Antena 3 CNN Politică PSD cere CCR „să prezinte rapid” motivele invalidării candidaturii Dianei Șoșoacă. Atac la PNL: Au ministrul Justiției

PSD cere CCR „să prezinte rapid” motivele invalidării candidaturii Dianei Șoșoacă. Atac la PNL: Au ministrul Justiției

curtea-constitutionala
Sursa foto: Hepta/ Mediafax Foto / Andreea Alexandru
de Robert Kiss    |    05 Oct 2024   •   21:33

Partidul Social Democrat a transmis un comunicat de presă, sâmbătă seara, după decizia CCR de a anula candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale. „PSD susține dreptul oricărei persoane de a alege și de a fi aleasă”, se arată în comunicatul citat.

„CCR trebuie să prezinte rapid motivele care au stat la baza deciziei de invalidare a candidaturii doamnei Diana Șoșoacă.

Partidul Social Democrat susține la nivel de principiu care stă la baza democrației că orice persoană are dreptul de a alege și de a fi aleasă și că o competiție electorală trebuie decisă prin vot popular la urne. Votul cetățenilor este suveran într-o democrație, iar Partidul Social Democrat a respectat întotdeauna ceea ce au decis oamenii în mod democratic. Prin urmare, Curtea Constituțională trebuie să explice rapid care au fost motivele pentru care au respins candidatura doamnei Diana Șoșoacă. Sperăm că CCR a avut motive temeinice să ia o astfel de decizie, iar argumentele prezentate vor fi puternice”, transmite PSD.

Reacția PSD vine după ce liberalii și candidata USR la prezidențiale, Elena Lasconi, au acuzat că decizia CCR îi favoriează pe cei de la PSD.

Social democrații spun că aceștia „manifestă un profund dispreț față de ordinea constituțională și statul de drept”. PSD „atrage atenția colegilor de Coaliție” că au ministrul Justiției care „trebuie să vegheze la apărarea ordinii de drept”.

„Pe de altă parte, diverse partide sau candidați la președinție care acuză intruziuni politice în deciziile CCR manifestă un profund dispreț față de ordinea constituțională și statul de drept din România.

Este rușinos să arunci în spațiul public acuzații politice care demonstrează doar slaba capacitate de înțelegere a mecanismelor democratice într-un stat de drept și un comportament periculos în eventualitatea ocupării unor funcții de înaltă demnitate publică.
Statul de drept din România și independența justiției nu pot fi tranzacționate în funcție de interesele politice electorale de moment.
În plus, PSD atrage atenția colegilor de Coaliție că au ministrul Justiției care trebuie să vegheze la apărarea ordinii de drept și a drepturilor și libertăților cetățenești” se arată în comunicatul de presă. 

Curta Constituțională a decis, sâmbătă seara, să anuleze candidatura Dianei Șoșoacă. Motivele urmează să fie comunicat în motivarea pe care judecătorii CCR o vor redacta.

×
Subiecte în articol: PSD PNL Diana Şoşoacă CCR
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close