Discuţiile se anunţă totuşi tensionate, de vreme ce în ultimele zile nervozitatea din coaliţie a crescut, zvonurile legate de o eventuală remaniere a miniştrilor PSD de către PDL s-au accentuat, divergenţele asupra textului pe care trenuie să se facă asumarea guvernului pe legile educaşiei nu s-au clarificat, iar tot mai multe voci din PSD cer ca miniştrii social-democraţi să părasească Executivul condus de Emil Boc care i-ar tratat ca pe nişte simple "slugi".
Portofoliul Internelor, găina cu ouă de aur pentru PSD
La nivelul conducerii la vârf însă, cea mai mare parte a liderilor PSD ar dori să rămână la guvernare, cel puţin până după alegerile prezidenţiale. Conform unor surse social-democrate, această strategie are în vedere faptul că o eventuală părăsire a actului guvernării în prag de alegeri ar fi receptată negativ de electorat şi ar oferi PDL toate pârghiile de organizare a acestui scrutin electoral prin obţinerea controlului Ministerului de Interne, instituţia cu atribuţii în acest domeniu.
Deţinătorul acestui portofoliu, vicpremierul Dan Nica a respins astăzi posibilitate ieşirii PSD de la guvernare, arătând că ?priorităţile României sunt în legătură cu criza economică şi totul trebuie făcut ca în ţara asta lucrurile să meargă bine".
Întrebat dacă e dispus să cedeze PDL postul de la Interne, Nica a răspuns: "Să fim serioşi!"
Dragnea, voce izolată, dar aprobată
În clipa de faţă, curentul majoritar, format de o bună parte din conducerea politică şi de corpul miniştrilor, - spun surse din PSD - îndeamnă la cumpătare şi răbdare şi, implicit pentru rămânerea la guvernare, chiar dacaă sunt de acord cu partizanii ieşirii de la guvernare că relaţia cu PDL a adus mai multe bătăi de cap decât beneficii.
La polul opus, secretarul general al PSD, Liviu Dragnea nu face nici un secret că nu este un partizan al actualei formule de guvernare. Nu trece nici o şedinţă a Biorului Permanent al PSD fără ca acesta să nu propună ieşirea partidului de la guvernare. A propus acest lucru şi ieri, când s-a erijat în purtătorul de cuvânt al social-democraţilor care nu mai sunt dispuşi să să stea la aceeaşi masă cu democrat-liberalii.
"Noi stăm într-o coaliţie în care suntem provocaţi sistematic, o coaliţie care face ca o parte din membrii Guvernului să se depărteze din ce în ce mai mult de problemele reale ale populaţiei. Sunt voci în partid, inclusiv eu, care spun că nu are rost să mai stăm în coaliţie", a declarat Liviu Dragnea.
Năstase: ieşirea de la guvernare, "idee copilărească"
Cu toate acestea, colegii săi cu voce mai grea în partid, precum Ion Iliescu sau Viorel Hrebenciuc ar dori mai degrabă o reaşezare a raportului de forţe în coaliţie prin adoptarea de către PSD a unui ton şia unei poziţii mai ferme decât cea prestată până în prezent în relaţia cu PDL, percepută ca o adevărată ?călcare în picioare?. Recent, preşedintele de onore al PSD nu a ezitat să-l urecheze pe Mircea Geoană pentru lipsa de fermitate dovedită în relaţia directă cu Emil Boc.
Cu toate acestea, Iliescu s-a luat pe strategie ramuii de măslin adoptată de partid , pntru a trimite un mesaj împăciutor către cei din PDL. Preşedintele de onoare al PSD a apreciat că provocarea unei crize guvernamentale prin scoaterea sau ieşirea PSD de la guvernare nu interesează în acest moment nici PDL, nici PSD.
"Nimeni nu este interesat acum de o criză de guvernare, indiferent de problemele şi de dificultăţile care apar într-o coaliţie mai ales când sunt două partide de orientări diferite" a afirmat Iliescu.
Până şi preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, un critic consecvent al colaborării cu PDL, a apreciat joi, înainte de debutul lucrărilor Comitetului Executiv Naţional, că nu este oportună ieşirea partidului de la Guvernare cu 80 de zile înainte de alegerile prezidenţiale. În opinia lui Năstase, discuţia despre cine pe cine scoate de la guevrnare "pare copilărească", cu 80 de zile înainte de alegeri, şi că trebuie văzută substanţa legilor, despre care a spus că "sunt făcute pe picior noaptea", cu amendamente "introduse la presiunea unora sau altora".
"Au rămas 80 de zile până la alegerile prezidenţiale, cred că trebuie gestionate cu înţelepciune. Toate aceste anunţuri despre cine scoate pe cine de la guvernare par oarecum deplasate acum. Eu am avut o poziţie în decembrie anul trecut şi cred că era util să nu intrăm la guvernare. Dar această discuţie acum, cu 80 de zile înainte de alegeri, mi se pare absolut copilărească", a declarat Năstase.
Atât Năstase, cât şi Iliescu au punctat însă falia care există în acest moment la nivel guvernamental în domeniul luării de decizii. Ei au criticat graba premierului de a-şi asuma răspunderea pe trei legi şi lipsa unui consens pe această temă în cadrul coaliţiei.
"Eu nu înţeleg această grabă, această presiune Ce se doreşte, de ce? (..)Nimic, nimic nu motivează această grabă.(...)PSD e un partid politic responsabil. Nu se poate alinia la nişte capricii", a mai spus Ion Iliescu, afirmând că o astfel de decizie reprezintă şi "un element de iresponsabililitate".
Marius Vulpe, Antena3.ro