Cele mai importante principii asupra cărora s-a convenit, în urma discuţiilor de duminică, sunt legate de asigurarea unui climat de stabilitate în ţară. Printre obiectivele Parteneriatului pentru România se află menţinerea numărului existent de locuri de muncă, menţinerea şi creşterea graduală a puterii de cumpărare, continuarea demersurilor pentru asigurarea unei justiţii independente şi a neimplicării politicului în actul de justiţie, menţinerea cotei unice de impozitare, dar cu măsuri corelative de protejare a persoanelor cu venituri scăzute, sprijinirea agriculturii, reformele din domeniul educaţiei, bazate pe parteneriatul pentru educaţie semnat la nivel prezidenţial, reforma din sănătate, descentralizarea administraţiei publice locale.
Parteneriatul pentru România va fi semnat duminică seară. Abia după acest pas se va lua în discuţie componenţa viitorului Guvern. Mircea Geoană a declarat că, cel mai probabil, Partidul Democrat Liberal şi alianţa PSD-PC vor avea o reprezentare paritară. Liderul social-democrat a adăugat că formaţiunea sa politică a obţinut în urma negocierilor un post de vicepremier.
În urma negocierilor s-a hotărât ca UDMR să nu fie reprezentată la nivel de miniştri în viitorul Guvern. Democrat-liberalii vor purta o discuţie cu reprezentanţii maghiarilor vis-a-vis de perspectiva ca aceştia să deţină funcţii la nivel de secretari de stat. Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat însă că aceasta ?nu e o variantă? pentru formaţiunea politică pe care o conduce. El a respins posibilitatea ca maghiarii să ocupe doar funcţii executive, în condiţiile în care nu li s-a oferit posibilitatea să participe la realizarea programului de guvernare. În aceste condiţii, UDMR va opta pentru rămânerea în opoziţie, alături de PNL.
Antena3.ro