Antena 3 CNN Politică PSD face Congres pe 24 august pentru candidatul la prezidențiale. Ciolacu, despre candidatura lui: Decizia îmi aparține

PSD face Congres pe 24 august pentru candidatul la prezidențiale. Ciolacu, despre candidatura lui: Decizia îmi aparține

ciolacu psd Inquam Photos Octav Ganea
Nu se ştie dacă Marcel Ciolacu îşi va anunţa candidatura pentru Cotroceni sau îşi doreşte să rămână doar în fruntea PSD. Sursa foto: Inquam Photos-Octav Ganea
de Vasile Marcu    |    12 Iul 2024   •   13:01

Preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, a anunţat vineri, după şedinţa conducerii partidului, că PSD se reuneşte pe 24 august, în Congres, pentru alegerea noii conduceri și desemnării candidatului la prezidențiale. Despre candidatura sa, Ciolacu a spus că decizia îi aparţine.

Congresul PSD urmează să aibă loc pe 24 august, a stabilit vineri conducerea PSD. Este vorba despre un congres ordinar, în urma finalizării mandatului actualei conduceri a partidului, astfel că urmează să se aleagă o nouă conducere. 

Marcel Ciolacu a declarat despre candidatura sa la prezidenţiale că decizia îi aparţine. El a dat asigurări că PSD va câştiga alegerile prezidenţiale din acest an. 

”Candidatul PSD va câştiga alegerile pentru funcţia de preşedinte. După ce facem toate procedurile, veţi afla în acelaşi timp cu colegii mei”, a arătat Ciolacu.

Alegerile prezidențiale vor avea loc pe 24 noiembrie (turul 1) și 8 decembrie (turul 2).

Știrea inițială

Liderii PSD se întâlnesc astăzi pentru a stabili data congresului la care va fi decis candidatul partidului pentru alegerile prezidenţiale

În acelaşi congres, va fi aleasă inclusiv noua conducere a partidului. 

Nu se ştie însă dacă Marcel Ciolacu îşi va anunţa candidatura pentru Cotroceni sau dacă îşi doreşte să rămână în continuare doar în fruntea social-democraţilor. 

Premierul va cere vot pentru scenariul potrivit căruia PSD să susţină inclusiv un candidat independent. 

Social-democraţii încă nu ştiu dacă Marcel Ciolacu va face astăzi anunțul la Consiliul Politic Național că nu va candida sau lasă posibilitatea pentru congres.

Singurul lucru cert este că de astăzi, din momentul în care are loc Consiliul Politic Național, se deschide lista de candidaturi în interiorul partidului. 

Practic, cei de la Consiliul Politic Național, conducerea extinsă a partidului, vor pune la punct un sistem de criterii prin care cei care doresc să candideze să o poată face şi îşi pot depune candidatura până la congres.

Potrivit unor surse social-democrate, congresul PSD va fi în ultima săptămână din luna august.

Încă nu este cert dacă Marcel Ciolacu va dori să candideze la Cotroceni din partea partidului sau va încerca să găsească o altă soluție. 

Este o presiune imensă asupra lui, mai ales că sunt lideri importanți din PSD care spun că nu ar accepta o candidatură din afara partidului care să fie susținută de social-democrați.

Ciolacu: „Dacă alegerile prezidenţiale sunt în decembrie, nu candidez”

Marcel Ciolacu spunea luna trecută, că dacă alegerile prezidenţiale vor fi în decembrie, el nu va candida.

„Indiferent dacă avem un candidat unic al celor două partide sau dacă nu avem candidat unic, PSD va avea candidat la funcția de președinte al României. Am dovedit că suntem cel mai mare partid din România.

Eu am anunțat foarte clar că în luna decembrie nu voi candida din partea PSD", declara Ciolacu, în iunie.

Cât despre varianta ca Geoană să fie susţinut la Cotroceni, şeful PSD spune că „nu e din afara partidului, a fost președintele PSD. Trebuie să avem o discuție”.

Prezidențialele vor fi pe 24 noiembrie și 8 decembrie

Recent, liderii coaliției de guvernare au decis data la care se vor organiza prezidențialele. 

Astfel, alegerile prezidențialele vor fi organizate pe 24 noiembrie și 8 decembrie, iar parlamentarele pe 1 decembrie.

”Am încheiat, împreună cu partenerii de guvernare, un acord cu privire la calendarul electoral, care să respecte principiile discutate în cadrul consultărilor cu formațiunile politice reprezentate în Parlament.

Am stabilit că alegerile prezidențiale vor fi organizate la 24 noiembrie – turul întâi și 8 decembrie - turul al doilea, iar alegerile parlamentare la 1 decembrie.

Astfel, putem adopta chiar azi hotărârea de guvern prin care validăm calendarul alegerilor și închidem acest subiect”, declara Marcel Ciolacu, la începutul lui iulie, în deschiderea ședinței de Guvern.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close