Liderii Partidului Social Democrat s-au întrunit, luni, la şedinţa Comitetului Executiv Naţional, pentru a hotărî poziţia finală a partidului cu privire la variantele de guvernare. Aceştia au supus la vot decizia de a merge la guvernare sau de a intra, din nou, în opoziţie. Potrivit unor surse, comitetul executiv al PSD a votat pentru o alianţă cu PD-L.
41 de membri au votat pentru alianţa cu Partidul Democrat Liberal şi 17 au votat împotrivă.
Preşedintele PSD Mircea Geoană a declarat, agenţiei MEDIAFAX, că ?în cursul? mandatului unui eventual guvern PSD-PDL, funcţia de premier ar trebui ocupată şi de PSD. Astfel, în primii doi ani, social-democrații ar fi de acord ca șefia guvernului să revină PD-L, urmând ca în perioada 2010-2012 să fie preluată ștafeta de către PSD.
În ceea ce priveşte poziţia de vicepremier, care ar urma să fie atribuită PSD, rolul acestuia ar fi de asigurare a ?coerenţei? şi ?filtrului? acţiunii miniştrilor PSD în guvern, indiferent dacă vicepremierul va avea alocat şi un portofoliu ministerial sau nu. În ce priveşte preşedinţiile Camerei şi Senatului, acestea ar urma să se împartă între PSD şi PDL, PSD primind preşedinţia Senatului.
Geoană a spus că aceste obiective se ?vor bate în cuie? , dacă se ajunge la ?concluzii bune? în discuţiile cu PDL, care are ?întâietate? la negocieri, având în vedere că ?majoritatea mai stabilă? se poate forma cu democrat-liberalii. ?Dacă nu, căutam alta, poate opoziţia?, a mai spus Geoană.
Iată alte declaraţii ale preşedintelui PSD, Mircea Geoană:
- Decizia şi mandatul pe care l-am primit este de a demara negocieri pentru formarea unei majorităţi cu PD-L în condiţiile păstrării proporţiei la votul popular din 30 noiembrie şi cu condiţia explicită de neparticipare a UDMR la această guvernare.
-Obligaţia noastră faţă de ţară e de a asigura stabilitate, un guvern profesionist.
-Puteam să rămânem şi în opoziţie, dar acest lucru ar fi însemnat abdicarea de la mandatul pe care ni l-au dat românii în alegerile de la 30 noiembrie.
"Nu vom renunţa sub nicio formă la mărirea alocaţiilor, a salariilor, la pensiile oamenilor, la pensiile din CAP, să facem un singur sistem de pensii de stat, la infrastructura mare şi la transformarea României într-un şantier de construcţie, şi să păstrăm astfel locurile de munk dar şi să creem altele. E o decizie responsabilă a PSD care îl obligă atât pe preşedintele României cât şi PD-L să facem împreună un guvern de meseriaşi care să-i determine pe cei 22 de milioane de români să aibă o viaţă mai bună şi să treacă de criză", a declarat liderul PSD Vrancea, Marian Oprişan.
?Discuţiile s-au axat pe programe, nu pe ministri prim ministri. Vom discuta cu cei cu care vom face negocierile în legătură cu funcţia de premier. Toţi colegii au solicitat ca UDMR să nu facă parte din guvern. Şi Ardealul şi Moldova a solicitat acest lucru. Şansele sunt de 100% să facem guvern cu PD-L.? a declarat vicepreşedintele PSD, Ilie Sârbu.
Nu toată lumea a fost de acord cu intrarea la guvernare alături de PD-L. ?Am votat împotrivă atât eu cât şi colegii mei de la Bucureşti. Cred în punctul meu de vedere, viaţa ne va demonstra dacă am avut eu dreptate sau colegii mei. Vom merge înainte să facem un guvern stabil alături de PD-L. Cred că era mai bine să facem opoziţie constructivă cu PNL. Foarte mulţi colegi cred că ar trebui să intrăm la guvernare să ne punem în aplicare programul de guvernare.? a spus Marian Vanghelie.
Liderul UDMR, Marko Bela, se declară convins că PD-L nu se va dezice de UDMR. Potrivit acestuia, înţelegerea dintre cele două formaţiuni va rămâne valabilă şi pe viitor, mai ales că este agreată de Traian Băsescu. El consideră că solicitarea PSD de a exclude dintr-o eventuală alianţă de guvernare UDMR este una de ordin tactic. Nu prea înţeleg decizia colegilor de la PSD, fiindcă am fi vrut o coaliţie de dreapta PNL-PDL- UDMR. În acest moment ţara are nevoie de guvern si fiecare trebuie să accepte un anumit compromis pentru a realiza acest scop. Fiecare trebuie sa cântăreacă daca are un interes pentru a contribui la funcţionarea acestei coaliţii. Acum câteva zile am discutat de o eventuală colaborare şi PSD a vrut. Probabil că au vrut să pună anumite condiţii şi nu au găsit o altă condiţie pertinentă. Noi am avut o întelegere de principiu cu PDL că vom colabora şi Emil Boc nu s-a dezis de ea.? a spus Marko Bela.
Antena3.ro