Aşa cum Antena3.ro anunţa la începutul acestei luni, perspectiva unicameralismului şi a reducerii numărului de reprezentanţi ai legislativului nu surâde unei mari părţi din actualii posesori de mandate de deputaţi şi senatori. Cele două partide de Opozoţiei par a se fi unit în cuget şi în simţiri pentru a găsi soluţii alternative. Dacă fostul premier Călin Popescu Tăriceanu anunţa la începutul acestui an că parlamentarii partidului vor lucra la o iniţiativă legislativă menită să tranforme Senatul într-o cameră a aleşilor locali, social-democraţii au trecut deja la fapte.
Florin Iordache şi alţi parlamentari social-democraţi au îmbrăţişat rapid ideea colegului de opoziţie şi au dezvoltat-o. Păstrarea sistemului bicameral, senatori aleşi, nu direct de populaţia cu drept de vot, ci de colegii de electori compuse din membrii Consiliilor judeţene şi reprezentanţi ai consiliilor locale sunt doar câteva din propunerile de acţiune şi viziune care vor fi incluse în viitorul proiect legislativ. Singura concesie vagă acordată votului dat de români la referendum priveşte reducerea numărului de parlamentari.
Ce uită însă social-democraţii să menţioneze este faptul că sistemul de vot propus de ei seamănă foarte mult cu mai vechiul mecanism de vot cenzitar aplicat în timpul vechiului Regat al României în care soarta unui parlamentar era decisă de o mână de oameni care aveau drept de vot datorită stării lor sociale şi fianciare şi nu de majoritatea ropmânilor.
În locul vechilor electori cenzitari, social-democraţii propun ca senatorii să fie aleşi, câte doi pe judeţ, de un colegiu format din aleşi locali, pe motiv că oricum respectivii consilieri locali şi judeţeni au întrunit votul românului de rând. Capitala ar fi asimilată cu şase judeţe, fiind reprezentată, potrivit lui Iordache, de 12 senatori.
Mai mult, PSD mai propune numirea şi desemnarea senatorilor pe regiuni, în timp ce actualul sistem de vot universal ar urma să fie păstrat numai pentru deputaţi.
Totodată, viziunea PSD prevede şi o despărţire a competenţelor celor două camere legislative. Dacă Senatul ar urma să aibă exclusiv competenţe şi atribuţii legislative pe administraţie publică, Camera Deputaţilor formată din 300-320 de reprezentanţi, ar avea numai o valenţă politică, reprezentanţii săi urmând a fi aleşi tot în baza unui sufragiu universal ca şi până în prezent.
Deputatul PSD a precizat că social-democraţii vor propune şi modificarea unor prevederi constituţionale legate de legea electorală, pentru ca parlamentarii să îşi piardă mandatul dacă demisionează din partidul din care au făcut pare când au fost aleşi.
"Dacă te-ai folosit de umbrela partidului respectiv şi ai fost ales folosindu-te de ei, chiar şi în votul uninominal şi ai renunţat de bunăvoie la calitatea de membru de partid, atunci mi se pare normal să îţi depui mandatul", a argumentat Iordache.
Marius Vulpe, Antena3.ro