PDL vrea să dovedească înainte de alegerile prezidenţiale cine are pâinea şi cuţitul la masa guvernării. Ultimul weekend a fost marcat de denunţarea unitalaterală a protocolului local de guvernare de către o bună parte din filialele PDL. Miza este mare: controlarea capacităţii organizatorice a câtor mai mulţi aleşi locali, primari şi consilieri, consideraţi coloana vertebrală a oricărei campanii electorale de succes.
Democrat-liberalii se folosesc de pârghia guvernării, principalul instrument de control al fondurilor alocate primăriilor din teritoriu pentru a strânge cu uşa aleşii locali şi a-i înregimenta temporar sub steagul campaniei pentru propriul candidat la prezidenţiale. Strategia este copiată după modelul implementat deja cu succes la nivelul judeţului Iaşi. Acolo, acest plan de atac a adus sprijinul unui preşedinte de consiliu judeţean, proaspăt exclus din PSD şi a două duzini de primari social-democraţi şi liberali din judeţ.
Informările organizaţiilor vin în urma deciziei conducerii PDL de a centraliza, până în 15 septembrie, o analiză privind funcţionarea coaliţiei de guvernare dintre PDL şi PSD, la aproximativ un an de la semnarea protocolului de guvernare dintre cele două partide.
Ruperea protocolului local cu PSD permite astfel democrat-liberalilor să înceapă tentativele de racolare pe faţă a primarilor altor partide, inclusiv de factură social-democrată fără a mai putea fi învinuiţi că încalcă vreo înţelegere scrisă cu PSD. Democrat-liberalii nu urmăresc obţinerea adeziunilor primarilor PSD la propriul partid, ci doar obţinerea sprijinului lor pentru campania prezidenţială a lui Traian Băsescu. Migrarea politică a unui primar la alt partid este sancţionată prin lege cu pierderea mandatului în care a fost ales, un efect neproductiv pentru democrat-liberali. Momirea sau şantajarea alesului local cu banii veniţi de la bugetul de stat pentru a-l sili să acţioneze în favoarea unui candidat constituie o strategie cu şanse de câştig mai mari pentru PDL.
Totodată, prin ruperea acestor înţelegeri locale se intensifică presiunea deja existemtă la nivelul conducerii centrale a PSD, unde îngroşarea rândurilor partizanilor ieşirii la guvernare nu face decât să servească intereselor PDL. O eventuală părăsire de către PSD a actului guvernării înainte de desfăşurarea alegerilor prezidenţiale ar pune însă acestui partid un handicap major: pierderea controlului organizării acestui tur de scrutin, competenţă aflată în curtea ministrului Internelor.
Protocolul, fisurat la nivel parlamentarDemocrat-liberalii au pregătit de ceva vreme terenul în această direcţie. La ultimul Colegiu Director al partidului, liderii PDL au consimţit să cedeze plângerilor şi cererilor oamenilor din teritoriu şi să efectueze o nouă analiză a raporturilor cu PSD la nivel judeţean.
Conducerea PDL va primi, până marţi, informări din partea tuturor Organizaţiilor judeţene ale partidului despre stadiul relaţiei cu PSD. Democrat-liberalii nu mai doresc continuarea relaţiei cu PSD în coaliţia de guvernare, acest curent de opinie extinzându-se atât la nivelul organizaţiilor judeţene cât şi la nivel parlamentar, unde, în acest weekend, senatorii PDL au votat pentru ruperea protocolului în grupul parlamentar.
?Am supus la vot şi vreau să vă spun că a fost un vot unanim. Toţi senatorii s-au exprimat pentru ruperea protocolului cu PSD-ul?, a declarat duminică Constantin Igaş, liderul grupului PDL din Senat, citat de Mediafax.
El a explicat că acest vot vine în întâmpinarea semnalelor din teritoriu, unde majoritatea filialelor PDL au anunţat fie încetarea coaliţiei, la nivel local, cu social-democraţii, fie dorinţa de a înceta aceste raporturi cu partenerii de guvernare. Un rezultat similar ar putea fi înregistrat şi la nivelul grupului deputaţilor PDL, unde se aşteaptă ca problema ruperii protovcolului de colaborare să fie pusă printre priorităţi.
Ralierea grupurilor parlamentare la poziţiile deja exprimate de mai multe filiale PDL pentru încetarea relaţiilor de colaborare cu PSD măreşte forţa presiunii exercitate asupra conducerilor centrale a celor două partide de guvernământ. Dependent de voturile social-democrate înainte de procedura de asumare, premierul Emil Boc şi restul miniştrilor democrat-liberali nu au riscat ieşirea la rampă pentru a comenta în vreun fel gestul propriilor filiale.
Controlul primarilor, garanţia succesului electoralSurse democrat-liberale susţin însă că strategia filialelor de a denunţa protocolul cu PSD şi votul de blam al grupurilor parlamentare ale acestui partid fac parte dintr-un plan mai amplu, girat de conducerea centrală a PDL, de a împinge PSD spre direcţia dorită: ieşirea social-democraţilor de la guvernare pe propriile picioare. Un asemenea succes ar oferi PDL controlul Internelor şi, implicit, monopolul asupra organizării scrutinului prezidenţial, dar şi debutul, nestingherit de vreun document scris, al campaniei de racolare şi înregimentare a primarilor PSD şi PNL sub flamura electorală a lui Traian Băsescu.
?La nivel de comune şi sate, este binecunoscut că primarul şi consilierii locali sunt cei care pot mobiliza electoratul în favoarea unuia sau altuia dintre candidaţi. Alegerile uninominale au demonstrat-o. În colegiile uninominale a câştigat cel care a beneficiat de o logistică de partid foarte bine pusă la punct şi de concursul şi sprijinul aleşilor locali? ne-au declarat sursele citate.
RADU MAZĂRE, DESPRE RUPEREA PROTOCOLULUI PDL-PSDÎn aceste condiţii instrumentul alocării de fonduri către primării va constitui cea mai puternică armă de ?convingere? a primarilor de a se ralia taberei pedeliste în această campanie electorală. La nivelul judeţului Iaşi, preşedintele Consiliului Judeţean, fostul social-democrat Constantin Simirad a obţinut sprijinul PDL şi fonduri pentru proiectele sale în schimbul susţinerii candidaturii lui Traian Băsescu, exemplul său fiind urmat de zeci de primari PSD şi PNL ieşeni.
Filialele PDL cresc presiunea asupra PSDModelul Iaşi a fost implementat la finalul săptămânii trecute şi de alte filiale PSD. Semnalul l-au dat mai vechile organizaţii care au tot avut frecuşuri cu social-democraţii locali şi deci o îndelungată tradiţie a conflictelor politice cu aceştia.
Democrat liberalii clujeni au decis, încă de vineri, să propună conducerii centrale a partidului adoptarea unei poziţii tranşante faţă de PSD pentru respectarea programului de guvernare şi încetarea atacurilor la adresa PDL. În paralel, în aceeaşi zi, nemţenii conduşi de Gheorghe Ştefan, alias Pinalti şi una dintre vocile care au solicitat pătimaş ruperea protocolului cu PSD, au decis să treacă la fapte invalidând această înţelegere.
Conducerea PDL Constanţa a votat în unanimitate denunţarea protocolului cu PSD la nivel local şi a sugerat conducerii centrale să facă acelaşi lucru şi la nivel naţional.
RELU FENECHIU: PRIMARII PRIMESC BANI DOAR ÎN SCHIMBUL SEMNĂTURILOR PENTRU BĂSESCU La Gorj, vechiul război Manţog-Ponta a fost resuscitat, Biroul Permanent Judeţean al organizaţiei hotărând "încetarea oricărei colaborări" cu filiala judeţeană a PSD, decizia fiind luată cu unanimitate de voturi.Hotărârea a fost motivată prin "tendinţa permanentă de obstrucţionare" de către social-democraţi a oricărei iniţiative democrat-liberale de a colabora cu PSD Gorj. "La baza deciziei au stat şi poziţiile publice împotriva guvernului (din care PSD face parte şi îl susţine în Parlament) avute în mod repetat de liderii social-democraţi locali, dar mai ales de ministrul Victor Ponta. Atitudinea duplicitară şi "jocul" de-a puterea şi opoziţia pe care PSD continuă să-l facă, dimineaţa participând la decizii, iar după-amiaza comentându-le şi criticându-le ne face să credem că partenerii noştri nu au alt interes decât "ciolanul", arătând tot mai mult ca o echipă de popice în pană de idei", suţin democrat-liberalii gorjeni.
Alte filiale, precum cea de Olt, Vaslui, Sibiu, Maramureş, Suceava au informat centrul că doresc ruperea pe plan local a protocolului de colaborare dintre cele două partide, pretextul invocat fiind păstrarea de către social-democraţi a alianţei şi a mopjorităţilor formate cu PNL la nivelul Consiliilor Judeţene, un mai vechi motiv de nemulţumire şi reproşuri către partenerii de guvernare.
În alte judeţe, precum Galaţi sau Arad, liderii filialelor au anunţat că protocolul dintre PDL şi PSD nu a funcţionat în toate această perioadă, astfel că relaţia dintre cele două partide este total compromisă. Dacă ala Arad, senatorul PDL Constantin Igaş îi acuză pe social-democraţi de comportament politic necorespunzător manifestat prin atacuri politice, pedeliştii gălăţeni, prin vocea lui Mircea Toader susţin că, la nivelul judeţului, coaliţia PDL-PSD nu a funcţionat niciodată şi, astfel, nu a existat niciodată o înţelegere cu social-democraţii pe plan local.
PSD invocă funcţionarea protocolului la nivel naţionalSocial-democraţii au reacţionat destul de firav la provocările PDL, tocmai pentru a nu da apă la moară constestarilor protocolului de guvernare. Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a sugerat că partidul său nu se va da la o parte atât de uşor de la masa puterii. El a apreciat că anunţurile privind ruperea protocolului dintre PSD şi PDL în teritoriu reprezintă un "joc politic" al democrat-liberalilor şi un "joc al disperării" din partea PDL.
"Este un joc politic ce se întâmplă acum, se sugerează o ruptură din teritoriu spre centru a coaliţiei. Mai sunt doar două luni până la primul tur al alegerilor, iar atunci va hotărî electoratul ce se întâmplă. E clar însă că este un joc al disperării pe care cei de la PDL îl fac", a declarat, duminică, Geoană, care a invocat viabilitatea şi funcţionalitatea protocolului de colaborare la nivel naţional.
"Dacă nu funcţionează în teritoriu aceste protocoale este mai degrabă o problemă de ordin tactic, pentru că dacă există un protocol la nivel naţional care funcţionează înseamnă că există şi coaliţie. Eu mă felicit că nu am cedat presiunilor insistente ale PDL de a rupe alianţele cu PNL, pentru că e clar că în spatele acestei strategeme se întâmplă ceea ce se întâmplă acum", a mai declarat Geoană.
Marius Vulpe, Antena3.ro