Potrivit proiectului de lege, depus în luna martie, cererea de recunoaştere a cetăţeniei ar urma să fie aprobată, prin ordin, de ministrul Justiţiei, la propunerea comisiei pentru cetăţenie, iar durata de soluţionare a acesteia "nu poate depăşi trei luni de la data înregistrării cererii".
Unul din iniţiatorii proiectului de lege, deputatul PSD Tudor Panţîru a explicat că actuala formă a Legii cetăţeniei ar încălca articolul 5 din Constituţie, care "instituie trei modalităţi de dobândire a cetăţeniei: prin naştere, adopţie sau acordare la cerere", fiind consacrat principiul dobândirii cetăţeniei prin naştere.
Din acest motiv, "persoanele care au dobândit în acest fel cetăţenia, nu şi-au pierdut statutul de cetăţeni români" şi nu ar trebui să fie puşi în situaţia de a redobândi un statut pe care nu l-au pierdut.
În ultimul discurs ţinut în faţa plenului reunit al Parlamentului, şeful statului a solicitat Guvernului modificarea în regim de urgenţă a Legii pentru înlesnirea procesului de redobândire a cetăţeniei române de către românii din Republica Moldova, care şi-au pierdut cetăţenia în mod abuziv.
În anul 2008 statul român a acordat cetăţenia unui număr de aproximativ 5.000 de cetăţeni moldoveni care au solicitat redobândirea acesteia, alte 22.000 de cereri fiind pe rol.
Antena3.ro