Antena 3 CNN Politică PSD merge la Cotroceni pentru discuţii pe legea ANI. Antonescu nu ar semna condica alături de independenţi

PSD merge la Cotroceni pentru discuţii pe legea ANI. Antonescu nu ar semna condica alături de independenţi

2 minute de citit Publicat la 10:27 26 Apr 2010 Modificat la 10:27 26 Apr 2010
PSD merge la Cotroceni pentru discuţii pe legea ANI. Antonescu nu ar semna condica alături de independenţi
PSD va da curs invitaţiei preşedintelui Traian Băsescu la discuţii pe tema decizie Curţii constituţionale privind Legea ANI, dar numai separat de repreezentanţii Puterii. În schimb, liberalii sunt nemulţumiţi de faptul că preşedintele Traian Băsescu a invitat din nou grupul parlamentarilor independenţi la consultări. Preşedintele PNL, Crin Antonescu a susţinut că liberalii nu ar mai trebui să participe la consultările de la Cotroceni atâta vreme cât şeful stratului nu adoptă o atitudine politică ce să îl recomande într-adevăr ca arbitru imparţial, nepartinic.

Mandatul şi componenţa delegaţiei social-democrate urmează să fie stabilite în şedinţa BPN a PSD de luni. "Ne ducem, deoarece ne-a chemat doar pe noi şi nu împreună cu puterea, a declarat liderul PSD Victor Ponta, citat de Mediafax.

Duminică seară, liberalii nu primiseră încă nicio invitaţie de la Administraţia Prezidenţială pentru consultări pe tema Legii ANI, precizând că liderii partidului vor lua o decizie în acest sens, luni, în BPC. Surse liberale susţin însă că există şanse ca astăzi în BPC să fie refuzată invitaţia ărezidenţială, de vreme ce indpendenţii participă şi ei, ce e drept separat, la aceste discuţii. Potrivit surselor citate, prezenţa liberală la aceste consultări ar legitima existenţa grupului parlamentar al migratorilor politici ca entitate politică. Această variantă de lucru pare a fi întărită şi de liderul Crin Antonescu.

"Nu pot să vă spun acum ce va face partidul, pentru că partidul e înăuntru, mergem să discutăm. Pot să vă spun doar atât că, din punctul meu de vedere, cred că PNL nu ar trebui să mai participe la niciun fel de aşa-zise consultări cu preşedintele României, până când acesta nu adoptă o atitudine politică, un discurs politic care să-l recomande într-adevăr ca arbitru imparţial, nepartinic", a declarat luni Crin Antonescu, înaintea şedinţei BPC al PNL.

Liderul PNL a admis că şi "consultările sunt una dintre prerogativele şi unul dintre instrumentele politice ale unui preşedinte", pentru că "se presupune prin spiritul Constituţiei că el este deasupra partidelor sau în afara partidelor".

"Traian Băsescu nu se comportă de ani de zile aşa, şi atunci, din punctul meu de vedere, nici pe tema asta, nici pe altele, atâta vreme cât această atitudine persistă, PNL nu ar mai trebui să semneze condica la Cotroceni", şi-a justificat Antonescu punctul personal de vedere.

Preşedintele PNL a mai spus că primul subiect din BPC va fi invitaţia la consultări, precizând că va anunţa decizia PNL imediat ce va fi luată. "Dar o decizie pentru consultări v-o anunţ imediat ce o luăm, o să încep discuţia BPC cu acest subiect", a conchis Antonescu.

Preşedintele Traian Băsescu a programat luni, de la ora 17.00, consultări cu formaţiunile parlamentare pe tema deciziei Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea unor prevederi din Legea de organizare şi funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate.

Programul şefului statului pentru luni include consultări cu partidele politice parlamentare, grupul minorităţilor naţionale şi cu grupurile parlamentare de independenţi din Parlamentul României, pe tema "situaţiei generate de Decizia Curţii Constituţionale referitoare la neconstituţionalitatea unor dispoziţii ale Legii de organizare şi funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate".
Consultările pe această temă vor fi iniţiate cu reprezentanţii Opoziţiei: Partidul Naţional Liberal, Partidul Social Democrat şi Partidul Conservator.
La ora 18.00, vor avea loc cele cu Partidul Democrat Liberal, Uniunea Democrată Maghiară din România, grupul parlamentar al minorităţilor naţionale şi grupurile parlamentare de independenţi din Parlament.

Curtea Constituţională a constatat, în 14 aprilie, că anumite prevederi ale Legii privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate sunt neconstituţionale, inclusiv articolul 13 care stabileşte atribuţiile ANI, respectiv verificarea declaraţiilor de avere şi interese, controlul depunerii la termen a acestora, constatarea neconcordanţelor sau a nerespectării hotărârilor legale, constatarea incompatibilităţilor şi sesizarea organelor de urmărire penală, dar şi aplicarea sancţiunilor.

Antena3.ro

×
x close