Necesitatea dezbaterilor privind modificarea Constituției este justificată de faptul că ”limitele acelei Constituţii de acum 30 de ani s-ar putea să nu mai corespundă necesităţilor şi realităţilor din România din acest moment”, a explicat prim-vicepreședintele PSD:
„Să ştiţi că noi avem o echipă de lucru coordonată de dl senator Robert Cazanciuc de undeva din februarie anul acesta. Noi credem că acea Constituţie care sigur a fost foarte puţin modificată înainte de a deveni membrii deplini în UE, limitele acelei Constituţii de acum 30 de ani s-ar putea să nu mai corespundă necesităţilor şi realităţilor din România din acest moment. S-ar putea am spus. Robert ne-a spus că a lucrat din februarie şi e normal să abordăm şi această componentă, cea legată de modificarea Constituţiei. Vă dau un exemplu. În urmă cu 7 sau 8 ani se vorbea despre ceea ce înseamnă regionalizare.
Nu avem în Constituţie această formă de administrare locală, cea de regiune. Judeţele ca şi partenere sunt prea mici pentru regiunile, de exemplu din Germania, şi atunci această formă de administraţia locală, cea legată de regiune poate fi o temă. Nu spun că e bună sau rea.
Nu există limite aici sau condiţii pe care PSD să le impună, dar cred şi credem că în acest moment o discuţie serioasă legată de Constituţia din anii ’90, la 30 de ani de atunci, cu toate modificările făcute la începul anilor 2000, dar au fost mici, poate fi făcută şi o discuţie extrem de serioasă între parteneri serioşi, dacă vor să fie parteneri serioşi de guvernare”, a afirmat Sorin Grindeanu, la finalul Consiliului Politic Naţional al PSD de luni.
Întrebat dacă pentru PSD există proritatea ca una dintre modificările Constituţiei să fie schimbarea formei de guvernare astfel ca România să devină dintr-o republică semi-prezidenţială, o republică parlamentară, Grindeanu a răspuns: „Nu s-a discutat o secundă în şedinţa de astăzi despre aşa ceva”.
Întrebat dacă PSD își propune să reducă atribuţiile Preşedintelui României prin modificările aduse Constituţiei, Sorin Grindeanu a răspuns: „Nu, tocmai v-am spus, nu este un obiectiv”.
„Nu am discutat despre aceste limite, dar am discutat despre sincopele, dacă vreţi din Constituţie, şi pe care le vedem cu toţii. Vedem cu toţii cât de des este întrebată Curtea Constituţională pe diverse speţe, cât de des apelăm la jurişti să clarifice anumite aspecte din Constituţie.
De aceea eu cred că e absolut normal să avem această discuţie despre Constituţie, la 30 de ani de la cea din 1991 şi dacă această Constituţie mai corespunde realităţilor României de astăzi. Despre asta vorbim. Nu vreau să fiu greşit înţeles şi să spun că – da, PSD vrea ceva şi de la acel punct noi nu abdicăm. Nu nu e cazul. Nu am discutat despre aşa ceva”, a mai spus liderul social-democrat.