Antena 3 CNN Politică PSD ameninţă cu boicotul şedinţelor de guvern aservite intereselor electorale ale preşedintelui Băsescu

PSD ameninţă cu boicotul şedinţelor de guvern aservite intereselor electorale ale preşedintelui Băsescu

PSD ameninţă cu boicotul şedinţelor de guvern aservite intereselor electorale ale preşedintelui Băsescu
15 Iun 2009   •   13:28

Miniştrii PSD nu mai vor să legitimeze cu prezenţa lor şedinţele de guvern la care va participa şi preşedintele Traian Băsescu, dacă partidul nu este consultat de ?partnerul? Emil Boc pe această temă. La şedinţa coaliţiei de guvernare de astăzi au ploaut cu acuzaţii social-democrate de politizare a şedinţelor de Guvern. Reprezentanţii PSD i-au imputat premierului Emil Boc că nu a discutat cu ei problema particpării lui Băsescu. Mai mult chiar, Boc a fost acuzat că se foloseşte de poziţia sa de prim-ministru pentru a facilita demersurile electorale ale şefului statului care ar încerac să crească în sondaje prin atacuri la adresa performeneţlor executivului în speciale ale miniştrilor PSD, susţin surse din cadrul coaliţiei. După o pleiadă de atacuri concertate menite să pună sub semnul întrebării competenţele şi cunosştinţele lui Băsescu în domeniul economic şi nu numai, conducerea PSD a dispus boicotarea şedinţelor de guvern în cazul în care nu vor fi informaţi în prealabil de participarea preşedintelui.
Duvăz: prezenţa preşedintelui când doreşte dumnealui este inacceptabilă
Miniştrii PSD nu vor mai participa la şedinţele de guvern la care preşedintele Traian Băsescu îşi va face prezenţa total neanunţat şi intempestiv, a declarat luni, purtătorul de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu Duvăz. Social-democratul a reluat o parte din acuzaţiile formulate duminică la adresa şefului statului. Intervenţia lui Băsescu în şedinţa de guvern ca şi afirmaţiile legate de recesiunea economică sunt puse de PSD pe seama intenţiei preşedintelui de a folosi instituţiile statului pentru a se plasa cât mai bine în cursa electorală din toamnă.
"Procedural este obligatoriu ca, atunci când ai un Guvern de coaliţie, cu două partide reprezentate egal, să anunţi atunci când preşedintele este invitat, dacă este invitat şi tema pentru care este invitat. Asemenea lucruri vor fi inacceptabile de acum înainte. Prezenţa preşedintelui când doreşte dumnealui şi când îşi amenajează câte o vizită împreună cu premierul este inacceptabilă. Vrea să o facă o vizită, să discute numai cu premierul" a explicat Duvăz, precizând că miniştrii PSD se vor retrage de la viitoarele şedinţe de guvern dacă vor mai fi puşi în situaţii similare.
"Nu vom accepta asemenea manieră de lucru a preşedintelui. În caz de alte vizite intempestive şi neanunţate nu vom participa la o asemenea şedinţă de guvern în care prezenţa preşedintelui este neanunţată" a mai arătat reprezentantul PSD.
Boc, acuzat în coaliţie de politizarea şedinţelor şi de transformarea Palatului Victoria în portavoce electorală
Iritarea social-democrată are la bază mai mult decât orgoliul politic atins de tratamentul acordat de Emil Boc în coaliţie.
Atacurile vehemente şi ameninţarea cu boicotarea viitoarelor şedinţe ale Executivului au la bază raţiuni de ordin electoral. Ieşirea la rampă a preşedintelui Traian Băsescu, referirile sale la recesiunea economică şi la lipsa de performanţă a aunor miniştri PSD i-a alarmat pe liderii din Kiseleff care au interpretat mişcarea ca o tentativă de spargere a bubelor guvernului în capul PSD şi implicit, în cel al liderului Mircea Geoană, candidat în acest an la prezidenţiale.
?În timp ce noi încercăm să ne disociem de eşecurile Guvernului, Băsescu încearcă să ne lege de glie, de criza economică pentru a poza la final în salvatorul naţiunii? susţin surse din PSD.
Drept urmare, social-democraţii caută să se asigure că nu vor mai fi prinşi pe picior greşit de acţiunile lui Băsescu. În şedinţa coaliţiei de astăzi, ironiile legate de viziunea educaţională şi economică a şefului de stat s-au împletit cu acuzaţiile de politizare a şedinţelor de guvern pe care premierul Emil Boc le-ar favoriza.
?Nu am fost consultaţi, nici măcar informaţi. Este normal să cerem socoteală când Palatul Victoria se transformă într-un propagator de mesaje de campanie electorală? ne-au declarat sursele citate.
Emil Boc a fost avertizat că dacă va continua în această manieră nu va mai avea cu cine să ţină şedinţele de guvern, miniştrii PSD preferând să rămână la propriile ministere decât să întărească cu prezenţa lor acţiunile Cotroceniului mutat la Victoria.
"A venit dirigentele să le traseze sarcini în funcţie de cum doreşte şi chiar să ne spună unde se găseşte păpădia", a conchis după şedinţa coaliţiei, liderul PSD Marian Vanghelie, în timp ce colegul său de partid , Viorel Hrebenciuc califica afirmaţiile lui Băsescu drept ?o mare prostie?
Programul ?Prima Casă?, motivul invitaţiei preşedintelui la guvern
În tabăra democrat-liberală, premierul Emil Boc se apără invocând prevederile constituţionale şi implicarea lui Traian Băsescu în programul ?Prima Casă?, una din temele supuse discuţiei în şedinţa executivului de duminică. Primul ministru a mai susţinut că l-a informat din timp pe vicepremierul Dan Nica despre participarea lui Băsescu la şedinţa executivului.
"Preşedintele a fost invitat la şedinţa de guvern în care am prezentat cele mai importante măsuri cu privire la programul ŤPrima Casăť şi, având în vedere că şi preşedintele a avut discuţii cu băncile. am considerat de cuviinţă că este oportună prezenţa preşedintelui la o asemenea discuţie. Pe de altă parte, eu am fost, sunt şi voi fi un om al parteneriatului, atât al parteneriatului pentru România în cadrul politic pe care îl avem cu PSD, cât şi un partener politic cu preşedintele României în cadrul puterii executive", a afirmat Boc la postul public de radio.
Premierul Emil Boc a mai apreciat că ar trebui alocat mai puţin timp pentru "orgolii" legate de acest subiect. El a arătat că discuţii cu privire la recesiune şi investiţii au avut loc şi altă dată în Guvern sau cu preşedintele, fiind "reflecţii" şi afirmaţii pe care preşedintele le-a făcut acum şi în faţa membrilor Guvernului.
"Eu cred că important este ca toţi să tragem la aceeaşi căruţă, indiferent unde ne situăm în momentul de faţă. Eu cred că e mai puţin timp pentru orgolii în momentul de faţă şi mai multă nevoie de muncă şi de a aduce fiecare cu câtă ştiinţă şi putere are, să scoatem ţara din această situaţie dificilă", a adăugat premierul.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close