Antena 3 CNN Politică PSD nu-şi mai susţine în plen amendamentele la buget. Şanse pentru adoptare în această zi

PSD nu-şi mai susţine în plen amendamentele la buget. Şanse pentru adoptare în această zi

PSD nu-şi mai susţine în plen amendamentele la buget. Şanse pentru adoptare în această zi
14 Ian 2010   •   12:11

Parlamentarii PSD au decis joi, după o pauză de consultări să nu-şi mai susţină în plen amendamentele la proiectul de buget de stat pe anul 2010. Decizia social-democraţilor uşurează astfel procesul de dezbatere şi adoptare a acestui buget, un pas necesar în facilitarea primirii tranşelor trei şi patru din împrumutul extern acordat României de FMI. Vineri, o delegaţie a FMI va sosi la Bucureşti tocmai pentru a analiza progresul angajamentelor asumate de ţara noastră prin acest acord. Adoptarea bugetului pe noul an reprezintă una din aceste condiţii.
Senatorii şi deputaţii PSD au luat decizia de a nu mai susţine propriile amendamente în cadrul pauzei de consultări, solicitată de Viorel Hrebenciuc, în numele acestui grup parlamentar.
Deputatul PSD Mircea Drăghici a explicat joi că renunţă la susţinerea propriilor amendamente, explicând că, de fapt a vrut să demonstreze că dacă ar fi existat înţelegerea de principiu pe alocarea resurselor, nu s-ar fi pierdut atât timp.
"Am luat o hotărâre în interiorul grupului nostru parlamentar, a fost modul nostru de a protesta până la acest moment împotriva modului total netransparent de alocare a resurselor financiare în teritoriu, împotriva subiectivismului care încearcă miniştrii actualului Guvern, împotriva a ce s-a întâmplat în teritoriu după ce am plecat de la guvernare. Am vrut să vă demonstrăm că, punctual, dacă e să vorbim de fiecare investiţie începută, timpul este infinit mai mare alocat decât dacă stabilim un set de reguli transparente, obiective, de alocare a resurselor financiare în teritoriu, şi nu pe bază de carnet de partid. Renunţ în continuare la susţinerea amendamentelor punctual, sper că mesajul nostru a fost bine receptat, nu dorim să biocotăm în niciun fel bunul mers al lucrărilor bugetului de stat", a afirmat Drăghici.

Liderul deputaţilor PSD, Viorel Hrebenciuc a afirmat însă că PSD nu renunţă la amendamentele importante: "Ne vom bate pentru punctul de pensie". Şi Ilie Sârbu a declarat că nu toţi colegii săi din PSD vor renunţa la amendamente, "până la urmă fiind dreptul acestora".

Cu doar o seară în urmă, majoritatea senatorilor şi deputaţilor PSD s-au întâlnit la un restaurant din Buftea, pentru a discuta, printre altele, şi poziţia pe care o vor adopta la dezbaterile din Parlament la legea bugetului pe 2010. Conform unor surse, citate de Mediafax, astfel de întâlniri au loc periodic între parlamentarii social-democraţi, de obicei fiind programate la începutul sesiunilor parlamentare.
Miercuri aproape toate amendamentele iniţiate de PSD şi PNL, chiar şi cele admise în comisiile de buget-finanţe, au fost respinse la dezbaterile din plen prin votul PDL-UDMR-independenţi-minorităţi, ceea ce i-a motivat pe parlamentarii Opoziţiei să susţină în plen fiecare din cele peste 9.000 de amendamente depuse, tărăgănând adoptarea bugetului, fixată de Guvern pentru ziua de joi.
Potrivit unor surse din PSD, liderul grupului din Camera Deputaţilor, Viorel Hrebenciuc, ar fi încercat să negocieze cu ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, posibilitatea acceptării unui amendament prin care s-ar indexa pensiile cu valoarea inflaţiei, propunerea lovindu-se de refuzul ministrului.
Antena3.ro

×
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close