Antena 3 CNN Politică Propunerile PSD: Parlamentarii migratori să rişte mandatul, senatorii, votul consilierilor locali

Propunerile PSD: Parlamentarii migratori să rişte mandatul, senatorii, votul consilierilor locali

Propunerile PSD: Parlamentarii migratori să rişte mandatul, senatorii, votul consilierilor locali
15 Mar 2010   •   14:19

PSD va susţine la Cotroceni necesitatea păstrării sistemului bicameral prin transformarea Senatului într-o cameră legislativă care să reprezinte interesele aleşilor locali şi ai cărui reprezentanţi să fie aleşi indirect prin intermediul consilierilor locali şi judeţeni. Potrivit liderului social-democrat, Victor Ponta, preşedintele statului ar trebui ales în continuare prin vot uninominal. În schimb atribuţiile sale ar trebuie clarificate astfel încât să nu să nu i se mai permită ?intervenţia brutală? în activitatea legislativă a Parlamentului sau a Guvernului. În paralel, delegaţia PSD va propune şefului statului să sprijine modificarea codului electoral pentru ca parlamentarii să-şi piardă mandatul ca primarii atunci când intenţionează să migreze de la un partid la altul.

?Vom solicita constituirea unei comisii parlamentare şi a unui forum constituţional aşa cum se modifică într-o ţară serioasă o Constituţie. Pornim de la câteva lucruri nenegociabile: PSD doreşte structura Parlamentului în forma Camerei Deputaţilor, aleasă prin vot uninominal de către cetăţeni, care să fie sprijinită de o cameră superioară care să reprezinte aleşii locali? a arătat Pointa, explicând că viitorii senatori ar trebui aleşi prin votul consilierilor locali şi judeţeni şi nu prin al cetăţenilor cu drept de vot ca în caztul deputaţilor.

Ponta a mai propus ca parlamentarii să beneficieze de acelaşi statut ca şi primarii în cazul în care optează pentru trecerea de la un partid la altul, în speţă să-şi piardă mandatul de deputat sau de senator obţinut.

?Parlamentarii să primească acelaşi statut ca şi primarii, în momentul în care pleacă, să-şi piardă mandatul. Vom mai susţine ca ministerul public să fie scos de sub autoritatea Ministerului Justiţiei. Suntem de acord cu reducerea numărului de parlamentarii să se facă şi în Parlamentul României. Vrem un nou cod electoral, ne dorim păstrarea sistemului uninominal, dar cumpărarea de voturi şi manipularea lor să fie restrânsă? a mai precizat preşedintele PSD.

Anten3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close