Antena 3 CNN Politică Promisiuni electorale vs. salarii: Misiune imposibilă pentru Guvernul de după alegeri

Promisiuni electorale vs. salarii: Misiune imposibilă pentru Guvernul de după alegeri

2 minute de citit Publicat la 16:16 29 Oct 2008 Modificat la 16:16 29 Oct 2008
Promisiuni electorale vs. salarii: Misiune imposibilă pentru Guvernul de după alegeri
EXCLUSIV ANTENA3.RO. Decizia guvernului Tăriceanu de a amâna majorarea salariilor profesorilor pentru aprilie anul viitor face viaţa grea partidelor care au susţinut această măsură, PD-L şi PSD. Formaţiunile politice conduse de Emil Boc şi Mircea Geoană se vor vedea în situaţia de a nu-şi putea respecta promisiunile electorale sociale în cazul în care vor accede la guvernare.
Promisiunile electorale şi realitatea economică
Criza financiară şi efectele sale negative, precum şi creşterea deficitului economic vor sili aceste partide să taie de pe lista lor de priorităţi spinoasa problemă a creşterii salariilor bugetare pe care în momentul de faţă încearcă să o exploateze electoral.
În prezent Guvernul a anunţat că nu va pune în aplicare legea de majorare a salariilor profesorilor adoptată de Parlament, promulgată de preşedinţie şi publicată deja în Monitorul Oficial. Mai exact, majorarea salarială de 50% promisă dascălilor a fost amânată de Executiv până la 1 aprilie 200, fiind preconizată o sistare a investiţiilor în domeniul educaţiei în cazul în care această măsură va fi pusă în practică.
Alternativele viitorilor guvernanţi
Amânarea aruncă responsabilitatea acestei majorări salariale şi implicit a găsirii fondurilor necesare pentru susţinerea ei în curtea viitorului guvern care se va constitui după alegerile parlamentare de la sfârşitul lunii noiembrie. Un scenariu deloc dorit de reprezentanţii PSD şi PD-L, aspiranţi la ocuparea fotoliilor de la Palatului Victoria.
Membrii viitorului guvern vor avea de ales între două alternative: fie vor prelua moştenirea lăsată de PNL şi vor mări salariile personalului didactic, urmând apoi să găsească soluţii la efectele economice negative ce vor apărea: deficit bugetar, creşterea preţurilor, inflaţie, fie vor prefera să nu-şi mai onoreze promisiunile electorale, cu posibile consecinţe nedorite la capitolul imagine şi capital electoral.
"Salarizarea bugetarilor nu va fi o prioritate pentru viitorul Executiv"
Analistul politic Cristian Pârvulescu consideră că partidele nu vor avea de ales în contextul actualei crize economice şi vor opta mai curând pentru cel de-al doilea scenariu.
?Cred că ceea ce va conta în anul viitor va fi efectul crizei economice asupra României. Orice decizie pe care o va lua viitorul Guvern în domeniul majorării salariilor, fie el format din PSD - PNL, fie PD-L - PSD, fie chiar PNL - PD-L, va fi dictată de aceste efecte. Personal cred că prognozele economice şi bugetare făcute în momentul de faţă pe anul viitor sunt prea optimiste, fără a avea o bază solidă în realitate. Mă tem că România se va confrunta cu perspectiva unui deficit bugetar mult mai mare decât cel preconizat. În aceste condiţii, viitorul Guvern, oricare va fi componenţa sa, nu va face din salarizarea bugetarilor una dintre priorităţile sale? a declarat Pârvulescu pentru Antena3.ro.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
x close