru funcţia de ministru al Internelor", a spus Geoană, care a afirmat că se va consulta cu ceilalţi lideri ai PSD pentru a stabili dacă mai este sau nu necesar un CExN pentru validarea propunerii la MAI. "Voi discuta cu colegii mei pentru a respectra procedurile statutare, dar este foarte important să nu mai lăsăm zile să treacă fără să fie un ministru la Interne şi acest lucru este aşteptat şi de minister şi de instituţiile statului", a precizat Geoană.
Interesant este faptul că portofoliul Internelor a fost primul negociat de PSD cu partenerii din PDL. Obţinierea cestui minister nu a adus prea mult noroc social-democraţilor, energiile prtidului consumându-se în lupte interne pentru impunerea favoriţilor în posturile de secretari de stat şi la şefia DGIPI. Neînţelegerile pe funcţii au provocat demisiile lui Gabriel Oprea din fruntea MAI şi din PSD. Gestul acestuia a fost imitat şi de urmaşul său, Liviu Dragnea, care şi-a anunţat luni seară demisia din calitatea de ministru.
"Vrem ca acest lucru să fie rezolvat în cursul acestei întâlniri.Va fii şio videoconferinţă pentru a-i consulta pe liderii judeţeni care nu sunt prezenţi. Majoritatea lor sunt prezenţi la Bucureşti" a afirmat vioepremierul Dan Nica, după o oră de convorbiri tete-a-tete purtate cu preşedintele PSD, Mircea Geoană la cabinetul acestuia de la Senat.
Conform statutului PSD, pentru desemnarea unui ministru este nevoie de convocarea Comitetului Executiv al partidului. Organizarea unui videcomitet cu liderii din teritoriu demonstrează faptul că social-democraţii nu mai vor să piardă timpul, fiind posibil ca diseară să fie făcută o nouă nominalizare pentru portofliul Internelor.
Surse din PSD susţin că actualul vicepremier Dan Nica va prelua din nou interimatul de la MAI, el fiind şi principala opţiune a preşedintelui social-democrat, Mircea Geoană pentru această funcţie. Confirmarea acestuia în fruntea Internelor ar urma să se facă în următoarele zile. Astăzi la Biroul permanent se va analiza şi oportunitatea cumulării de către Nica a funcţie de vicepremier cu cea de mninistru la Interne, au mai precizat sursele citate. Dezacorduri există încă. Unii social-democraţi au atras atenţia lui Geoană că susţinerea lui Nica pentru două posturi în executivul Boc, diminuează cu un om reprezentarea partidului la nivel guvernamental. Alţi colegi de partid consideră că numirea lui Nica ar fi cea mai convenabilă pentru a evita alte complicaţii şi lupte interne prin găsirea unei alte persoane potrivite pentru postul de vicepremier. Singurul nume vehiculat ca posibil înlocuitor pentru Nica în acest post este actualul ministru al Agriculturii, Ilie Sârbu. Potrivit însă surselor citate, Sârbu nu ar dori sa lase din mâini acest minister pentru o funcţie fără portofoliu şi cam golită de atribuţii.
"Nu se pune problema altor nume" au mai precizat sursele citate, referindu-se la Marian Săniuţă şi Doru Ioan Tărăcilă vehiculaţi de presă ca posibili înlocuitori ai lui Dragnea, alături de Dan Nica.
Cu o seară înainte desemnarea lui Nica pentru a prelua interimatul la Interne a fost confirmata parţial de Adrian Nastase, care a spus că "probabil Dan Nica va fi interimatul de serviciu".
Unii social-democraţi sunt îngrijoraţi de reacţia Cotroceniului.La semnarea decretului de acceptarea demisiei lui Gabriel Oprea, Traian Băsescu atrăgea atenţia că nu va mai tolera o asemenea situaţie pe viitor. Recidivarea la nivelul portofoliului Internelor îi face pe social-democraţi să se întrebe cum va acţiona Băsescu în faţa demisiei lui Liviu Dragnea.
Cât priveşte soarta proaspătului demisionar, unii social-democraţii susţin că acesta este terminat din punct de vedere politic. ooreclit deja de colegi "ministrul de weekend", lui Dragnea i se impută, printre altele, opoziţia faţă de numirile la MAI şi faptul că s-ar fi consultat cu Miron Mitrea în ziua anunţării demisiei.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Liviu Dragnea Dan Nica MAI
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close