Principiile prezentate în acest document ca bază a soluţiilor alternative ale PSD sunt impozitarea diferenţiată, coroborată cu reduceri fiscale pentru investiţii şi exporturi, TVA diferenţiată prin scădere la alimentele de strictă necesitate, menţinerea punctului de pensie la 45%, refuzul scăderii pensiilor, reducerea risipei din administraţia publică, folosirea mai bună a fondurilor europene, atacarea frontală a evaziunii fiscale.
Năstase a apreciat că reforma sectorului bugetar ar trebui începută cu un audit al funcţiilor guvernamentale, în parteneriat cu Banca Mondială care să vizeze în principal reducerea la jumătate a numărului ministerelor şi cel al agenţiilor guvernamentale, precum şi numărul secretarilor de stat şi al consilierilor.
Citeşte propunerile PSD (pdf)
Năstase a propus, pentru majorarea veniturilor bugetare, introducerea a două cote de impozitare, de 12 şi 25%, pentru veniturile până, respectiv peste salariul minim pe economie.
O altă propunere a PSD este TVA diferenţiată, mai mică pentru alimentele de bază, zero pentru producerea energiei verzi, regenerabile şi pentru alimentele ecologice şi mai mare pentru unele produse de lux.
Alte măsuri propuse de PSD privesc reducerea CAS cu 3 puncte procentuale, stabilirea plafonului impozabil pentru persoanele fizice autorizate la 5.000 euro, reducerea cu 25% a preţului la gaze naturale şi energie electrică pentru populaţie, introducerea unor deduceri fiscale pentru asigurări private de sănătate, educaţie, grădiniţă, supraimpozitarea speculaţiilor la bursă, impunerea în acord cu UE, a unei taxe de solidaritate.
În paralel, preşedintele Consiliului Naţional al PSD mai propune măsuri de stimulare a unor sectoare, precum înfiinţarea Fondului Naţional de Locuinţe, susţinerea producţiei de export, stimularea parcurilor ştiinţifice şi tehnologice.
Printre măsurile prezentate în documentul PSD se numără şi accizarea producţiei de masă lemnoasă destinată exportului şi înlocuirea "trucului" insolvenţei autodeclarate la tribunal cu eşalonarea la plată a oblilgaţiilor fiscale sau, în anumite condiţii, cu amnistia fiscală.
Pentru sprijinirea mediului de afaceri, PSD mai propune introducerea impozitului forfetar pe activităţi, de la 1 ianuarie, moratoriu de un an de zile pentru plata principalului la creditele luate de către IMM-uri, suspendarea pentru 6-12 luni a plăţilor pentru împrumuturile de leasing.
Pentru reducerea cheltuielilor bugetare, documentul PSD enumeră stoparea achiziţiilor extravagante, reducerea la jumătate a numărului de ministere şi agenţii guvernamentale, precum şi a numărului de secretari de stat şi consilieri guvernamentali.
Antena3.ro