Antena 3 CNN Politică Propunere legislativă: Parlamentarii chiulangii, sancţionaţi cu pierderea mandatului

Propunere legislativă: Parlamentarii chiulangii, sancţionaţi cu pierderea mandatului

1 minut de citit Publicat la 17:30 14 Apr 2010 Modificat la 17:30 14 Apr 2010
Propunere legislativă: Parlamentarii chiulangii, sancţionaţi cu pierderea mandatului
Parlamentarii care chiulesc la un sfert din şedinţele din plen ar trebui să-şi piardă dreptul de a mai cuvânta de la tribuna celor două Camere, iar dacă absentează nemotivat la peste 50% din şedinţe ar trebui să plătească acest afront cu propriul mandat, susţine senatorul PDL Iulian Urban. El a anunţat că va depune în acest sens o iniţiativă legislativă pentru a mai potoli din apetitul pentru zile libere ale colegilor parlamentari.Potrivit expunerii de motive la proiectul de lege, în ultima perioadă, o serie de parlamentari absentează nemotivat de la lucrările Senatului sau ale Camerei Deputaţilor, generând imposibilitatea derulării în bune condiţii a activităţii de legiferare.
Senatorul reclamă şi faptul că există parlamentari care, din prima zi de mandat şi până la terminarea acestuia ajung să participe la foarte puţine şedinţe, preferând să deruleze activităţi extraparlamentare sau în interes personal şi uitand practic scopul pentru care au fost aleşi şi, implicit, interesele alegătorilor pe care ar trebui să îi reprezinte. Cu toate acestea, parlamentarii respectivi nu uită să treacă pe la caserie pentru a ridica integral indemnizaţia de parlamentar, cât şi sumele forfetare, atrage atenţia senatorul PDL.
Demersul lui Urban vizează modificarea Legii privind Statutul deputaţilor şi senatorilor pentru a introduce sancţiuni mult mai dure pentru parlamentarii chiulangii.
În prima instanţă, senatorul prevede pierderea dreptului de a mai cuvânta de la tribuna camerelor pentru cei care absentează într-o sesiune în proporţie de peste 25% din şedintele de plen şi sedinţe ale comisiilor permanente ale Camerei.
Pentru cei care persistă în acest obicei şi înregistrează absenţe le nivelul a mai mult de 50% din totalul şedinţelor din plen şi din comsiii, măsura de sancţionare ar trebui să vizeze pierderea mandatului de senator sau deputat în care a fost ales, crede Urban.
Propunerea legislativă mai prevede de asemenea că abaterile care implică aplicarea de sancţiuni se constată de către Comisia juridică, imunităţi, validări şi disciplină a Senatului, la sesizarea unui grup parlamentar ori la sesizarea personală a unui deputat sau senator.
Sesizarea se adresează preşedintelui Senatului în termen de cel mult o lună de la data săvârşirii faptei sau până la sfârşitul sesiunii parlamentare.
Antena3.ro

×
x close