Antena 3 CNN Politică PSD: Băsescu, vinovat pentru încurajarea acţiunii autonomiste a Consiliului Secuiesc

PSD: Băsescu, vinovat pentru încurajarea acţiunii autonomiste a Consiliului Secuiesc

PSD: Băsescu, vinovat pentru încurajarea acţiunii autonomiste a Consiliului Secuiesc
07 Sep 2009   •   14:40

Demersul autonomist al Consilului Naţional Secuiesc este consecinţa încurajărilor repetate şi masive pe care preşedintele Traian Băsescu le-a făcut în momentul constituirii acestei organizaţii, a acuzat luni, purtătorul de cuvânt al PSD,Bogdan Niculescu Duvăz. Oficialul social-democrat a cerut instituţiilor statului să se autosesizeze în legătură cu ultimele evenimente şi acţiuni ale CNS care "frizează separatismul". Duvăz l-a criticat pe şeful tatului că din dorinţa de a ?demola? UDMR, care a păcătuit prin coabitarea cu PNL la actul de guvernare, a stimulat apariţia CNS cu efectele negative din prezent. Acuizaţiile PSD nu sunt noi. Şi liderul PNL, Crin Antonescu l-a făcut duminică vinovat pe Traian Băsescu pentru evoluţia situaţiei din secuime.
"(Aceste declaraţii, n.r.) Sunt nu numai neavenite, nu numai anticonstituţionale, dar încep să frizeze o condiţie de ilegalitate flagrată. Cred că instituţiile statului ar trebui să se autosesizeze, aşa cum au făcut-o cu mare abilitate în alte lucruri mult mai puţin semnificative, şi mă refer la persoane, când a fost vorba de persoane(...) Fac sublinierea că tot acest demers, din păcate, a fost stimulat masiv de preşedintele actual în funcţie, Traian Băsescu, la începutul constituirii CNS, care iată acum îşi propune imn, îşi propune propriile embleme de indentificare, steag, după ce fusese încurajat la constituire de preşedintele Traian Băsescu, care pe vremea aia îl vedea ca un element care ar ajuta la demolarea UDMR, pe care pe vremea aia era foarte supărat datorită colaborării UDMR-ului cu liberalii la guvernare", a explicat Duvăz.
Duvăz a mai afirmat că "nu trebuie să se aştepte nimeni ca fiind campanie electorală să cedăm unor asemenea solicitări, evident scoase acuma din pălărie pe motivaţii electorale".
"Adică este campanie prezidenţială, prezidenţiabilii nu vor să se pună rău cu electoratul, nici cu cel secuiesc, şi atunci cel mult o să tacă în faţa unor asemenea provocări. Nu avem de gând să trecem sub tăcere asemenea provocări, le respingem ca fiind anticonstituţionale şi periculoase", a mai spus Duvăz, după şedinţa Biroului Politic Naţional al PSD.

TRAIAN BĂSESCU, HUIDUIT LA TUŞNAD, ÎN IULIE, ÎN TIMP CE VORBEA DESPRE AUTONOMIE


Primul care a dat semnalul atacurilor politice spre Cotroceni pe această temă a fost însă liderul PNL, Crin Antonescu. "După şapte-opt vizite celebre în secuime, preşedintele nu a reuşit, se pare, un dialog cu grupurile care astăzi atentează făţiş la integritatea statului român şi au tentative de a proclama stat în stat, adoptă imnuri, steme, steaguri. Pentru toată funcţionarea instituţiilor, pentru toată aşezarea în normalitate a acestora, preşedintele are o răspundere fundamentală. Din păcate, preşedintele actual al României nu joacă deloc acest rol, ci dimpotrivă, direct sau indirect alimentează această debandadă, derută şi incapacitate a instituţiilor", a declarat duminică Antonescu, reacţionând la declaraţia privind reforma administrativă şi hotărârile privind sprijinirea proiectului de lege "Statutul de Autonomie a Ţinutului Secuiesc" adoptată la Odorheiu Secuiesc de mai bine de 500 de aleşi locali convocaţi de CNS.
Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close