Antena 3 CNN Politică PSD decide dacă susţine sau nu asumarea. Năstase: "A cui e Guvernarea asta, a mamei lui Boc?"

PSD decide dacă susţine sau nu asumarea. Năstase: "A cui e Guvernarea asta, a mamei lui Boc?"

5 minute de citit Publicat la 11:01 15 Sep 2009 Modificat la 11:01 15 Sep 2009
PSD decide dacă susţine sau nu asumarea. Năstase: "A cui e Guvernarea asta, a mamei lui Boc?"
PSD continuă să susţină că asumarea răspunderii guvernamentale nu este formula cea mai fericită pentru trecerea unor legi în parlament. ?Aberantă? susţine enervat Adraian Năstase referindu-se la tipul de adoptare, ?este nevoie de coerenţă şi solidatatea legilor? invocă liderul social-democrat? Mircea Geoană. În aceste condiţii, grupul strategic al PSD se va reuni astăzi în şedinţa Biroului Permanent pentru a decide care ar fi cea mai bună cale de urmat, în condiţiile în care recentele frământări şi proteste sindicaliste le-au dat de gândit coordonatorilor de campanie care se tem de eventualele efecte negative pe care asumarea guvernului Boc pe legile educaţiei şi salarizării le-ar putea induce la nivelul celor două partide componente ale coaliţiei. Un clar mesaj de delimitare a PSD de gestul asumării ar complica şi mai mult situaţia din cadrul coaliţiei de guvernare, ai cărei parteneri sunt deja divorţaţi la nivel parlamentar şi a cel puţin 15 judeţe după ce filialele PDL au denunţat unilateral protocolul local de colaborare.

Spectrul moţiunii de cenzură

Semnalul nunaţării de poziţie a PSD a fost dat aseară de către preşedintele Mircea Geoană. El a precizat că partidul său îşi permite să mai reflecteze asupra susţinerii gestului Executivului deoarece există diferenţe mari între ceea ce s-a discutat iniţial şi varianta finală, trecută şi prin procedura amendamentelor parlamentare.
"Adevărata întrebare este dacă ne angajăm răspunderea pe proiecte de legi cu adevărat solide, şi care au, într-adevăr, viaţă lungă", a spus Mircea Geoană.
Totodată, liderul PSD a avertiza mascat că PSD nu exclude varianta unei posibile moţiuni de cenzură dacă variantele finale ale celor trei pachete legislative se vor dovedi ?incoerente?. Geoană a precizat că aşteaptă varianta finală a celor două legi, după discuţiile din Guvern asupra amendamentelor, iar o decizie în această privinţă va fi luată marţi în conducerea partidului şi în discuţiile cu grupurile parlamentare.

"Sunt profund preocupat de faptul că între proiectul de lege pe care am început să discutăm, Codul Andronescu al Educaţiei şi ceea ce va fi prezentat în Parlament pentru analiză şi o eventuală decizie este o diferenţă foarte, foarte mare. La fel cu Legea salarizării unitare(...) Ceea ce mă preocupă este această modificare substanţială în ultimele nopţi ? de ce noaptea, de ce nu ziua, de ce nu un interval de timp suficient de lung ?, deci vom asculta în special de la doamna Andronescu şi de la domnul Sârbu care este opinia dânşilor cu privire la forma la care se va ajunge după trierea amendamentelor", a declarat Geoană.

Preşedintele PSD a susţinut că îl "interesează dacă legile respective sunt suficient de bune". "Deci dacă legile vor fi suficient de coerente, nu avem o problemă în a merge mai departe şi a nu participa la o eventuală formulă moţiune de cenzură, dacă ea va fi depusă. Dacă nu suntem satisfăcuţi de aceste legi, ne vom gândi, avem mâine întâlnire la conducerea partidului, cu grupurile parlamentare şi vom stabili în consecinţă", a mai spus Geoană.

Asumarea, "neserioasă" şi "aberantă"

Social -democraţii sunt nemulţumiţi de faptul că Guvernul a ales să ignore cele mai multe amendamente formulate de proprii parlamentari. De altfel, Executivul a acceptat doar 120 de amendamente aduse la cele trei proiecte de legi, reprezentând mai puţin de 5% din totalul celor aproximativ 2.680 de propuneri formulate de către parlamentari pentru aceste acte normative.
Supărarea social-democrată a fost exprimată cel mai bine de către preşedintele Consiliului Naţional al partidului, Adrian Năstase.
?Este un punct de vedere pe care l-am exprimat mai demult. Această procedură este neseriosă şi aberantă. Nu e firesc să avem 3 legi pe aceeaşi procedură în aceeaşi zi, legi pe care nu le cunoaştem. Eu nu le-am văzut. În mod firesc trebuie văzute de conducerile celor doua partide, deoarece partidele politice iau castanele asumării, nu primul ministru. Angajarea răspunderii guvernului e de fapt angajarea răspunderii coaliţiei? şi-a exprimat Năstase temerile.

?Neve-ul? şi riscul urcării categoriilor sociale în capul coaliţiei

Social-democratul a precizat că nici un coleg de partid, înafară de miniştri nu a văzut varianta finală a celor trei pachete legislative şi a comentat nemulţumit, lipsa de disponibilitate a Guvernului faţăa de amendamentele aduse de către parlamentari.

?În mod normal varianta finală ar trebui adusă la partid pentru a fi discutată. Din cele câteva mii de amendamente au fost acceptate doar câteva zeci. Este foarte clar că legea aceasta nu reflectă punctul nostru de vedere la nivel politic. Un partid politic nu riscă în felul acesta. Riscă, dacă intră pe ?neve? într-o procedură care riscă să antagonizeze anumite categorii sociale. Sarcina unui partid este să taie şi să măsoare de mai multe ori? a pus Năstase punctul pe i-ul efectelor sociale şi electorale pe care le-ar putea induce procedura de sumare pe astfel de legi.

Năstase se stropşeşte la PDL: ?Guvernarea cui, a mamei lui Boc? Nu este moştenită de Băsescu?

Iritat s-a arătat preşedintele CN al PSD şi de scenariul excluderii social-democraţilor de la guvernare. "Guvernarea cui, a mamei lui Boc? A cui guvernare este asta, ca să ne dea afară? Este vorba de o coaliţie, decizia se va lua dacă rămânem în această coaliţie, asta e formula corectă sau nu? Chestia asta cu plecatul de la Guvernare sau cu datul afară de la Guvernare începe să mă enerveze. Asta nu e guvernarea moştenită de Traian Băsescu de la navele care s-au pierdut în Marea Mânecii", a comentat Năstase, la intrarea în sediul central al PSD.
Referindu-se şi el la eventuala excludere a social-democraţilor de la guvernare, liderul Mircea Geoană a apreciat că o asemenea strategie ar putea duce inclusiv la imposibilitatea plăţii salariilor şi pensiilor.
"Dacă vom avea o criză politică de proporţii în România, pentru că o eventuală rupere a acestei Coaliţii înseamnă o criză politică de proporţii, putem să fim siguri că se vor întâmpla câteva lucruri de o manieră automată: unu, va exista o dificultate în crearea unui eventual nou Guvern, doi, ceea ce este şi mai grav, în mod sigur tranşele de împrumut de la FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană vor fi amânate probabil sine die", a încheiat Geoană.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
x close