„Campania de vaccinare se îndreaptă cu pași repezi spre un răsunător eșec! Doar 30% dintre bătrânii și bolnavii cronici au fost vaccinați până în acest moment, iar numărul celor înscriși pe platforma online scade vertiginos, semn că lumea își pierde încrederea. Cu cât se ceartă mai mult Cîțu cu Voiculescu, PNL cu USR+ etc., și cu cât ei înșiși încalcă mai des regulile anti-COVID-19, cu atât scade încrederea în vaccinare”, transmit social-democrații.
PSD susține că ținta de 10,4 de milioane de persoane imunizate se transformă treptat într-o „misiune imposibilă, ceea ce înseamnă o prelungire la nesfârșit a obligațiilor impuse populației”.
„Suferă toată lumea din cauza unor incompetenți! Este numai și numai vina lor! Premierul Cîțu trebuie să își depună demisia în alb care să se activeze dacă va rata ținta de vaccinare, pentru că el este în fruntea acestui Guvern marcat de scandaluri, confuzie și incompetență”, conchid social-democrații.
Alexandru Rafila: Ţinta de 10 milioane de persoane vaccinate la sfîrșitul lui iulie s-ar putea îndepărta
Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a precizat că ţinta de 10 milioane de persoane vaccinate în România la finele lunii iulie s-ar putea îndepărta, în condițiile în care în următoarea perioadă s-ar putea înregistra o inversare a tendinței și o scădere a numărului de solicitanți.
Alexandru Rafila spune că inversare a tendinței și o scădere a numărului de solicitanți ar putea dispărea listele de așteptare și vaccinarea s-ar putea face la liber. Potrivit acestuia „31 iulie este o dată bună pentru vacanțe, dar nu pentru ținta de 10 milioane de vaccinați”.
El reamintit importanţa vaccinării şi nevoia unei strategi de comunicare comună la nivelul UE pentru abordarea situației cu AstraZeneca.
„Lumea trebuie să înțeleagă că vaccinarea este o șansă”, a spus medicul, care a oferit exemplul unei reacții adverse la aspirină, hemoragia digestivă, care are o frecvență mai mare decăt reacțiile la vaccinul AstraZeneca.
„Este nevoie de o strategie de comunicare comună la nivelul UE pentru abordarea situației cu AstraZeneca. Crește neîncrederea populației și nu ne dăm seama în ce situație favorabilă suntem, în condițiile în care în mai puțin de un an marii producători au venit cu patru vaccinuri”, a mai spus Alexandru Rafila, la Digi24.
El a subliniat că în România nu au apărut cazuri de tromboze după 400.000 de doze AstraZeneca administrate.
Ținta de 10 milioane de persoane vaccinate a fost avansată de premierul Florin Cîțu și ar permite o redeschidere în totalitate a economiei
Premierul a spus că în aprilie sunt așteptate 8,3 milioane de doze de vaccin, iar la finele lunii mai un scenariu pesimist indică vaccinarea a 5 milioane de persoane, iar unul optimist vaccinarea a 6,5 milioane de persoane. 5 milioane de persoane reprezintă 35% dintre adulți, procent care face posibilă o revenire a economiei.