Antena 3 CNN Politică PSD lasă sancţiunile dure după prezidenţiale. Geoană vrea adunarea filialelor sub steagul candidaturii la Cotroceni

PSD lasă sancţiunile dure după prezidenţiale. Geoană vrea adunarea filialelor sub steagul candidaturii la Cotroceni

PSD lasă sancţiunile dure după prezidenţiale. Geoană vrea adunarea filialelor sub steagul candidaturii la Cotroceni
18 Iun 2009   •   16:25

PSD nu va trece vineri la sancţiuni dure în cadrul Comitetului Executiv Naţional (CexN) dedicat analizei rezultatelor alegerilor europarlamentare din 7 iunie. Cinci filiale cu rezultate slabe vor suporta cel mult mustrări şi recomandări de curăţenie în propria ogradă, susţine surse social-democrat, în timp ce conducerea centrală ar putea apela la deja cunoscuta practică a numirii unor coordonatori pentru eficientizarea potenţialului electoral al organizaţiilor judeţene codaşe. Potrivit surselor citate, liderul PSD Mircea Geoană este mai curând interesat să ia pulsul filialelor şi să le cointereseze în susţinerea efortului de campanie pentru prezidenţiale decât să sancţioneze pe unii lideri locali pentru rezultatele mai slabe obţinute la alegerile pentru PE.
Biroul Permanent Naţional a decis ca analiza rezultatelor alegerilor europarlamentare să se desfăşoare într-un Comitet Executiv ce se va ţine în Teleorman. Geoană a explicat că decizia de a organiza CEX de săptămâna viitoare în Teleorman vine ca recunoaştere a rezultatelor obţinute de filialala condusă de vicepreşedintele Liviu Dragnea, care s-a plsat prima în topul partidului cu peste 50 de procente câştigate la alegerile europarlamentare.
La fel ca şi partenerii din PDL, conducerea social-democrată nu va decide schimbarea vreunui lider de organizaţie în urma scorurilor electorale realizate la alegerile din 7 iunie. Cum PSD consideră că a câştigat scrutinul europarlamentar, pedepsirea acelor filiale care au pierdut la diferenţăa marea în faţa PDL este considerată contraproductivă.
Cinci filiale ar putea suporta totuşi unele mustrări şi măsuri de întărire a potenţialului electoral în perspectiva prezidenţialelor. În fruntea a două astfel de organizaţii se găsesc apropiaţi ai preşedintelui de onoare al PSD, Ion Iliescu. Este vorba de Marian Săniuţă, liderul PSD Prahova şi Ion Vasile, preşedintele PSD Buzău, ale căror organizaţii au obţinut un scor mult sub cel al PDL, ba mai mult, judeţul Buzău, considerat ?roşu? până acum a devenit ?portocaliu?. La alegerile din 7 iunie, PSD a obţinut în judeţul Buzău 31,91 %, iar PDL a fost pe primul loc, cu 33,30%.
Potrivit surselor citate, cei lideri de filiale nu riscă schimbarea lor din funcţie, chiar dacă în cazul lui Ion Vasile, unii lideri locali buzoieni, precum primarul Constantin Boşcodeală şi deputatul Carmen Moldovan au cerut demiterea acestuia pe motiv că nu s-ar fi implicat în campania pentru europarlamentare.
Cu toate acestea, cei doi lideri buzoieni speră să obţină la CEX mazilirea lui Ion Vasile în speranţa că Mircea Geoană va interveni şi va numi o conducere interimară la organizaţia judeţeană. "Dacă senatorul Vasile nu îşi va da demisia, aşa cum şi cred că se va întâmpla, îi vom înainta preşedintelui Mircea Geoană un memoriu prin care îi vom aduce la cunoştinţă intenţia noastră, bazată pe argumente solide", a declarat Constantin Boşcodeală, prim-vicepreşedinte al PSD Buzău şi primar al municipiului Buzău.
În replică, Ion Vasile, spune că nu va demisiona de la conducerea filialei, nici chiar dacă i-o va cere însuşi Geoană. ?Nu îmi voi da demisia, iar din punct de vedere statutar nici preşedintele partidului Mircea Geoană nu poate decide înlocuirea. Nu cred în demersuri subterane", a spus Ion Vasile.
?Avem nevoie de linişte pentru pregătirea prezidenţialelor, nu de scandaluri. E contraproductiv? susţin surse din conducerea centrală a PSD, care ne asigură totuşi că alta va fi starea de lucruri după scrutinul din toamnă, când se ?va tăia în carne vie? în rândurile filialelor care se vor plasa cu mult sub scorul partidului.
Alte organizaţii în cazul cărora s-ar putea dicta unele măsuri de reorganizare sau chiar dizolvarea unor organizaţii locale neperformante sunt Alba, Giurgiu şi Ilfov, ultimele două aflate sub coordonarea liderului PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, mai susţine aceleaşi surse.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close