„Renate Weber e o instituţie. Cum te apuci să ataci? Este pe mandat. De ce vii pe un anumit mandat şi ataci? Categoric, dacă vor forţa schimbarea doamnei Renate Weber, o să atacăm hotărârea la Curtea Constituţională. (...) Şi categoric, în primul rând mă voi adresa familiei socialiştilor europeni şi nu numai pentru acest atac, până la urmă, la statul de drept. Nu ai justificările necesare să vii cu aşa ceva. Poate am uitat acele ordonanţe date noaptea, fără să ţii seama de drepturile şi libertăţile românilor, încălcând Constituţia”, a declarat Marcel Ciolacu, la TVR 1.
Liderul PSD susține că rolul Avocatului Poporului este foarte important și că PNL „joacă tot în logica electorală”.
„Este foarte important Avocatul Poporului în această zonă, iar doamna Renate Weber a ieşit şi a atacat toate deciziile, ordonanţele. Presupun că au făcut nişte sondaje de opinie şi au văzut ce personalitate sau ce instituţie să atace şi le-a reieşit din cifre că cea mai vulnerabilă ar fi doamna Renate Weber. (...) Ei joacă în continuare tot în logica electorală, nu au nicio treabă cu guvernarea", a mai spus Ciolacu.
Comisiile juridice din Camera Deputaților și Senat au termen de două săptămâni pentru a întocmi raportul privind revocarea actualului Avocat al Poporului, Renate Weber, a anunțat marți președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban.
Renate Weber rupe tăcerea în scandalul revocării: ''Nu m-a informat nimeni oficial până la acest moment care sunt reproșurile care mi se aduc!''
Renate Weber a vorbit în exclusivitate la Antena 3 despre misiunea coaliției de guvernare de a o revoca din funcția de Avocat al Poporului.
''Pe mine nu m-a informat nimeni oficial până la acest moment care sunt motivele de nemulțumirile, care sunt reproșurile care mi se aduc. Eu nu am primit o copie a acelei solicitări de revocare. Înțeleg că urmează în perioada următoare o întâlnire a comisiilor juridice care vor analiza. Iarăși, nu știu ce vor analiza și vor face un raport.
Sper să fiu invitată la acele întâlniri, pentru că, de fapt, legea noastră de organizare este foarte clară. Revocarea Avocatului Poporului se face numai pentru încălcări ale Constituției și legilor. Adică nici măcar nu e vorba de o analiză a activității în general. Noi am trimis raportul nostru de activitate ca în fiecare an la Parlament. M-aș bucura foarte mult să avem o înâlnire în plenul Parlamentului și să discutăm activitatea acestei instituții. Dar care sunt acele situații în care eu aș fi încălcat Constiuția și legile? Sincer vă spun, nu le știu, nu mi-au fost comunicate. Probabil că la un moment dat le voi afla și eu.
(...) Nu putem face o sesizare a Curții Constituționale. Cei care pot să sesizeze Curtea în legătură cu hotărâre a Parlamentului sunt ca în cazul legilor, 25 de senatori, 50 de deputați sau președinții celor două Camere. Pe de altă parte, sincer vă spun, de când a fost decizia aceea a CEDO privind-o pe doamna Kovesi, unde i se reproșa statului român că doamnei Kovesi nu i s-a oferit posibilitatea unei căi de atac, mă întreb și eu dacă e firesc să nu existe o cale de atac a mea, pentru că este vorba de o revocare a mea. Vreau să văd cum se vor desfășura lucrurile. Evident că iau în calcul mai multe aspecte. Chiar nu cred sub nicio formă că poți spui unui Avocat al Poporului care își respectă și își îndeplinește mandatul constituțional, că a încălcat în felul acesta Constituția. Adică este o contradicție logică, așa mi se pare'', a spus Renate Weber în exclusivitate la Antena 3.